Zymer Mehani: Përballë hasmit

*Zahirit, Edmondit, Hakifit* (I kujtojmë dëshmorët e atdheut, në përvjetorin e rënies)

 

Ju shpesh qëndruat ballë për ballë me stuhinë

E armikut shekullor urrejtjen ia patë dhe mërinë

Dhe hakun ia dhatë e nam të madh latë…..

E sot qëndroni lisa në erë, në borë e në shi

Emrat tuaj të artë mbiemrin e kanë LIRI….

 

Zahir, o trim i Llapit ilirik, i dalë nga epika

Me krenari i rreshtove ushtarët në rreshta e në pika

Dashurinë për atdhe me dëshmorët bashkë e ndave

E qiellit tonë ia ktheve kaltërsinë ti me një tufë yllësie

Me Edmondin, Hakifin,…. Adem Jasharin, flakadan lirie

 

Ju rrugën e vazhduat nëpër dallgë e nëpër erë

E zemrat tuaja për liri të atdheut u përflakën çdoherë

Si rreze dielli, kur agimet e kaltra t’përgjakura u dukën

Ashtu dhe ju me gjakun tuaj këtë truall e skuqët

 

Në rrugën e brezave, Zahir, me Edmondin e Hakifin

Me dashurinë për atdhe, që e kishit në zemër

Porsi shqipet fluturonit lartësive më të epra

E sot për ju flet gjaku juaj, sakrifica dhe vepra

 

Ju, dhembje e dashuri për atdhe i kishi te damaret

Që ju digjte prush si flakët dhe zjarret

Dhe drejt vdekjes shkuat bashkë, ku ju priste prita

Aty ratë për të mos vdekur, u kthyet në petrita

 

Shumë e vogël para jush, Zahir dukej vdekja

Sepse për atdhe, flamur e komb e madhe ishte etja

Ju zemër na dhatë të duam, por edhe të urrejmë

Na mësuat të jemi të fortë, të qëndrojmë e ngadhnjejmë

 

Unë poeti si në vegim shoh dëshmorët varg e varg

Prej të parit tek i fundit, kushedi sa janë larg

Por unë ua di fshehtësitë dëshmorëve ç’mendojnë

Ua di çdo dëshirë dhe e di çfarë ëndërrojnë

 

O ata janë yje vezullues lart në qiellin e atdheut

Janë yje të përflakur, të përpjekur me retë

Ata janë të njëjtë, të gjithë janë të lartë

Janë njëjtë prore të fortë, janë njëjtë prore të zjarrtë…

Kontrolloni gjithashtu

Mehmet Bislimi: Kosovë dil priti bijtë tuaj

…  në çdo përvjetor, rënien tuaj burrërore kujtojmë!…   1. Kosovë dil priti bijtë tuaj priti se …