Airport Adem Jashari
MIT
kek
mbpzhr grante
valamobile
Fillimi / Lajmet / Sot në Bibliotekën Kombëtare u përurua libri “Ali Aliu Kelmendi – Ringjallja e Prometeut”, i autorit, Avni Dehari
Sot në Bibliotekën Kombëtare u përurua libri “Ali Aliu Kelmendi – Ringjallja e Prometeut”, i autorit, Avni Dehari

Sot në Bibliotekën Kombëtare u përurua libri “Ali Aliu Kelmendi – Ringjallja e Prometeut”, i autorit, Avni Dehari

Sot në Bibliotekën Kombëtare, “Pjetër Bogdani”, në Prishtinë, është përuruar libri, “Ali Aliu Kelmendi- Ringjallja e Prometeut”, vepër letrare publicistike e veprimtarit dhe shkrimtarit të njohur, Avni Dehari.

Fillimisht  para të pranishmëve të shumtë në amfiteatër, në përurim të këtij libri,  foli kryetari i Shoqatës së të Burgosurve Politikë, Hydajet Hyseni. Ai në një shkrim të tij analitik, ka spikatur momentet krijuese që ka ndërlidhur autori i librit, Avni Dehari duke shkruar për personalitetin shumëdimensional të Ali Aliut-Kelmendit, një atdhetar  i devotshëm i Çështjes Kombëtare, i cili tërë jetën ishte angazhuar në rrugën e lirisë për bashkimin e trojeve të Shqipërisë. “Nuk ka qenë e lehtë për autorin ta shkruajë këtë libër meqë veprimtari, Ali Aliu  ka një biografi tejet të pasur  me të dhëna të shumta të aktivitetit të tij atdhetar, qysh nga Lufta e Dytë Botërore, ku ai mori pjesë në luftën Antifashiste dhe vazhdoi aktivitetin e tij  deri le lufta e UÇK-së dhe e çlirimit të Kosovës nga robëria shekullore sllave e serbe. Falë përkushtimit dhe ruajtjes së materialeve në periudha të ndryshme, Avni   Dehari,  e ka begatuar deri në nivelin maksimal këtë monografi voluminoze me 700 faqe, ka thënë mes tjerash në fjalën e tij, Hydajet Hyseni.

Një fjalë rast ka mbajtur edhe, Faik Rexhepi, bashkëveprimtari edhe shoku i Ali Aliut, i cili në fjalën e tij të shkurtë përkujtoi faktin se  Presheva gjithmonë i ka dhënë figura me rëndësi kombëtare historisë së  Shqipërisë. Ali Aliu është një figurë e ndritur që kontribuoi për çështjen kombëtare. E tërë jeta e tij është histori, theksoi ai.

Në fund, të përurimit të librit,  autori, Avni Dehari, foli për metodologjinë së cilës iu ka përmbajtur gjatë hartimit të monografisë, e cila me shumësinë e fakteve e të dhënave, ia ka kushtëzuar edhe formatin letrar, publicistik e artistik, në mënyrë që kjo vepër ta prezantojë sa më denjësisht personalitetin, jetën, veprimtarinë dhe kontributin madhor që ka dhënë, Ali Aliu dhe familja e tij,  në rrugën e  rezistencës  së pandalshme, historike të popullit shqiptar për çlirim dhe bashkim kombëtar. Autori i librit, Avni Dehari ka spikatur faktin se Ali Aliu-Kelmendi gjatë tërë jetë së tij nuk i devijoi bindjet dhe qëndrimin e drejtë atdhetar,  edhe pse regjimi jugosllav  e kishte arrestuar, persekutuar dhe  e kishte mbajtur në burg disa herë duke e degdisur edhe në Burgun famëkeq të Goli Otokut.

Gjatë përurimit janë lexuar edhe pjesë të librit, ndërsa në fund familjarët e Ali Aliut kanë falënderuar të pranishmit për pjesëmarrje në përurim.

Kontrolloni gjithashtu

Haradinaj: Në këtë ditë i nderojmë të gjithë njerëzit që nuk kursyen asgjë për lirinë dhe pavarësisë e tokave shqiptare

Haradinaj: Në këtë ditë i nderojmë të gjithë njerëzit që nuk kursyen asgjë për lirinë dhe pavarësinë e tokave shqiptare

Kryeministri i Kosovës Ramush Haradinaj, ka kujtuar 20- vjetorin e Çlirimit të Vushtrrisë. Ai thotë ...