leoni

Mona Agrigoroaiei

Mona Agrigoroaiei: Shtyllat e Shqipërisë përjetë do na mbrojnë…

Në vargun e shekujve plot’ shpresë

Se do të vijë ditën e mirë të çlirimit

Errësirës i vjen fund më qendresë

Drita e fundit është veç e bashkimit.

 

Në vargun e viteve shqiptarët shpresuan

Se çmimi i jetës do të jetë e shtrenjta liri

Balta e mickonjave që veç kundërmuan

Aspak nuk e ka vend në këtë Shqipëri.

 

Mizat e mickonjat në Beograd të shkojnë

Se shqiptari mburojë e këtij vendi vazhdon

Shtyllat e Shqipërisë përjetë ta mbrojnë

Shqipëria nga agu i pellagishtes qëndron.

 

 

 

Kur bashkohen shqiptarët…

 

Luginë e Preshevës – krenari shqiptare,

Djep trimash që luftuan ndër vite,

Kundër hordhive gjakatare,

Ti serbin e mërzite.

 

Së bashku më të fortë

Po përdshkruajmë rrugën e histories!

Së bashku më të çeliktë

Do t’i bashkojmë tokat e Shqipërisë!

 

Ti, Preshevë, nuk je jetime

Je shembull ndër Shqiptari!

Mjaft me kot-lavdërime

Mjaft me armiiqësi!

 

Kur bashkohen shqiptarët

S’ka uragan që t’i ndal!

S’kanë më fuqi çetnikët

Që ata kocka t’u fal!

 

 

Kujtimi nuk është mykur!

(Mësuesit të nderuar Murat Gecaj, në kalimin tij në përjetësi!)

 

I kërrusur nga vitet

Shkoi në amshim.

Mësuesi i nderuar

Nuk është në harrim!

 

Nuk na u bë më takimin…

Nuk u ulëm më në kafe

Në Shqipërinë e dashur!

Të bëjmë dhe ca llafe…

 

Ti ike. Shpejt ke ikur!

Në rrugën e vetmisë

Por kujtimi s’është mykur

Në trashëgimin e mësuesisë…!

 

 

Mitrovicës

 

Nuk kam lot për të qarë

Për Mitrovicën e ndarë!

Në Ibër e copëtuar,

Nga serbët gjysmën –

e pushtuar.

 

Ura e ndarjes po na vret

ajo as lot në sy s’po qet.

Është shkruar nga Isa Boletini

që në hak serbit do t’i vini.

 

Mitrovicë shqiponjë e plagosur

nga Beogradi e zinxhirosur

Ti nuk je betejë e humbur

Je shtyllë legjendash

– e shqipëtuar.

 

 

Engjellusha shqiptare

 

Kushtuar Dëshmores së Ushtrisë Çlirimtare Kombëtare, Hyrë Qazim Emini (21.7.1973 – 29.7.2001), në 19 vjetorin prej rënies së saj heroike

 

Flokëzeza e Kosovës

Engjellushë shqiptare

Luftoi në Maqedoni

Në ushtrinë çlirimtare.

 

Zemra e shpirti i digjej

Me dashuri për atdhe

Me Tahirin e Naserin

U flijua për këtë dhe.

 

Ata mbeten në kujtesë

Si trima ndaj robërisë

Që luftuan me qendresë

Kundër skllavërisë.

 

Gostivari ende gjëmon

Kurdisje e tradhëtisë

Iliridën e pushton

Për të mirën e sllavisë.

 

 

Shqipëria na kërkon!

 

Ilirida na kërkon neve, bijve të saj

Të punojmë me përkushtim

Të mos rrimë asnjëherë në vaj

Por armikut ti japim mësim.

 

Armikut ti japim mësim

Se nuk ka kërbaç të huaj

Liria është i vetmi shpëtim

Jo më sipas vullnetit tuaj.

 

Jo më sipas vullnetit tuaj!

Se jemi krenarë mbi këtë dhe

Nënë Shqipëri, ti mos vuaj

Të kemi të vetmin Atdhe.

 

Shqipëria na kërkon

Që të ngritemi për liri

Asnjëherë lufta nuk pushon

Asnjëherë për Shqipëri!

 

 

Të mos ulin aspak kokën!

Kushtuar Kongresit  të Lypovicës, i mbajtur më 25 korrik të vitit 1946

(Kongresi i Pestë i Lëvizjes Nacional Demokratike Shqiptare

 

Në Lipovicë në Kuvend

LNDSH-në e përforcuan

Armikun fort e luftuan;

Ta dëbojnë nga ky vend.

 

LNDSH – lëvizje çlirimtare

Jo komuniste, aspak balliste

I bashkoi forcat atdhetare

Për dëbim të bishave titiste.

 

“Të Vorri i Hoxhës” kuvenduan

Atdhetarët tanë kombëtarë.

Gjon Sereçi e Ymer Berisha

Së bashku me tjerë luftëtarë.

 

Ajet Gërguri – i madh trim

Thirri kuvendin historik

Që serbin ta vrasin në vrim’

Të fitojnë mbi çdo çetnik.

 

Të bekuar janë atdhetarët

Që luftuan për këtë tokë

Kanë këtë zakon shqiptarët

Të mos ulin aspak kokë

Kontrolloni gjithashtu

Zymer Mehani: GANI MEHMETI “TOPONIMIA E KATUNDEVE TË LLAPIT”

Zymer Mehani: GANI MEHMETI “TOPONIMIA E KATUNDEVE TË LLAPIT”

Është nder dhe krenari e veçantë për të shkruar diçka për librat e prof. dhe …