tv dielli
Airport Adem Jashari
MIT
kek
Fillimi / Analiza (faqe 3)

Analiza

Jakup Krasniqi: Sfidat e UÇK-së?!

Jakup Krasniqi: Sfidat e UÇK-së?!

Këto ditë në një portal informativ, lexova një titull: Sfidat e UÇK-së?! U habita kur e pash këtë gjysmë titulli, u habita, sa nuk e dija për cilin vit po flitej a shkruhej. Më vonë e pash se po mendohej për vitin 1998 e 1999. Atëherë kur vërtetë Ushtria Çlirimtare ...

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Studime etimologjike të disa antroponimeve e patronimeve të njohura

Ahmet Qeriqi: Studime etimologjike të disa antroponimeve e patronimeve të njohura

Prejardhja dhe kuptimi i antroponimeve dhe patronimeve: Dhimitri, Georgius, Dragos dhe Bogdanos (Dimitri, Gjergji, Draga dhe Bogdani)   Një numër i antroponimeve  latine e greke ndër popujt e Ballkanit është përvetësuar nga të gjithë popujt, sipas trajtave fonetike e gramatikore. Shumë antroponime, toponime e patronime na tingëllojnë si të huaja, ...

Më shumë...

Dr. Perlat Çaushi: VITI 1981, REVOLTAT NË KOSOVË

Demostratat e vitit 1981

Siç dihet, në pranverën e vitit 1981 plasën revoltat në Kosovë. Nuk kam ndërmend që ta trajtoj këtë ngjarje në tërë gjerësinë e saj. Po ndalem vetëm në disa momente. Në sheshet e Kosovës protestuesit dolën me parullën “Kosova Republikë”. Enver Hoxha u ndodh i befasuar, jo sepse nuk ishte ...

Më shumë...

RKL: Tregti me territore nuk ka, por do të ketë një Republikë serbe në veri të Kosovës

RKL

Kosova ndodhet në një pikë stagnimi të disa proceseve, që kërkojnë zgjidhje në radhë të parë nga faktori ndërkombëtar, veçmas nga Shtetet e Bashkuara të Amerikës, të cilat duke parë ngecjen, zvarritjen dhe stërkeqjen e dialogut Kosovë- Serbi, po përpiqen që të marrin përsipër  ndërmjetësimin dhe arritjen e një marrëveshjeje. ...

Më shumë...

Agim Vuniqi: Eshtë shumë gabim që çështja e arsimit t’u lehet si barrë vetëm arsimtarëve dhe sindikatave

Agim Vuniqi

Nuk është e mjaftueshme zhurma për paga, nëse nuk rritet përgjegjësia     Edhe me dëshirën më të madhe për të bërë një studim serioz për sistemin edukativo-arsimor në Kosovë është shumë vështirë, nga fakti se është vështirë të gjinden të dhënat e nevojshme, por kjo nuk është pengesë përjashtuese ...

Më shumë...

JAKUP KRASNIQI: IDENË E BASHKIMIT KOMBËTAR NUK MUND TA DEKONSTRUKTOJË ASKUSH

Jakup Krasniqi: A ndërtohet shteti i së drejtës me servilë e puthadorë?

Idenë e bashkimit të shqiptarëve, janë përpjekur ta dekonstruktojnë që nga vitet e tridhjeta të shekullit XIX e deri më sot. Ka pasur, e si po duket ka edhe sot përpjekje për të mohuar jetën e përbashkët të shqiptarëve gjatë historisë, bile edhe para vitit 1913, gjë që nuk është ...

Më shumë...

Mehmet HAJRIZI: KRYENGRITJA E KTHESËS HISTORIKE E VITIT 1981 NË KOSOVË

Mehmet HAJRIZI: KRYENGRITJA E KTHESËS HISTORIKE E VITIT 1981 NË KOSOVË

(Fjalë në Tryezën për Pranverën Shqiptare ‘81, më 11 mars 2020) Kryengritja Si sot 39 vjet më parë, në Universitetin e Prishtinës studentët shqiptarë ndezën shkëndijën e parë të demonstratave kundër regjimit pushtues, të cilat më vonë u kthyen në një kryengritje masive të qytetarëve. Të filluara më 11 mars të ...

Më shumë...

RKL: Albin Kurti para dilemës hamletiane: “të jesh apo të mos jesh”

Albin Kurti

Nuk ka politikan në Kosovë, as në trojet shqiptare që do të preferonte të ishte në “lëkurën” e kryeministrit, Albin Kurti, veçmas në raport me Shtetet e Bashkuara të Amerikës, “Shteti-Zot” i shqiptarëve në planetin-tokë. Pavarësisht retorikës së zbutur, ekuivokëve të vajisura diplomatike të Albin Kurtit, tërheqjes e mos këputjes, ...

Më shumë...

Mehmet Bislimi: PRANVERA E VITIT 1981

Mehmet Bislimi

Pranvera po vjen ngadalë, siç duket edhe nuk mund të kalojë pa u hetuar “koincidenca” e vlimeve të furishme në Kosovë, që në vazhdimësi kanë ndodhur gjatë muajit mars… Që nga viti 1981 e deri tek rënia e Komandantit Legjendar Adem Jashari, marsi ishte prehri ku mbështeti kokën e tij ...

Më shumë...

Jakup Krasniqi: Pse seanca e fundit e Kuvendit e huqi cakun?

Jakup Krasniqi: Sfidat e UÇK-së?!

Situata politike e viteve të fundit, e sidomos e këtij viti është duke e kërkuar një qasje tjetër të politikëbërësve e përfaqësuesve të popullit tonë në Kuvend e Qeveri. Ishte momenti më shumë sesa i duhur që institucioni më i lartë i shtetit, Kuvendi, më 9 mars 2020, t’i adresonte ...

Më shumë...

Adem Breznica: Ataturku dhe rasti i humbur i shqiptarëve

Adem Breznica

Ajo që e bën të famshëm, Ataturkun, në mesin e popullit të vet, por dhe në gjithë botën, veç tjerash, është edhe reforma radikale në ndryshimin e alfabetit zyrtar. I lindur dhe rritur si Mustafa Kemali, ai u edukua ne frymën otomane, duke mos mbetur gjë mbrapa në arritjet e ...

Më shumë...

Bajram Pomak: Islamofobia në Evropë nisi të merr jetë njerëzish

Bayram Pomak

 Më 19 Shkurt të vitit 2020 në Hanau të Gjermanisë në një sulm të armatosur u vranë 9 veta pastaj duke përfshirë edhe vrasjen e nënës së sulmuesit dhe vetëvrasjen që e bëri ky numër kaloi në 11. Por nëse ia hedhim një sy medies botërore e vërejmë se ky ...

Më shumë...

Instituti EPIK: Programi i Qeverisë: 217 zotime në mes ideales dhe të pamundurës

Qeveria e Kosoves

Qeveria e re e Republikës së Kosovës u votua me 3 shkurt 2020. Me 6 mars 2020, Qeveria ka miratuar Programin e saj 2020-2023 për “Kosovën gjithëpërfshirëse, me drejtësi dhe zhvillim të qëndrueshëm”. Programi prej 46 faqe është i ndërtuar mbi bazën e Marrëveshjes së Koalicionit dhe është i organizuar ...

Më shumë...

Adil Fetahu: 7 MARSI – DITA E MËSUESIT

Adil Fetahu

“Pesha e Qiellit dhe vlera e Mësuesit – nuk mund të matën” (Konfuçi) (Mësonjëtorja e parë (publike) shqipe, Korçë, 1887) Në kalendarin e festave zyrtare dhe atyre jozyrtare, shtetet dhe kombet e ndryshme  të botës shënojnë dhe kremtojnë data të ndryshme nga historia e tyre. Shqiptarët e festojnë 7 Marsin, ...

Më shumë...

Agim Vuniqi: Pse u harruan aktivistët dhe donatorët e fondit të luftës?

Agim Vuniqi

Në një paragraf të Lidhjes Shqiptare të Prizrenit, që kundërshtoi Marrëveshjen e Shën  Stefanit thuhet: “Ashtu siç nuk jemi dhe nuk duam te jemi turq, ne do të kundershtojmë me të gjithë forcën tonë të gjithë ata që duan të na kthejnë në sllavë, austriake apo grekë.  Duam te jemi ...

Më shumë...

RKL: Kosova sërish koloni tregtare dhe ekonomike e Serbisë, përkohësisht e qëndisur me fjalën reciprocitet

RKL

Vendosja e  taksës 100 % në të gjitha mallrat e Serbisë dhe të Bosnjës e Hercegovinës nga Qeveria e Kosovës, ishte për të mos thënë i vetmi vendim dhe veprim i drejtë i Qeverisë, Haradinaj dhe i koalicionit PAN. Për herë  të parë në historinë e Kosovës, nga viti 1918, ...

Më shumë...