Sabahajdin Cena: "Kronikë nëpër stuhi"

Sabahajdin Cena: “Kronikë nëpër stuhi”

NAIM SHEFKET ARLLATI 17 tetor 1979 -11 maj 1999

Dita e 11 majit të vitit 1999 karakterizohet me një ofensivë të madhe jo vetëm të këmbësorisë serbe, por edhe të aciacionit që nxinte mbi bjeshkët e Malësisë e përreth Koshares. Në këtë ditë, prej hedhjes së bombave dhe të projektilëve të tjerë që binin mbi fushëbetejën e Koshares, ag e terr, në altarin e lirisë, afër Podeshit për- jetësohen: Ali Hasi i Cërmjanit, Avdi e Fa- tos Ademaj të Fshatit të Ri të Pejës, Emin Kryeziu i Roganës së Dardanës, Nikollë Dodaj i Dujakës së Gjakovës, Urim Meh- meti i Cërnicës së Gjilanit, Xhevdet Loshaj i Çarrabregut të Deçanit, Bekim Nuk dhe Naim Shefket Arllati i Brestosit të Rahove- cit. Kjo është dita kur pjesëtarët e Bata- lionit “Bjeshka” të Brigadës 138 “Agim Ramadani” të Zonës Operative të Rrafshit të Dukagjinit, arrijnë për ta tërhequr trupin e pajetë të luftëtarit internacionalist Françesko Bider të përjetësuar më 5 maj të atij viti të përgjakshëm. E tërheqin dhe e përcjellin me nderime ushtarake në qytetin Bajram Curr, e sot pushon në Kompleksin Memorial të Koshares. Dëshmori i kombit, tash i shpallur “Hero i Kosovës”, Naim Arllati u lind më 17 tetor të vitit 1979 në fshatin Brestos të Rahovecit U lind dhe u rrit në një familje të shquar në Rrafshin e Anadrinit e cila përherë ishte e ndjekur nga komunistë dhe serbo-çetnikët e fuqitë të tyre të parë, nga Hoça e Madhe e cila nuk është larg, veçanërisht pas viteve ’50 kur pushteti sllavo-komunist zbatonte reformat agrare, mbledhjet e tepricave “Otkupi” dhe aksionin për dorëzimin e armëve. Prindërit e Naimit, Shefketi dhe Zylfia, kishin shtatë djem e tri vajza, e Naimi ishte i katërti. Shkollën fillore Naimi, si të gjithë brestovcasitt e kreu në Hoçë të Vogël, ndërsa të mesmen në Krushë të Madhe, Kështu, së bashku me prindërit, me vëllezër e motra u detyrua të merret me bujqë- si. Qysh herët, në moshën dhjetëvjeçare, i fishkëlluan plumbat e parë afër strehëve të shtëpisë më 27 janar të vitit 1990 kur gjatë marshimit të profesor Ukshin Hotit, për të protestuar në Rahovec, afër Ar- llatasve, në altarin e lirisë ranë: Nesimi Elshani i Nagacit, Agron Fetahu, Hilmi Krasniqi i Hoçës së Vogël dhe Halim Ho- ti i Krushës së Madhe.Dalja e Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës në aksionin e parë të Anadrinit më 26 prill të vitit 1998 dhe kazermimi në fshatin Drenaj të Zatriqit, Naimin së bashku me Alajdin e Xhevat Elshanin, Selim e Hajrush Berishën, sot të gjithë dëshmorë të Kosovës, i gjeti të gatshëm dhe kështu u bashkohen shokë- ve luftëtarë të lirisë, në fillim në vendlindje, pra në Bresttos, e pastaj në Hoçë të Vogël e Krushë të Madhe. Në kuadër të kompa- nisë, mori pjesë në luftimet për marrjen, mbrojtjen dhe mbajtjen e Rahovecit. Edhe pse ishte mjaft i ri, iu besuan shumë detyra ushtarake. U sistemua në kompaninë e “Grykës së Brestosit” në kuadër të Brigadës 124″Gani Paçarizi” të Zonës Operati- ve të Pashtrikut që përfshinte edhe fshat- trat: Brestos, Hoçë e Vogël, Nagac, Krushë e Madhe, Piranë, Randubravë, Reti, Zaqi- sht e Apterushë. Në këtë brigadë vepron deri më 28 mars të vitit 1999, kur së bash- ku me familjen kalon në Shqipëri, por pasi i vendosi familjarët në Shqipëri, më 11 prill të vitit 1999 ristrukturohet në radhët e luftëtarëve të Brigadës 138 “Agim Ramadani” të Rrafshit të Dukagjinit, niset për në frontin e Koshares. Epror e kishte Ali Hasin, por në ditën e 11 majit, që ishte ndër ditët më të përgjakshme të Frontit të Koshares. Si për çdo ditë, luftimet 11 majit ishin të përgjakshme, kishte të vrarë në të dy palët, por ndërsa radhët e luftëtarëve të lirisë shtoheshin përditë, forcat serbo-çetnike zbeheshin dita më ditë. Beteja e fundit për Naimin u zhvillua mu në Koshare, bri kufirit të mallkuar, ku u flijua në altarin e lirisë së bashku me: Ali Hasin, Fatos e Kreshnik Ademaj, Emin Kryeziun e Nikollë Dodajn, dhe sot prehet në Kompleksin Memorial të Koshares. LAVDI NAIM ARLLATIT! LAVDI DËSHMORËVE TË KOSHARES! LAVDI TË GJITHË DËSHMORËVE!

Malishevë, 12 maj

Kryetari i Komunës së Malishevës, Ragip Begaj, sot e ka mbajtur mbledhjen e rregullt të Këshillit të Drejtorëve, ndërsa në këtë mbledhje, i ka falënderuar të gjithë të angazhuarit, e në veçanti shtabin emergjent komunal për angazhimin e tyre në menaxhimin e pandemisë në Komunën e Malishevës. “Kjo ka qenë një situatë krejt e re, pasi ishte hera e parë që jemi ballafaquar me një situatë të tillë, por konsideroj se situata është menaxhuar mirë dhe ju falënderoj të gjithëve për angazhimin e juaj, sepse tani e dy muaj keni qenë në krye të detyrës 24 orë në ditë dhe konsideroj se kjo situatë është menaxhuar në mënyrën më të mirë të mundshme”, tha kryetari Begaj.

“Pavarësisht situatës së tanishme, ne nuk duhet të ndihemi komod, por përkundrazi duhet të shtojmë kujdesin dhe angazhim tonë, që situata të jetë në kontroll të plotë dhe të mos kemi raste të reja”, tha Begaj, i cili gjithashtu falënderoi të gjithë donatorët për kujdesin e  treguar për Malishevën gjatë kësaj situate.

Më pas, kryetari i Komunës së Malishevës, Ragip Begaj, ka kërkuar nga drejtoritë, sidomos tani, pasi ka filluar të stabilizohet situata, që ti shtojnë angazhimet e tyre në realizimin e projekteve kapitale, sepse kemi mbetur pak prapa për shkak të situatës me pandeminë.

Drejtorët e drejtorive, kanë raportuar për angazhimet e tyre në realizmin e projekteve dhe objektivave për këtë vit.

 

Kontrolloni gjithashtu

Familja Meha

Mehmet Bislimi: Maji i Tahirit dhe i Nebihut

Atëbotë, me13 maji, ishte dita e milicisë së ish pushtuesit Jugosllav, Tahir e Nebih Meha, …