MIT KS
Fillimi / Fejton (faqe 2)

Fejton

Ahmet Qeriqi: Lidhjet e disa shqiptarëve ortodoksë me çetnikët serbë datojnë qysh nga koha e Turqisë I

Ahmet Qeriqi: Lidhjet e disa shqiptarëve ortodoksë me çetnikët serbë datojnë qysh nga koha e Turqisë I

Disa nga shqiptarët ortodoksë të Kosovës, që nuk ishin konvertuar fetarisht deri nga fundi i  shekullit 19-të dhe  fillimi i shekullit 20-të, iu bashkuan bandave çetnike serbe në luftë kundër luftëtarëve shqiptarë sidomos në Luftërat Ballkanike e më pas. (Për hir të unitetit kombëtar, studiuesit shqiptarë kanë anashkaluar këtë ta ...

Më shumë...

Kolonel, Dilaver Goxhaj: SHKOLLA KU LINDIN ELITAT USHTARAKE I

Dilaver Goxhaj

Në një prej intervistave, dhënë nga z.Sali Berisha, kur i është bërë pyetja: “Pse e mbyllët shkollën e mesme të përgjithshme ushtarake “Skënderbej?”, Ai dha afërsishtë këtë përgjigje: “Është anti humane t’i edukosh  fëmijët në moshën e adoleshencës me një disiplinë të tillë spartane.” Për fat të keq tonin, shumë ...

Më shumë...

Kolonel Dilaver Goxhaj: SHKOLLA KU LINDIN ELITAT USHTARAKE II

Kolonel Dilaver Goxhaj: SHKOLLA KU LINDIN ELITAT USHTARAKE II

Vështrim historik i ndërsjellë  për shkollat e mesme ushtarake në planin kombëtar dhe ndërkombëtar “Ushtria e kaprojve, e udhëhequr nga luani, është më e fuqishme se ushtria e luanëve e udhëhequr  nga kaprolli.”  Fjalë e Urtë Ushtarake Angleze e vitit 1644 Po e nisim me fqinjën tonë më të afërt, Italinë. ...

Më shumë...

Kolonel Dilaver Goxhaj: SHKOLLA KU LINDIN ELITAT USHTARAKE III

Kolonel Dilaver Goxhaj: SHKOLLA KU LINDIN ELITAT USHTARAKE III

Po Shqipëria a ka një traditë të tillë? “Kur e kaluara pushon së hedhuri dritën e saj mbi të ardhmen, mendja e njeriut endet në errësisrë.”                                              Tokëvili   Edhe në Shqipëri ekziston tradita e funksionimit të shkollës së mesme ushtarake e tipit klasik-shkencor, e njohur me emërin “Shkolla e Mesme e ...

Më shumë...

Kolonel Dilaver Goxhaj: SHKOLLA KU LINDIN ELITAT USHTARAKE IV

Kolonel Dilaver Goxhaj: SHKOLLA KU LINDIN ELITAT USHTARAKE IV

Regjimi që kishte shkolla jonë “Skënderbej” Zgjimi bëhej në ora 05.00 dhe dita fillonte me krosin e mëngjesit 5 km. Në ora 07.00-08.00 studim. Prej 08.00-14.00 mwsim. Kohë e lirë 15.00-17.00; gjatë këtyre dy orëve skënderbegasit shkonin nër aktivitete sportive, letrare apo kurse për vegla muzikore (sipas dëshirës) apo në ...

Më shumë...

Kolonel Dilaver Goxhaj: SHKOLLA KU LINDIN ELITAT USHTARAKE V

Kolonel Dilaver Goxhaj: SHKOLLA KU LINDIN ELITAT USHTARAKE V

Cilat janë vlerat e shkollës së mesme ushtarake? “Arsimimi, pa e pasur  zemrën dhe shpirtin e arsimuar është edhe kjo një farë shkolle me dituri, por pa ndërgjegje.” Shopenhauer Para dy dekade u eksperimentua në Tiranë hapja dhe funksionimi i Universitetit Ushtarak “Skëndërbej”. Pavarësisht se ajo u shfaq si një ...

Më shumë...

Kolonel Dilaver Goxhaj: SHKOLLA KU LINDIN ELITAT USHTARAKE VI

Kolonel Dilaver Goxhaj: SHKOLLA KU LINDIN ELITAT USHTARAKE VI

A ka kosto të lartë hapja dhe mbajtja e shkollës së mesme ushtarake? Për t’iu përgjigjur kësaj pyetjej le t’i drejtohemi pasqyrës së më poshtme. Pasqyra e Shpenzimeve Vjetore Mesatare për 1 (një) Nxënës dhe 1 (një) ushtar me pagesë Nr Lloji Shpenzimit Shpenzimi për 1(një) student / Lekë Shpenzimi për  1 ...

Më shumë...

Ndërlidhja e perfeksionizmit më ankth dhe depresion në kohën pandemisë globale COVID-19 – rast studimi në Kosovë I

Ndërlidhja e perfeksionizmit më ankth dhe depresion në kohën pandemisë globale COVID-19 – rast studimi në Kosovë I

NDËRLIDHJA E PERFEKSIONIZMIT MË ANKTH DHE DEPRESION NË KOHËN PANDEMISË GLOBALE COVID-19 – RAST STUDIMI NË REPUBLIKËN E KOSOVËS Msc. Labinot Dervishaj 2020 ABSTRAKT Në këtë hulumtim kanë marrë pjesë 500 pjesëmarrës të cilët kanë qenë qytetarë të Kosovës Prej tyre 221 kanë qenë meshkuj dhe 279 kanë qenë femra. ...

Më shumë...

Ndërlidhja e perfeksionizmit më ankth dhe depresion në kohën pandemisë globale COVID-19 – rast studimi në Kosovë II

Ndërlidhja e perfeksionizmit më ankth dhe depresion në kohën pandemisë globale COVID-19 – rast studimi në Kosovë II

METODOLOGJIA Qëllimet e studimit Qëllimi kryesorë i këtij studimi ka qenë që të identifikohet ndërlidhja e perfeksionimit me ankthin dhe depresionin të qytetarët e Republikës së Kosovës në kohën e pandemisë globale të koronavirusit COVID-19. Qëllim tjetër ka qenë që të përcaktohet niveli më i theksuar i këtyre dukurive tek ...

Më shumë...

Ndërlidhja e perfeksionizmit më ankth dhe depresion në kohën pandemisë globale COVID-19 – rast studimi në Kosovë III

Ndërlidhja e perfeksionizmit më ankth dhe depresion në kohën pandemisë globale COVID-19 – rast studimi në Kosovë III

KONKLUZIONE DHE DISKUTIME Duke qenë së përpjekjet e njerëzve që sjelljet, veprimet por dhe rezultatet e tyre të jenë në nivel të standardeve të larta të pranueshmerisë por dhe të arsyeshme mund të manifestohen edhe më çekuilibrim të gjendjes emocionale dhe psikologjike është ideuar që ky punim të shqyrtojë ndërlidhjen ...

Më shumë...

Evropa kurrë nuk ka vendosur për të drejtën e Shqiptarëve, mjafton t’ i përkujtojmë vitet: 1878, 1912, 1918, 1939, 1945

Traktati i Berlinit

Vitet vendimtare për ekzistencën e kombit shqiptar kanë qenë, vitet e vendimmarrjes amerikane: 1920, 1990, 1999, 2008 Deputetja gjermane e Parlamentit Evropian nga Grupi i të Gjelbërve, Viola Taubadel, i ka thënë kryetarit të LDK-së, Isa Mustafa, se ai s’duhet të shqetësohet për aspiratat e Kosovës drejt BE-së. “Jam e lumtur t’i ...

Më shumë...

Surroi në ballin e frontit për Vetëvendosjen, ashtu sikur prej vitit 1981 në mbrojtje të Jugosllavisë nga nacionalizmi shqiptar I

Surroi në ballin e frontit për Vetëvendosjen, ashtu sikur prej vitit 1981 në mbrojtje të Jugosllavisë nga nacionalizmi shqiptar I

Shfletuesve dhe lexuesve të Kohës Ditore,  të portalit koha.net, prej fillimit të këtij viti u ka rënë në sy animi hapur i krejt Kompanisë Koha për Vetëvendosjen dhe aktivitetin e saj, edhe pse kjo kompani mediale konsideron veten se është e pa anshme, profesionale dhe pretendon se në Kosovë  është ...

Më shumë...

Surroi në shtypin e Serbisë flet për shqiptarët, përuron libra në Beograd, demonizon Thaçin dhe UÇK-në II

Surroi në shtypin e Serbisë flet për shqiptarët, përuron libra në Beograd, demonizon Thaçin dhe UÇK-në II

Në mars të vitit 2004  shpërthyen protestat në Kosovë,  me rastin e mbytjes së tre fëmijëve të mitur shqiptarë, në lumin Ibër, të cilët i kishte ndjekur me qen një serb i veriut, në Mitrovicë. Gjatë atyre dy ditëve, më 17 dhe 18 mars 2004, shpërthyer revolta të fuqishme, në ...

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Marsi e prilli i vitit 1981, protestë, demonstratë, përpjekje për kryengritje, apo kryengritje? I

Ahmet Qeriqi

Sa herë vjen 11 marsi, na kthen në kujtesë atë të kaluar jo të largët dhe përgjithësisht i kujtojmë zhvillimet sociale e politike, që u manifestuan në mars, prill, maj të vitit 1981. I përkujtojmë të rënët, vizitojmë familjarët e tyre, shihemi me ndonjë bashkëvuajtës burgu, evokojmë ndonjë kujtim. Dhe, ...

Më shumë...

Marsi e prilli i vitit 1981, protestë, demonstratë, përpjekje për kryengritje, apo kryengritje? II

Më 2 dhe 3 prill të vitit 1981, protestat kishin përfshirë Prishtinën dhe po thuajse të gjitha qytetet e Kosovës

Kronika e disa zhvillimeve në mars prill, maj 1981 Natyrisht se kanë kaluar 34 vjet nga ajo kohë dhe ”koha e bën të veten”. Edhe me këtë rast koha e ka bërë të veten, duke i dhënë të drejtë kërkesave të protestave e demonstratave të asaj kohe të cilat, filluan ...

Më shumë...

Marsi e prilli i vitit 1981, protestë, demonstratë, përpjekje për kryengritje, apo kryengritje? III

Protestat e Marsit dhe Prillit të vitit 1981

“Shkurorëzimi” nga Jugosllavia dhe jugosllavizimi… Duhet pranuar faktin se jeta e përbashkët e shqiptarëve me serbë dhe kombet e tjera të Jugosllavisë deri në vitin 1981, kishte dhënë shumë rezultate në afrimin e popujve, por jo në afrimin mbi principe të barazisë, por mbi shembullin e skllavit të nënshtruar ndaj ...

Më shumë...