Shpresa Bajraktari Ruci: 79 vjetori i Kongresit historik te Permetit!

79 vjetori i Kongresit historik te Permetit!
Me 24 Maj 1944 u mbajt kongresi historik ne qytetin e lire te Permetit i cliruar nga forcat partizane.
Ne kete kongres kishin ardhur delegate te popullit shqiptare,te zgjedhur ne menyre demokratike nga te gjitha anet e Shqiperise ,nga zonat e cliruara dhe te okupuara.
Kongresi zgjodhi Keshillin Antifashist Nac-Cl (KANC) si trupin me te larte legjislativ dhe ekzekutiv ne Shqiperi.
Keshilli Antifashist Nac-Cl i zgjedhur ne Permet ishte kuvendi i pare popullor i Shqiperise.
Kongresi ngarkoi (KANC) in te formonte Komitetin Antifashist Nac-Cl me atributet e qeverise se perkoheshme demokratike popullore .
Komiteti Antifashist Nac-Cl,i cili u pranua ne Kongres ,ishte qeveria e pare demokratike popullore e Shqiperise.
President i Komitetit u emerua shoku Enver Hoxha.
Kongresi i Permetit caktoi vijen politike dhe ate te luftes ne rrethanat e reja historike, per te forcuar edhe me shume luften si dhe per te zgjeruar sukseset e levizjes Nac-Cl .
Kongresi i Permetit qe perfaqesonte vullnetin sovran te popullit tone krijoi keshtu organet legjislative dhe ekzekutive te shtetit tone te ri ,qe po ngrihej me lufte dhe me gjak mbi germadhat e nje shteti te vjeter feudal e borgjez.
Me lufte, populli yne e permbysi regjimin e vjeter dhe ne lufte ai vendosi regjimin e ri te popullit.
Keshillat Nac -Cl u ben format e qeverisjes ne te gjithe vendin
Kongresi i Permetit hartoi dhe nje rezolucion ku ne vendimet e tij historike thuhesh:
“Te ndertohet Shqiperia e re demokratike popullore sipas vullnetit te popullit qe sot e shpreh solemnisht ne Keshillin Antifashist Nac-Cl ,i cili eshte me te vertete nje pushtet popullor i dale nga lufta Nac-Cl qe po ben populli Shqiptare”.
Kongresi u dha grushtin e vdekjes qeverive kuislinge te brendshme dhe tentativave te reaksionit anglo amerikan qe kerkonin te krijonin qeverira reaksionare brenda dhe jashte vendit tone per ti rrembyer popullit nga duart fitoret e arritura me gjak dhe sakrifica.
Te gjitha keto orvatje Kongresi i Permetit i fshiu.
Kongresi i Permetit ndaloi hyrjen e Zogut ne Shqiperi.
Ne deklaraten e Kongresit te Permetit ne piken e dyte dhe te trete thuhesh:
– I ndalohet Zogut hyrja ne Shqiper,i me qene se ceshtja e regjimit do te vendoset nga populli me vullnetin e tij te lire ,te cilin e perfaqeson vetem Keshilli Antfashist Nac-Cl .
– Te mos njihet asnje qeveri tjeter qe mund te formohet brenda ose jashte Shqiperise kundra vullnetit te lire te popullit shqiptare ,te cilin e perfaqeson vetem Keshilli Antifashist Nac-Cl
– Zhdukja e te gjitha koncesioneve te huaja,marveshjeve ,lidhjeve ekonomike dhe politike qe kishte bere qeveria e Zogut ne dem te popullit,si dhe te mos pranohesh asnje marveshje,asnje lidhje nderkombetare qe mund te lidhnin jashte apo brenda Shqiperise klikat reaksionare.
Kongresi i Permetit njekohesisht emeroi si Komandant te pergjithshem Enver Hoxhen.
Kongresi Permetit shenoi nje nga sukseset me te medha te levizjes ,sepse u be tribuna ku per here te pare ne Shqiperi ,ku u shfaqen lirisht mendimet dhe deshirat e popullit dhe u morren vendime me rendesi historike per fatin e atdheut tone , si per zhvillimin e luftes dhe per krijimin e nje te ardhmeje te sigurte drejt progresit shoqeror!
Kongresi i Permetit e beri per here te pare sovran opullin shqiptare .
E rendesishme eshte se ky shtet u themelua me lufte dhe me gjak.
Ne Epoken Lavdimadhe ,ky shtet u shtet u forcua dhe u mbrojt nga populli shqiptare me timonierin Enver Hoxha.
Pas vdekjes se Enverit pasues pseudokomunist te veshur me pushtet tradhetuan idealet dhe te ndihmuar nga armiqte e jashtem ua dhane pushtetin ne pjate te argjende antikomunisteve dhe antishqiptareve ,per te cilen ishte derdhur shume gjak dhe djerse!
Sot mungon ai shtet i fuqishem dhe i konsoliduar ,qe dikur perfaqesohej denjesisht ne Europe madje dhe me tej.!
Lavdi kongresit historik te Permetit !
Lavdi udheheqesit te madh te popullit shqiptare Enver Hoxha!

Kontrolloni gjithashtu

Kryegjyshata Botërore Bektashiane ka reaguar kundër të pavërtetave, shpifjeve e ofendimeve në emisionin ‘Komplot’ në RTV Dukagjini

Kryegjyshata Botërore Bektashiane ka reaguar kundër të pavërtetave, shpifjeve e ofendimeve në emisionin ‘Komplot’ në RTV Dukagjini

Kryegjyshata Botërore Bektashiane ka reaguar kundër të pavërtetave, shpifjeve dhe ofendimeve të shpalosura në emisionin …