Behide Hasanaj: U përkujtua 4 vjetori,  dita e themelimit të 11 Majit-  Dita e  Refugjatve të  Kosoves

U përkujtua 4 vjetori,  dita e themelimit të 11 Majit-  Dita e  Refugjatve të  Kosoves.

Ky dokumentar të bën të mendosh për mosmirënjohjen e shumë njerëzve sot. Jemi bërë konsumatorë të pastër të gjërave materiale dhe pyesim veten nëse kjo na bën vërtet të lumtur. Njerëzit në luftë u lumturuan kur dëgjuan se familjarët e tyre ishin ende gjallë dhe kishin një shtëpi të sigurt. Dita e Refugjatëve duhet të na kujtojë atë që kemi. Ne mund të marrim shumë nga kjo ditë dhe shpresojmë të mësojmë prej saj.Humanistes Behide Hasanaj

Moderatorja Hana Sulejmani: Te nderuar Zonja dhe Zoterinj te pranishem, mire se keni ardhur ne kremtimin organizuar nga Shoqate «Pellumbi i Paqes» me rastin e shenimit te dites se Paqes, dites se Refugjateve te Kosoves, qe si une dhe shume shqipetare te tjere u detyruam me force te leshojme shtepite tona, nuk e dinum se kah shkojme, por e dinim se po ikim. Ecnim si te hutuar e te pa krye, pa qellime te caktuara, por me te vetmin qellim me u strehuar kudo per te shpetuar,

Zonja Diana Sulejmani:  Atmosfere trishtuese dhe e dhimbeshme. Nje udhë për shpresë, keshtu do ta quaja! Ne nje bote ku lëvizja enjerëzve shte shpesh e detyruar nga luftëra, konflikte, perleshje dhe ndryshime politike, Dita e Refugjatit eshte nje kujtesë e rëndësishme per te sprehur solidaritetin dhe perkujdesjen daj miliona individive te cilët janë larguar nga shtepite e tyre per të kerkuar siguri dhe mbrojtje. Më 11 Maj, ne perkuitojme dhe derojme rugen e vështire te refugjatëve, duke reflektuar mbi ngjarjet tragjike dhe vështirësite qe ata perballen giate udhëtimit te tyre per te gjetur strehim dhe siguri. Kjo dite na ben të ndjehemi te perfshire ne perballjen e tyre dhe na inkurajon te angazhohemi ne perkrahjen e tyre dhe ne adresimin e shkaktarëve te largimit të tyre. 11 Maj eshte nje shans per te rikuituar qe refugjatët jane njerëz me endrra, aspirata dhe potencial per te kontribuar ne shoqerine ku ata vendosen. Ata janë shumë me Shume se sa statusi i tyre si te zhvendosur; ata janë artiste, mjeke, inxhiniere, mesimdhenës, dhe shume me teper. Dita e Refugjatit na inkurajon te reflektojme mbi pasurine dhe diversitetin qe refugjatet sjellin ne shoqerite tona dhe të ndertojme nje mjedis me te pranueshëm dhe mbështetes per ta. Në kete dite te veçantë, ne duhet te perkujtojme perpjekjet e organizatave humanitare, qeverive dhe individeve te perkushtuar qe punojne per te mbrojtur dhe ndihmuar refugjatët ne rugen e tyre dreit nje jete më te sigurt dhe më te mire. Dita e Refugjatit eshtë nje thirrje per veprim per te garantuar te drejtat dhe mirëgenien e të gjithe refugjative ne te gjithë boten. 11 Maj na fton te tregojme empati dhe solidaritet ndaj te gjithe refugjatéve, duke i mbështetur ata në kerkesën e tyre per nje jete te lire dhe te sigurte. Ne këte dité, le të bëjme premtimin per te punuar se bashku per nje bote me te drejte dhe me të permbushur per te gjithe. Kur kujtohet 11 Maji ska se si të mos kujtohet humanistja shiptare Behide Hasanai, nje humaniste, e cila nuk ndalon asnjäherë te punonje per kategorite e syrgiynosura te shogerisé. Ne syte e saj, çdo njeri meritonte dashuri, mbshtetje dhe nje shans për nje jete me të mirë. Çdo vit, ne Ditën e Refugjatit, zonja Behide, organizon aktivitete per te ndihmuar refugjatët që kishin arritur ne vendin e saj. Ajo i priste ata me hapesirën e saj të ngrohte dhe ua ofronte mikpritjen e perzemërt, duke i ndihmuar te integroheshin ne shoqerine e re. Por misioni i humanistes Behide nuk perfundon këtu. Ajo eshtë gjithashtu një zë i fortë per grate e dhunuara nga forcat serbe ne luften e fundit. Permes organizimeve dhe fushatave te vetëdijesimit, ajo kerkon dreitësi per grate te cilat kishin perjetuar dhunën e tmerrshme te luftës. Nena vetushqyese, ishte nje jeter grup qe zonja Behide, nuk e harron kurre. Ajo punon me pasion per te siguruar që këto gra te kane kujdesin dhe respektin që meritojne ne komunitetin e tyre. Ajo organizon aktivitete sociale dhe kujdestare për të ndihmuar nënat vetushqyese të ndjehen te rëndesishme dhe të perfshira ne shoqëri. Perkunder sfidave dhe pengesave, ajo nuk u ndal asnjähere. Permes veprimeve te saj, ajo beri ndryshime te mëdha ne komunitetin e saj dhe mbetet nje shembull frymezues i humanizmit dhe angazhimit per të drejtat e njeriut. Perfundimisht, historia e Behides na meson se edhe nje njeri i vetem mund te ndryshoje botën per te mire, nepermjet dashurise dhe perkushtimit te pashoq. Ajo na kujton se çdo njeri ka fuqine per të bere nje ndryshim, nëse ka vullnetin dhe dëshirën për të berë të mirën. E nderuara Behide me veprat e saja te muara, na kujton se ne te gjithe kemi detyrimin dhe fugine per te bere botën nje vend me të mirë për të gjithe. Faleminderit per vëmendjen Tuaj

 

Behide Hasanaj Shoqata International,”Pëllumbi i paqes”Zvicër : Programin e hapi Silvia Lörö me këngen SULIKO kushtuar Refugjatëve, qe ngjalli emocione te publiku, sidomos te Ukrainaset , pjesmares ne kete kremtim. Ekspozita me fotografi nga Lufta e fundit ne Kosove, fjalimi i Arbana Qeriqit nga Radio Kosova e Lirë, specialitete e ndryshme nga sofra shqipetare pergaditur nga zonja Dashurije Kurtaj dhe zonja Egzona Kryziu, te gjitha keto lan nje pershtypje te vecante te pjesemaresit, Albaradi Zvizer . Programin e udheheqi moderatorja Hana Sulejmani ndersa referati dhe historia e Shoqates me shume emocione u paraqit nga zonja Diana Sulejmani. Mbresat nga udhetimi ne Kosove i grupit te antareve te Shoqates u prezentuan nga antari dhe njeherit dhe themelues i Shoqates „Pëllumbi Paqes“, Zotri Christian Walter, zotri Frrok Kolaj kamermani i cili gjithmone me ka percjelle, qe 8 vite gjithmon me respekt te vecante. Falenderim te vecante deri te z.Ahmet Graiqevci nga Organizata “Shpresa dhe Kujtimi “Për Hulumtime e Personave dhe Zhukurve  dhe Krimeve gjat Luftës në Kosovë.  Fotografja Maria Fuglevaag Warsinski, qe ma mundesoi ti bej publike per here te pare fotografite nga Lufta ne Kosove, ne përvjetorin e Dites se Refugjateve te Kosoves 1998-1999.

Ambasadoret pergjgjje nuk me kethyn te marin pjesë ne këtë event,si mbeshtetje. Ka pas me shume musafire te huaj se sa shqiptare.  Faleminderit për përcjëlljen e Radio Kosova e Lirë Prishtinë ,programit Alba Radio Zvicer z. Premtim Sermaxhaj, falëminderit Xhafer Zeqir, Gasper Uka Ali Sulejmani per pjesmarje, e shum te tjer te huaj. Faleminderit nga zemra.

Respekt Behide Hasanaj

 

+8

Kontrolloni gjithashtu

Rrjeti i Grave të Kosovës

Rrjeti i Grave të Kosovës (RrGK)[1] shpreh shqetësimin për publikimin e fundit të Kornizës së Shpenzimeve Afatmesme…

Mungesa e Konsultimeve Publike për Kornizën Afatmesme të Shpenzimeve (KASH) I nderuar Kryeministër i Republikës …