UNPD: Pajisje profesionale iu dorëzuan Policisë së Kosovës për të luftuar trafikun e paligjshëm të armëve...

UNPD: Pajisje profesionale iu dorëzuan Policisë së Kosovës për të luftuar trafikun e paligjshëm të armëve…

Programi i Kombeve të Bashkuara për Zhvillim (UNDP) në Kosovë i ka dorëzuar dje Policisë së Kosovës pajisje profesionale të cilat do të avancojnë punën dhe efektivitetin e PK në luftimin dhe hetimin e trafikimit të armëve të paligjshme dhe avancimin e kontrollit të armëve të vogla dhe të lehta (AVL). Pajisjet e dhuruara janë pjesë e bashkëpunimit afatgjatë të UNDP-së me autoritetet e Kosovës në kontrollin e AVL-ve, duke kontribuar në sigurinë njerëzore. Së bashku me partnerët e saj, UNDP-ja po mbështet Kosovën që të përmbushë angazhimin e saj drejt zbatimit të Udhërrëfyesit Rajonal për një zgjidhje të qëndrueshme për posedimin, keqpërdorimin dhe trafikimin e paligjshëm të AVL-ve dhe municioneve në Ballkanin Perëndimor deri në vitin 2024.

Në këtë ngjarje, Xhelal Sveçlës, Ministrit të Punëve të Brendshme, Maria Suokkos, Përfaqësueses së Përhershme të UNDP-së dhe Samedin Mehmetit, Drejtorit të Përgjithshëm të Policisë së Kosovës, iu bashkuan edhe ambasadori gjerman Sh.T. Jörn Rohde, ambasadorja franceze Sh.S. Marie-Christine Butel, përfaqësues nga Ambasadat e Norvegjisë, Holandës, Britanisë së Madhe, Zyres së BE-së në Kosovë dhe zyrtarë të tjerë.

Në pajisje përfshihen kamera termike, skanerë dore, endoskopë dhe dronë, të cilët do të rrisin efikasitetin e punës së policisë në identifikimin, zbulimin dhe konfiskimin e trafikut të armëve të paligjshme, municioneve dhe eksplozivëve, si dhe narkotikëve të llojeve të ndryshme.

Donacioni është bërë përmes Programit të UNDP-së për Siguri në Kosovë (KSSP), i financuar bujarisht nga Gjermania, Franca, Mbretëria e Bashkuar, Suedia, Holanda dhe Norvegjia dhe i mbështetur nga Bashkimi Evropian.

“Pajisjet që po merr sot Policia e Kosovës padyshim që do të ndihmojnë dhe lehtësojnë punën e policëve në shënjestrimin e trafikut të paligjshëm të armëve të vogla dhe të lehta, por përkundër kësaj mbështetjeje të ofruar deri më sot në zbatimin e Udhërrëfyesit, duhet të jemi vigjilentë. në lidhje me tendencat e reja të krimit, jo vetëm në Ballkanin Perëndimor, por globalisht”. tha në këtë ngjarje Xhelal Sveçla, Ministër i Punëve të Brendshme.

Maria Suokko, Përfaqësuesja e Përhershme e UNDP-së theksoi: “Në mjedisin kompleks global – të mbushur me shumë pasiguri – siguria ka evoluar në një punë komplekse, me shumë nivele. Institucionet e sigurisë duhet të jenë vazhdimisht një hap përpara në adresimin e sfidave gjithnjë në zhvillim. Për të qenë të përditësuar me tendencat dhe zhvillimet në fushën e trafikut të armëve në ditët e sotme, nevojiten pajisje të reja profesionale. Falë financimit bujar nga partnerët tanë, jemi në gjendje të mbështesim Policinë e Kosovës me pajisje profesionale të cilat do të rrisin efikasitetin në identifikimin, zbulimin dhe konfiskimin e armëve të paligjshme dhe narkotikëve.”

Me këtë rast, Drejtori i Përgjithshëm i Policisë së Kosovës, Samedin Mehmeti falenderoi UNDP-në dhe donatorët për kontributin e tyre bujar: “Siguria është një nga elementët kyç për çdo shoqëri në botë. Të jesh në gjendje të jetosh dhe të funksionosh lirshëm dhe pa frikë nga krimi është në interes të çdo individi, pavarësisht nga mosha, gjinia, raca apo feja. Prandaj, çdo kërcënim ndaj sigurisë cenon seriozisht parimet themelore të të drejtave dhe lirive të njeriut. Pavarësisht përparimeve teknologjike dhe zhvillimit njerëzor, armët e zjarrit dhe eksplozivët, përfshirë pararendësit e tyre, vazhdojnë të përbëjnë një kërcënim të madh për sigurinë e popullatës”.

Kjo ngjarje përmbylli zbatimin e projekteve Mbështetje për Luftimin e Trafikimit të Armëve të Paligjshme (CIAT) dhe Mbështetje për Luftimin e Trafikimit të Armëve të Paligjshme (CPIAT), të cilat ishin pjesë e Programit për Siguri në Kosovë (KSSP).

Projekti CIAT kontribuoi në përmirësimin e kapaciteteve të kontrollit kufitar për të kontrolluar në mënyrë efektive dhe efikase ngarkesat, automjetet, pakot, personelin dhe mallra të tjera me interes të veçantë, si armë, municione dhe eksplozivë, ndërsa projekti CPIAT kontribuoi në rritjen e kapaciteteve në fushën e hetimeve dhe operacioneve policore. në luftën kundër trafikut të armëve të paligjshme dhe mbajtjes pa leje të armëve të zjarrit.

Kontrolloni gjithashtu

Byroja Kosovare e Sigurimeve në 20 muajt e fundit trajton 11.435 lëndë

Në 20-të muajt e fundit, Byroja Kosovare e Sigurimit (BKS) ka mbyllur hiç më pakë …