mbpzhr 2018
akp deri me 1 prill
valamobile
Fillimi / Analiza (faqe 10)

Analiza

Jakup Krasniqi: Gjuha të cilën e zgjedhë Kosova për normalizim marrëdhëniesh, nuk e kupton Serbia

Jakup Krasniqi: Ju besoj udhëheqësve të vetë-zgjedhur e me integritet, por jo të "zgjedhurve" pa integritet

Romakët e vjetër e kanë një shprehje: “Të gjitha rrugët të çojnë në Romë”. Ndoshta kjo shprehje na ndihmon për të parë, se ku po na çojnë të gjitha raportet (rrugët) e bisedimeve politike të gjashtë-shtatë viteve të fundit në mes Kosovës e Serbisë të zhvilluara me ndërmjetësimin e Brukselit ...

Më shumë...

Mr. Lulzim A. Beqiri: Koha e prodhueseve e vendimi i qytetarëve

Mr. Lulzim A. Beqiri: Pse po reklamohen produktet serbe në Kosovë

Prodhuesit e Kosovës, edhe pse të paktë në numër në vazhdimësi janë përballur me pengesa të shumta sa i përket konkurrencës së brendshme. Kjo për faktin se vendet fqinje, e sidomos Serbia ka eksportuar produkte të ndryshme pa paguar asnjë taksë. Kjo ka bërë që ato produkte të dominojnë në ...

Më shumë...

Agim Sylejmani: Rritja e Universitetit të Prizrenit me kuadro kredibile

Universiteti i Prizrenit “Ukshin Hoti”

Përkundër vështirësive materiale, konsolidimit të kurrikulave, realizimit të hulumtimeve dhe stafit mësimor-akademik që përcjellin rritjen e  UPZ, sikurse edhe universitetet tjera kosovare, janë inkurajuese rezultatet e disa kuadrove të reja. Këto ditë Universitetit të  Prizrenit, Fakultetit të  Shkencave Kompjuteristike iu shtua edhe një doktor i shkencave teknike. Fjala  është për ...

Më shumë...

Prof. dr. Hakif Bajrami-Xhakja: Nuk ka pasur dhe nuk do të ketë kurrë, komb kosovar

Hakif Bajrami

Çka është mjaft, mjaft është, Kosova duhet të shpallet e pavarur dhe sovrane, pat shpërthyer Presidenti i SHBA XORXH  W. BUSH më 10 qershor 2007 në  Shqipëri. Çka është mjaft, mjaft është, nuk ka “komb kosovar”, argumenton Kushtetuta e Republikës Kosovës. Por për një lagje shkrolgjijësh gazetarucë (Nexhmedin Spahiu, Halil ...

Më shumë...

Jakup Krasniqi: Plaka, Del Ponte, apo dështimi profesional-njerëzor dhe intelektual i një prokuroreje

Jakup Krasniqi

Plaka, Carla del Ponte, gjeja e parë, për të cilën  do të duhej të sqaronte opinionin evropian e botëror është: Pse është formuar Tribunali i Hagës për ish Jugosllavinë? Për shkak të Kroacisë, Bosnje e Hercegovinës e të Kosovës apo për shkak të politikave të krimit e të gjenocidit të ...

Më shumë...

Sylejman Krasniqi: Po vazhdon çarja e Lisit nga pyka e vet

Sylejman Krasniqi

(Me rastin e botimit të “Fjalorit Enciklopedik i Kosovës” nga ASHAK Para katër vitesh e pata përpilua një shkrim me, përafërsisht, të njejtin titull ( “Lisi çahet vetëm nga pyka e vet” të botuar në “Epokën e Re” të datës 19 gusht 2014) dhe me shpresën se tema e shkrimit  ...

Më shumë...

J. Krasniqi: Gjuha në Foltoren e demokracisë duhet të jetë shembull i kulturës kombëtare për komunikim e marrëveshje!

Jakup Krasniqi

Shekulli XXI, për ne shqiptarët e Kosovës është shekulli i Lirisë, i Pavarësisë dhe i Demokracisë se tranzicionit. Është krejt e natyrshme, që  populli ynë, për dy dekadat e lirisë, e një dekadë të pavarësisë të kërkojë që t’i kompensoi shekujt e demokracive perëndimore, por kjo nuk behej dot, e ...

Më shumë...

Si ndodhi që Kuvendi i Kosovës ia mori “bukën” Teatrit Kombëtar dhe disa TV-serive amorfe të humorit?

Kuvendi i Kosoves

Duket paksa paradoksale, por skenat e përditshme që i shohin qytetarët e Kosovës gjatë seancave të Kuvendit, janë përplot me skeçe banale e arrogante, dhe, për nga gjuha e ndragur, nuk i gjen dot as në fjalorin e serive humoristike të tri televizioneve të Kosovës, ku aktorët,  në mungesë të ...

Më shumë...

Dr. Nuri Dragoj: Spiunët që financohen nga Serbia e Greqia nuk publikohen sepse nuk lejojnë këto dy shtete

Dr. Nuri Dragoj

Plot 20 vjet më parë, në parlamentin serb iu kërkua Millosheviqit të pakësonte financimet e fshehta në Shqipëri, por ai u përgjigj se po të mos ishin ato 40 milionë dollarë me të cilat paguhen 6 mijë vetë, Shqipëria nuk do të ishte në atë gjendje, që Serbia mund ta ...

Më shumë...

Hydajet Hyseni: Padrejtësi të një drejtësie të padrejtë

Hydajet Hyseni: Padrejtësi të një drejtësie të padrejtë

Vrasja mizore dhe zhdukja misterioze e trupit të gazetarit disident Xhamal Khashoggi po trazon, me të drejtë, opinion ndërkombëtar gjithandej dhe, si rezultat, me sa duket, rasti po ndërkombëtarizohet dhe po nis të zbardhet kurse lëmshi i ndërlikuar po zhvillohet. Në mënyrë të ngjashme qe reaguar edhe në rastin e ...

Më shumë...

Fidan Mustafa: Kënd po e pengon identiteti shqiptar në tekstet arsimore në Kosovë!?

Fidan Mustafa

Debatet e ngritura kohëve të fundit, gjoja mbi tekstet arsimore shkollore me përmbajtje të fjalëve të ‘huaja’, ngrit edhe njëherë para opinionit publik propagandën e pastër kundër vlerave dhe identitetit kombëtar shqiptar. Një projekt i financuar qartësisht nga qarqet Serbe, Ruse dhe shoviniste në vendin tonë kundër të ardhmes së ...

Më shumë...

Raporti i WWF-it zbulon ndikimin e madh të njeriut në planet

Raporti i WWF-it zbulon ndikimin e madh të njeriut në planet

Indeksi i jetës në planet (The Living Planet Index, LPI) tregon se popullata globale e kurrizorëve ka rënë për 60% në 40 vitet e fundit.  Shtytësit kryesorë të humbjes së biodiverzitetit janë eksploatimi i tepërt dhe bujqësia, të dyja të ndërlidhura me harxhimet në rritje te njeriut.  Prodhimi i shpejtë ...

Më shumë...

Jakup Krasniqi: Në bazë të cilave vlera mbahen të izoluar rreth dy milionë shqiptarë të Evropës?

Jakup Krasniqi

Mediet më 29 tetor 2018, njoftuan publikun se liberalizimi i vizave për qytetarët e Kosovës nuk pritet të ndodhë as në fund të këtij viti se: “Bashkimi Evropian është bllokuar për shkak të hezitimit të shumë shteteve anëtare të këtij unioni. Në takimin e fundit të mbajtur nga ambasadorët e ...

Më shumë...

Ramiz LUSHAJ: Partizani i Kosovës e pedagogu i Tiranës, Dervish Ram Gjongecaj “Qytetar Nderi” i Tropojës

Ramiz LUSHAJ: Partizani i Kosovës e pedagogu i Tiranës, Dervish Ram Gjongecaj “Qytetar Nderi” i Tropojës

Më 1 korrik 1919, në një kullë alpine të lagjes Gjongecaj (sot qyteti i Bajram Currit) lindi Dervish Ram Gjongecaj. Në këtë fshat qëndror (Kolgecaj), i konsideruar i tillë prej austriakëve që më 1917, e kreu arsimin fillor 5-vjeçar, ku spikati për intelektin e tij, me veçantitë e tij. I ...

Më shumë...

Skënder Sadri Kapiti: VETTING-u duhet ta shkrijë Korporatën e krimit gjyqësor në Shqipëri

Skënder S. Kapiti

Pa u shkrirë, shpartalluar dhe asgjësuar korporata kriminale fitimprurëse  e gjyqësorit  në Shqipëri nuk dekriminalizohet politika, nuk luftohet korrupsioni, as krimi politik, as ai i organizuar dhe as ai ordiner, nuk ndërtohet shteti ligjor dhe nuk ka përparim për integrimin në BE. Pothuajse  i  gjithë sistemi gjyqësor në Shqipëri, pothuajse ...

Më shumë...

Agim Vuniqi: A ndjeve o, “jashtëtokësorët” ishin shqiptarë…!

Agim Vuniqi

Kush ia pa hajrin gjithë kësaj armate dr…e mrrrrrr, kryesore do të bëhemi me “At”…! Përtacia e shtresës së intelektualëve, filmaxhinjve, njerëzve të kulturës është e paskajshme, sa herë ndërrohen sistemet ndërrohen fjalët, dhe akuzat dërgohen diku tjetër, larg nesh… disa thonë që kishat ortodokse serbe kanë qenë dikur katolike-ilire, ...

Më shumë...