MIT
Airport Adem Jashari
kek
Fillimi / Analiza (faqe 30)

Analiza

Raportuesi i luftës së UÇK-së, Ruzhdi Jashari ka paditur Prokurorinë Speciale dhe FaktePlus për cenim të dinjitetit

Ruzhdi Jashari: Mbrojtja e të Dhënave Personale, është e drejtë themelore e lirive të njeriut

Në listat e publikuara të “veteranëve të rremë” duket se me qëllim të caktuar janë evidentuar edhe emra të niveleve të larta të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës. Në këtë mes figuron edhe emri i Ruzhdi Jasharit, reporterit të luftës së UÇK-së i cili gjatë luftës kishte informuar medet e huaja ...

Më shumë...

RKL: Kush është fajtori kryesor për “Piramidën e mashtrimeve” të kategorive të luftës së UÇK-së?

Radio Kosova e Lirë

Ligji për Statusin dhe të Drejtat e Invalidëve, Veteranëve, Pjesëtarëve të UÇK-së dhe Viktimave civile u miratua në dhjetor të vitit 2011 ndërsa Kuvendi kishte marrë vendim që  Ligji të zbatohet nga 1 janari i vitit 2012. ( Ligji  Nr. 04/ L-054, 8 dhjetor 2011). Kanë kaluar gjashtë vjet qyshkur ...

Më shumë...

Agim Sylejmani: Kur Hashim Pasha e bën Kosovën hasha

Agim Sylejmani

Parlamenti Evropian e kishte paraparë pas disa muajve të vë në rend dite dhe të shqyrtojë e ta hedhë në votim çështjen e liberalizimit të vizave për qytetarët e Kosovës. Por, më 12 shtator 2018 në lajme u njoftua se çuditërisht të nesërmen në rendin e ditës në mbledhjen e ...

Më shumë...

Jakup Krasniqi: Shtetin e Kosovës e vulosin qytetarët e saj

Krasniqi: Zhvillimet e fundit forcojnë bindjen se krerët e politikës nuk kanë asnjë virtyt prej udhëheqësi në personalitetin e tyre

(Reagim ndaj platformës serbe të hartuar nga Hashim Thaçi) Kam pas lexuar diku, mbase ishte përrallë e cila thoshte se një mbreti i kishin dal brirët dhe kush e shihte mbretin me brirë e përhapte lajmin, lajmësi vritej. Njëri që e kishte parë mbretin me brirë, hyri ne një kallamishte ...

Më shumë...

Bedri Islami: Berisha, grushti i shtetit dhe pushteti

Bedri Islami

Sa herë që afrohet 14 shtatori, ashtu turbullueshëm, si i zgjuar nga një halamendje, Berishën e merr malli për një grusht shteti dhe për të rimarrë pushtetin. Nuk e di nëse është ndonjë nga haluçionacionet e vjetra, por e shfaqur sa këtë herë, kaq haptas dhe me kas pasion, në ...

Më shumë...

Xhevdet Shehu: Kemi të bëjmë me dekomunistizim apo me fashistizim të shoqërisë shqiptare?

Xhevdet Shehu: Kemi të bëjmë me dekomunistizim apo me fashistizim të shoqërisë shqiptare?

Përkujtimi i ngjarjeve të rëndësishme historike me kalimin e viteve merr një vlerë të veçantë. Në radhë të parë se tregon respekt për historinë dhe, e dyta, si dëshmi e një populli të qytetëruar që nuk harron. Ne si popull kemi vuajtur jo pak në të përpjetat e historisë sonë ...

Më shumë...

Adil Fetahu: Porositë e Vuçiqit për litar apo për çmim “nobel”?!

Adil Fetahu

Pas fjalimit “historik” që kryetari i Serbisë, Aleksandar Vuçiq, mbajti para një grumbulli serbësh në Mitrovicë, më 9 shtator k.v., pati shumë komente, vështrime e vlerësime, në Serbi (më së shumti), po edhe në Kosovë e jashtë saj. Vlerësimet ishin nga më të ndryshmet. Ithtarët e Vuçiqit e quajtën (dhe ...

Më shumë...

Ismet Azizi: Nëse ndodh lëvizja kufijve Ballkan, Sanxhaku duhet t’i bashkohet Kosovës e jo Bosnjës

Sanxhaku

Pas Kongresit të Berlinit (1878), Sanxhaku i Jeni Pazarit (Novi Pazarit) hyri në përbërje të Vilajetit të Kosovës i cili përbëhej nga sanxhaku i Shkupit, Prizrenit, Prishtinës dhe Dibrës. Nga ky moment popullsia e Sanxhakut të Novi Pazarit intensifikon lidhjet tregtare, kulturore me Kosovën dhe Shqipërinë, gjë që ndikoi në ...

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Shqipëria e Madhe, Shqipëria e katër Vilajeteve, Shqipëria historike… I

Ahmet Qeriqi: Shqipëria e Madhe, Shqipëria e katër Vilajeteve, Shqipëria historike...

Shqipëria e Katër Vilajeteve, ka qenë dhe do të mbetet Shqipëria historike, Shqipëria ( e pushtuar) e kohës së Perandorisë Osmane, ku shqiptarët edhe pse nën flamurin dhe pushtetin e saj, jetonin në viset e tyre etnike, meqë numerikisht përbënin shumicën dërrmuese të popullatës, e cila deri në një mase ...

Më shumë...

Shqipëria e Madhe nuk u krijua duke i zaptuar territoret e huaja, por duke i kthyer territoret që Evropa ia kishte falur Serbisë, Bullgarisë, Malit të Zi e Greqisë II

Shqiperia Etnike

Ata që duan ta fshehin këtë të vërtetë historike, ose janë syleshë ose hipokritë, ose nuk kanë lexuar asnjë tekst historie lidhur me kohën për të cilën po flasim. “Shqipëria e Madhe” nuk u krijua duke i zaptuar territoret e huaja ku nuk kishte shqiptarë, por duke i kthyer ato ...

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Për Kosovën Lindore duhet të bashkohen të gjithë atdhetarët e vërtetë, pavarësisht dallimeve politike

Ahmet Qeriqi: Fakte të reja në 74-vjetorin e Masakrës së Tivarit të 31 marsit të vitit 1945

Kosova Lindore aktualisht është një barometër që matë pulsin atdhetar dhe politik të  shqiptarëve, sidomos të shqiptarëve të Kosovës, sepse politikanët shqiptarë të Shqipërisë e Maqedonisë  konsiderojnë se ky është vetëm problemi yni, pra i Kosovës dhe jo i mbarë kombit. Kjo lë për të kuptuar se kemi filluar të ...

Më shumë...

Jakup Krasniqi: Vetëm le të ketë gatishmëri për krijimin e shteteve etnike në botën Euroatlantike!

Jakup Krasniqi: Më problemet aktuale që ka Kosova duhet të shqyrtohet edhe opsioni i zgjedhjeve të parakoshme

Ne jemi të bindur se loja me kufij kudo është punë me rreziqe të mëdha, shembull më të mirë për ketë është historia e afër dhe e largët e Ballkanit. Ne, shqiptarët kur e kemi nisur luftën çlirimtare në Kosovë, nuk e kemi filluar vetëm në kufijtë e Kosovës dhe ...

Më shumë...

Jakup Krasniqi: Fjalimi i Vuçiqit, kambanë alarmi për vlerat e demokracisë

Krasniqi: Zhvillimet e fundit forcojnë bindjen se krerët e politikës nuk kanë asnjë virtyt prej udhëheqësi në personalitetin e tyre

(Letër publike vendeve të demokracisë Euroatlantike kundër përpjekjeve të Presidentit të Serbisë për të rehabilituar kreun e politikes se gjenocidit serb në Kosovë!) Gjëja e parë që duhet ta bëjë njeriu politik i kësaj kohe në institucionet e Bashkimit Evropian është: A kanë kujtesë ato institucione për raportet shqiptare e ...

Më shumë...

RKL: A ishte vizita e Vuçiqit e njëjtë me: “Veni, vidi, Vici” dhe reagimi i Ramushit si “kofini pas të vjelave”?

Radio-Kosova e Lirë, më 4 janar 2020 organizon pritje tradicionale për vizitorët prej orës 10 deri në orën 16:00

Vizita mujshare e kryetarit të Serbisë, A. Vuçiqit me tërë shpurën e lukunisë së tij, në Kosovë, tregoi më së miri se sa vend pa zot është ky shteti ynë i brishtë e i mefshtë, në të cilin mund të hyjë e të dalë kushdo nga Veriu e nga Lindja. ...

Më shumë...

RKL: Bisedimet në Bruksel manovër e kryetarëve Thaçi e Vuçiq, apo veprime serioze politike?

Radio-Kosova e Lirë, më 4 janar 2020 organizon pritje tradicionale për vizitorët prej orës 10 deri në orën 16:00

Bisedimet në Bruksel, në mes të kryetarit të Kosovës, Hashim Thaçi dhe atij të Serbisë, Aleksandër Vuçiq duket se më tepër janë manovra politike  e të dy kryetarëve për të blerë kohë dhe për të qëndruar në pozitat e tyre pushtetare  sesa gatishmëri serioze për arritjen e një marrëveshjeje, mes ...

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Në njëvjetorin e vdekjes së dr. Muhamet Tërnavës, studiuesit dhe martirit të së vërtetës historike

Muhamet Tërnava

Më 6 shtator 2017 ka ndërruar jetë profesor, doktor, Muhamet Tërnava, historiani më i njohur shqiptar i Mesjetës, i pari ndër shkencëtarët e historisë, i cili me argumente e të dhëna të faktuara shkencore hodhi poshtë pretendimet e historianëve serbë, lidhur me përkatësinë e shqiptarëve të Kosovës,  në Mesjetë. Ai, pasi ...

Më shumë...