Airport Adem Jashari
MIT
mbpzhr 2018
kek
Fillimi / Analiza (faqe 28)

Analiza

Jakup Krasniqi: Frika dhe paraja si pushtete të frikshme

Jakup Krasniqi: Dëmin që “insajderi” ia shkakton buxhetit të Kosovës dhe PTK-së nuk ia shkakton gjithë “fisi” im

Para ca kohësh lexova një shkrim me titull “Pse i duam tiranët” i cili mund të gjendet lehtë në internet. Autori për ketë çështje sillte shumë argumente. Por, kjo çështje mund të thuhet edhe me pak fjalë: Prej frike! Populli ynë thotë: “Tuta e ruan vneshtën”. Me këtë rast po ...

Më shumë...

RKL: Rritja qind për qind e pagave në Qeveri, rast për thellimin e manifestimit të pakënaqësisë sociale

RKL: Jusuf Buxhovi nuk është fosili historik i së kaluarës titiste, por çerdhe bastarde e mendësisë serbe, jugosllave

– Po çka  hanë peshqit e mëdhenj, zonjë? – Hanë peshq të tjerë më të vegjël. – Po këta peshq të tjerë më të vegjël, çka hanë? – Ata hanë peshq të tjerë, që janë edhe më të vegjël. – Mirëpo këta, që janë fare-fare të vegjël,  çka hanë? – ...

Më shumë...

Agim Vuniqi: Doktrina e re e politikaneve “miqësia”, “Zajednica” dhe betejat me shtatore…

Agim Vuniqi

Demokracia në Kosovë është “lëkurëhollë”, dhe përpëlitet  nga rreziku  i shembjes, nëse të zgjedhurit vazhdojnë edhe më tutje të shpresojnë se zgjedhjet janë trampolinë për të “shëruar” apetitet grabitçare, Nuk është aspak e çuditshme, qe elektorati nuk vërejti përmirësimin e jetës, përjetuan rëndë uzurpimet pronësore, jashtë ligjore dhe mos veprimin ...

Më shumë...

Frank Shkreli: Në 550-vjetorin e Gjergj Kastriotit- Skënderbeut, kujtojmë shqiptaro-amerikanin e madh, Peter Genc Çikos

Frank Shkreli

Ishte fillim Korriku i vitit 1970 kur në komunitetin shqiptaro-amerikan dhe më gjërë u përhap lajmi i zi se, papritmas, kishte ndërruar jetë nga një goditje në zemër, Peter Genc Chikos (Çikos), Kryetari i Federatës Pan-shqiptare, Vatra.  Si udhëheqës i organizatës më të madhe shqiptaro-amerikane, Peter Çikos ishte natyrisht i ...

Më shumë...

Arben Llalla: Shqipëria po ia plotëson të gjitha kërkesat Greqisë, por ajo nuk e heq ligjin e luftës

Arben Llalla

Disa ditë më parë Greqia lajmëroi se marrëveshja për t’i dhënë fund mosmarrëveshjeve shumë vjeçare greko-shqiptare që ishte parashikuar të nënshkruhej nga kryeministrat Tsipras-Rama për më 12 korrik u shty për në vitin 2019. Për këtë shtyrje nuk u dha asnjë sqarim si nga ana e Greqisë, ashtu edhe nga ...

Më shumë...

Adil Fetahu: Serbët dhe shqiptarët janë “të gjykuar” të merren vesh dhe të bashkëjetojnë

Adil Fetahu

Nga Konferenca Ndërkombëtare “Serbët dhe Shqiptarët –  në cilën rrugë më tutje”, që u mbajt në Beograd (10 korrik 2018) – Ivica Daçiqi zbrazi tërë arsenalin e politikës dhe diplomacisë serbe kundër Kosovës, – Mustafa Nano ishte më i paskrupullt ndaj Kosovës e Luginës së Preshevës, se sa Daçiqi   ...

Më shumë...

Agim Vuniqi: “Shërbyesit” e popullit

Agim Vuniqi

“Politikani e ndan njerëzimin në dy klasa: Në vegla dhe në armiq”. (Fridrih Niçe) Së pari ç’bënë ata që i mbyllën të gjitha fabrikat, thanë ato duhet privatizuar, duhet marrë punëtorëve e duhet dhënë “shërbyesve” të popullit, nuk dëgjohej më zëri i punëtorëve që vraponin në mëngjes të vargohen në ...

Më shumë...

A.Q. Kush janë ata që propagandojnë kthimin e osmanlinjve e turqizmin e shqiptarëve, apo kthimin në fenë e të parëve?

Ahmet Qeriqi

Në këtë kohën tonë të demokracisë pa fre, në mungesë të ligjeve që mbrojnë vlerat kulturore e kombëtare, në mungesë të përgjegjësisë kombëtare e fetare, shumë individë, madje edhe doktorë shkencash, gazetarucë pa kodeks profesioni, që kanë kryer shkolla gazetarie me nga një fletore shënimesh, medie e portale të ndryshme, ...

Më shumë...

Jakup Krasniqi: Çka tregojnë takimet zyrtare në Bruksel?

Jakup Krasniqi

Në fotografitë  e mëposhtme tregohet baras-vlershmëria e funksioneve të ndryshme kushtetuese të vendeve kryesore të demokracive perëndimore. Rasti i Gjermanisë, ku pushteti ekzekutiv është i përqendruar te kancelarja (kryeministrja) është i barasvlershëm me presidentet e vendeve presidenciale apo gjysmë-presidenciale. Edhe Gjermania ka president, por, presidenti i saj është ceremonial dhe ...

Më shumë...

Isuf Ismaili: Në malësinë e Jezercës e të Budakovës, shtigjeve nga ku hapëruan luftëtarët e lirisë

Isuf Ismaili: Në malësinë e Jezercës e të Budakovës, shtigjeve nga ku hapëruan luftëtarët e lirisë

Malësia e Jezercit dhe Budakovës jo vetëm ka një bukuri të shkëlqyer natyrore, por ka qenë dhe është vatër e fuqishme e luftës për liri dhe bashkim kombëtar, prandaj bijtë e bijat e kësaj ane pa hezitim u radhitën, në luftën heroike shqiptare, në radhët e përbërjes së Ushtrisë Çlirimtare ...

Më shumë...

Ibish Neziri: Nuk mund të udhëhiqen bisedime me Serbinë nën kërcënimin e Gjykatës Speciale dhe frikës nga ajo

Ibish Neziri: Nuk mund të udhëhiqen bisedime me Serbinë nën kërcënimin e Gjykatës Speciale dhe frikës nga ajo

Se duhet të bisedohet, nuk ka mëdyshje. Edhe e drejta zakonore parasheh bisedime në rast ngatërresash. Sipas saj, po përpiqem të perifrazoj, „edhe 300 gjaqe e varrë n’u bafshin, prapë duhet ulë në cergë“, pra, duhet biseduar për të gjetur zgjidhje më të mira se luftën. Por këtu gjërat nuk ...

Më shumë...

Frank Shkreli: Kisha serbe po bën përpjekje t’i përvetësojë kishat e krishtera shqiptare në Mal të Zi

Frank Shkreli

Mediet vendore të Ulqinit njoftojnë se të djelën udhëheqsi i Kishës ortodokse serbe në Mal të Zi, Amfilohije, i cili është i lidhur shumë ngushtë me Kishën Ortodokse Serbe me qëndër në Beograd –me një grup prej afro150-vetash ndjeksish të tij, vizitoi fshatin Kalanë e Shasit me qëllim që të ...

Më shumë...

Elife Luzha: Mohimi i së drejtës për trashëgimi, formë primitive e diskriminimit të femrës shqiptare

Elife Luzha: Mohimi i së drejtës për trashëgimi, formë primitive e diskriminimi të femrës shqiptare

E drejta fondamentale e posedimit të pronës dhe e trashëgimisë, është  kusht i fuqizimit ekonomik të gruas, me këtë edhe i pjesëmarrjes së saj më aktive në sferat tjera shoqërore. Por, përkundër të drejtës ligjore dhe njerëzore, qasja e grave dhe vajzave në trashëgimi mbetet tepër e kufizuar, sepse zakoni ...

Më shumë...

Jeta dhe vepra e Skënder Ibishit, një tërësi e veçantë në shërbim të kombit e Atdheut

Jeta dhe vepra e Skënder Ibishit, një tërësi e veçantë në shërbim të kombit e Atdheut

Një vit më parë u nda nga familja, të afërmit, shokët e bashkëveprimtarët, Skënder Hamdi Ibishi, njëri ndër ish të burgosurit politikë nga regjimi i RSFJ-së në vitet 80-të,  të shekullit të kaluar. Ai kishte një natyrë të qetë.  Ishte shumë i përmbajtur, jo imponues, në dukje i tërhequr, por ...

Më shumë...

Frank Shkreli: Një kadet nga Shqipëria në Akademinë Amerikane, West Point

Frank Shkreli

Të hënën që kaloi, në javën e 4 Korrikut, Ditës së Pavarësisë së Shteteve të Bashkuara, Akademia e Ushtarake e Shteteve të Bashkuara, West Point, priti mbi 1200 kadetët e rinjë për këtë vit të ri shkollor, ndër ta edhe një shqiptar, nga 16 kadetët ndërkombëtarë të pranuar këtë vit ...

Më shumë...

Mr. Lulzim Beqiri: Manipulimi me papunësinë

Mr. Lulzim A. Beqiri

Republika e Kosovës po ballafaqohet me shumë sfida, e në mesin e sfidave kryesore është edhe papunësia, mirëpo opinioni publik po manipulohet nga statistika që nuk përkojnë me realitetin, statistika që opinionit po i ofrohen janë statistika që janë të porositura nga politikan që të paraqiten sa më mirë para ...

Më shumë...