Ali Hertica

Mr. Ali Hertica: Problemi anti-nepotizëm para zgjedhjeve dhe tregon sjellje pro-nepotizmit pas zgjedhjeve

Nepotizmi është favorizimi i paligjshëm i familjes ose miqve kur caktohen poste. Por, çka nëse miku ose anëtari i familjes është i përshtatshëm për këtë punë.Nepotizmi nuk është thjesht i drejtë apo i gabuar. Ka avantazhe dhe disavantazhe. Ka forma të ndryshme nepotizmi. Para së gjithash, është një instinkt njerëzor. Prindërit favorizojnë fëmijët e tyre. Ata e bëjnë këtë nga dashuria. Por dashuria shpesh nënkupton të duash disa njerëz më shumë se të tjerët. Vetë prindërit shpesh janë ngjitur lart përmes favorizimit për të fituar një pozicion më të mirë dhe për t’i bërë fëmijët e tyre më kompetentë përmes edukimit më të mirë. Njerëzit kanë një preferencë për grupin dhe kulturën e tyre etnike. Një formë nepotizmi është gjithashtu: ‘jo ajo që di, por kush e njeh është e rëndësishme’. Dhe kush do të refuzonte një punë të rehatshme dhe siguri të përjetshme në bazë të favorizimit.

Në arenën politike, favorizimi është çështje e marrjes dhe dhënies: për çfarë, çfarë duhet të jetë. Ka reciprocitet. Dhe ndryshe nga e kaluara, kompetenca e demonstrueshme tani është një kërkesë (ndoshta më pak me nënpresidentin). Nuk duket se janë emërimet e miqve, por takimet familjare, të cilat ngjallin neveri te njerëzit. Një anëtar i familjes mund të jetë shumë i përshtatshëm për punën, por kjo aftësi është ‘e vështirë’ për njerëzit që ta vlerësojnë nëse nuk e njihni mirë personin, ndërsa lidhja familjare është ‘e lehtë’ për t’u përcaktuar. Dikush sheh vetëm lidhjen familjare ‘të thjeshtë’ dhe jo informacionin ‘të vështirë’ dhe flet për nepotizëm. Kjo pikëpamje subjektive është e mjaftueshme për të bërë kërdi në kuptimin që njerëzit humbasin besimin në gjyqe të drejta, bëhen cinikë, të pakënaqur, të qetë dhe të dërrmuar dhe tentojnë të dalin në rrugë për të bërë zhurmë. Edhe sot përkatësia etnike lidhet thjesht me nepotizëm, pavarësisht kompetencës apo kualifikimit: ‘ai person emërtohet sepse i ngjan Çanit’. Është emocion i pastër.

Nepotizmi bie ndesh me idenë e barazisë dhe meritës, por vazhdon. Arsyeja është se shumë njerëz po e shfrytëzojnë atë. Është lyer në shoqëri si gjalpë kikiriku kremoz. Është shumë e urryer, por e praktikuar gjerësisht. Një qeveri me merita të pastra dhe barazi të pastër në emërime është një kimerë. Preferenca për grupin e vet është një fakt empirik. Edhe nëse do të fillonit nga e para me parimet e barazisë dhe meritës, nepotizmi do të zvarritej përsëri. Nuk mund ta zhdukësh, duhet ta kontrollosh. Për shembull, nëpërmjet legjislacionit dhe rregullave të qarta, të drejta dhe transparente për emërimet.

Nepotizmi i shoqëruar me kompetencën nuk duhet të jetë i keq. Favorizimi i Presidentit Santokhi nuk meriton asnjë meritë, por ai mund të mbrohet. Kompetenca është e nevojshme, por jo e mjaftueshme. Ndershmëria dhe motivimi gjithashtu luajnë një rol. Ka kuptim që presidenti do të punësonte njerëz që kanë nevojë për një kurbë të shkurtër mësimore për të zbatuar planin e rimëkëmbjes, se ai do të zgjidhte njerëz me të cilët ka lidhje të ndërsjella shoqërore, me të cilët shkon mirë dhe beson “shpejt”. Ai do të jetë i çmendur të punësojë dikë, besnikëria e të cilit është e dyshimtë ose që mund të luajë një mashtrim të keq ndaj tij. Është shumë e vështirë të punësosh dikë vetëm në bazë të meritave. Kjo është arsyeja pse nepotizmi është një forcë kaq e spikatur në shoqëri.

Siç u përmend, nuk janë takimet me miq, por sidomos takimet familjare që shkaktojnë dëm. Në politikë, pra, këto duhen shmangur. Favorizimi nuk mund të justifikohet në lidhje me emërimet në familje, është një grup klanepotizmi vulgar.

Kontrolloni gjithashtu

Vesel Bajrami: Të bëhemi bashkë për çlirimtarët!

Ta ngrisim zërin për padrejtësitë që po u bëhen krerëve të UCK-së në Hagë. Diaspora …