Milo Gjukanoviq: Ballkani Perëndimor është një terren i përshtatshëm, pasi Rusia mbështetet në ndjenjat pro-ruse

Milo Gjukanoviq: Ballkani Perëndimor është një terren i përshtatshëm, pasi Rusia mbështetet në ndjenjat pro-ruse

Forumi 2BS i organizuar nga NATO-ja  filloi në Mal të Zi filloi sot me fjalimin e  kryetarit,  Milo Gjukanoviq, i cili ka thënë  se stabiliteti i vendit të tij mund të forcohet vetëm përmes procesit të integrimit evropian, por se është një problem kur mesazhet e pakta arrijnë nga adresat e partnerëve. Sipas tij, kjo i jep krahë “nacionalizmit të fjetur nga viti 1995, i cili kurrë nuk hoqi dorë me mesazhin se Mali i Zi u bë i pavarur në mënyrë që të jetë anëtar i Bashkimit Evropian dhe NATO-s”, raporton Tanjug. “Sot ne jemi dëshmitarë të një lufte hibride kundër Perëndimit dhe Evropës, dhe Mali i Zi ka shpuar veshët e tij për disa vjet, duke paralajmëruar për këtë. “Ballkani Perëndimor është një terren i përshtatshëm, sepse Rusia mbështetet në ndjenjat pro-ruse këtu,” tha presidenti malazez.

Duke folur për mungesën e interesimit nga Evropa, Gjukanovic shton se kryeqyteti kinez në ndërtimin e autostradës malazeze është pasojë e faktit se nuk kishte mbështetje për atë projekt nga adresat evropiane. “Derisa BE ta kuptojë këtë, jeta nuk mund të ndalet. ne duhet të zhvillohemi dhe pastaj të tjerët vijnë. Zgjedhja jonë është BE dhe NATO, “tha Gjukanovic, duke shtuar se ishte e qartë” se disa tani po përpiqen të bëjnë atë që nuk arritën të bëjnë në fillim të viteve 1990 “. Ne shohim se ata po kthehen në idenë se tri shteteve homogjene, të ndara dhe të zgjeruara duhet të krijohen në Ballkanin Perëndimor, gjë që duhet të ndodhë në dëm të Malit të Zi, Bosnje -Hercegovinës dhe Maqedonisë Veriore. Duke folur për Qeverinë aktuale të Malit të Zi, Gjukanoviç tha se “ata, në fakt, janë këmbësorë të nacionalizmit serbomadh”.

“Një rrjedhë më e vogël derdhet në një rrjedhë më të madhe, dhe kjo është arsyeja pse strategjia e politikës shtetërore nuk mund të përcaktohet nga një koalicion më i vogël, por më i madh.” Qeveria është jofunksionale dhe duhet të hiqet, sepse mandati i saj është rënia e Malit të Zi. “Unë shoh një rrugëdalje përmes një kuptimi më të mirë të forcave pro-evropiane, dhe e vetmja rrugëdalje nga kjo situatë është përmes zgjedhjeve të reja,” tha Milo Gjukanoviq.

Kontrolloni gjithashtu

Adem Lushaj: Gjimnazi "Vëllezërit Frashëri" në përvjetorin e 55-të!

Adem Lushaj: Gjimnazi “Vëllezërit Frashëri” në përvjetorin e 55-të!

Gjimnazi “Vëllezërit Frashëri” në Deçan, po i mbushë plotë 55 vite pune si dritare e …