leoni

Fejton

Mona Agrigoroaiei Imperativi i një Gjykate Ndërkombëtare për Krimet e Luftës Kibernetike: Ruajtja e sigurisë në epokën dixhitale II

Mona Agrigoroaiei

Kufizimet e kornizave ligjore ekzistuese: Kornizat aktuale ligjore ndërkombëtare, të tilla si Karta e Kombeve të Bashkuara dhe ligjet ekzistuese ndërkombëtare, kanë luftuar për të mbajtur ritmin me natyrën e zhvilluar me shpejtësi të luftës kibernetike. Këto korniza janë krijuar kryesisht për të adresuar luftën dhe krimet tradicionale, gjë që …

Më shumë...

Sadik Halitjaha: NUK NJOHA KURR TITOIST PATRIOT, NUK NJOHA KURR PATRIOT SHQIPTAR, QË SE DESHTI ENVERIN! I

Me 27 shtator ora 5:15 minuta në mëngjesin e ditës së diele po sa ishim zgjuar filluan granatimet nder dy tri granatat e para njëra ra në oborr

Me qëllim të sqarimit të opinionit për keto tema që u debatua në televizionin T7 me datë 10-05-2023 UÇK/FARK – NUK NJOHA KURR TITOIST PATRIOT! NUK NJOHA KURR PATRIOT QË SE DESHTI ENVERIN!   Gjeneza e lindjes dhe zhvillimeve në dy e më shumë degëzime të Shqiptarëve, deri në ditet …

Më shumë...

Sadik Halitjaha: NUK NJOHA KURR TITOIST PATRIOT, NUK NJOHA KURR PATRIOT SHQIPTAR QË SE DESHTI ENVERIN! II

Sadik Halitjaha

U përgatit strategjia e operacionit Luftarak të koduar –Shpërthimi-! U rritën kontaktet e fsheuhra me revuloionaret nga Shqipëria në Kosovë tani jo veq përmes profesorve nga Shqipria dhe të grupeve folklorike, por edhe përmes ambasadave dhe kalimeve të fsheura të kufirit nga ana e Shqiprisë! Patriotët dhe strukturat e shërbimit …

Më shumë...

Sadik Halitjaha: NUK NJOHA KURR TITOIST PATRIOT, NUK NJOHA KURR PATRIOT SHQIPTAR QË SE DESHTI ENVERIN! III

Sadik Halitjaha

SI DESHTOI QEVERIA E EKZILIT DHE FARK-ut Duke qenë Qeveri e egzilit dhe duke jetuar me fondet e mbledhura nga mergimtaret, për ta ruajt besimin te populli dhe për të vazhduar jeten vetvetës, filloj të i bëj disa veprime për ta bind popullin! Në krye me Anton Kolën dhe me …

Më shumë...

Fadil Shyti: HEROIZMA MADHËSHTORE QË KANË LËNË GJURMË TË THELLA NË HISTORINË TONË TË RE! I

Duke lexuar librin e luftëtarit të lirisë, Rexhep Ahmeti “Kujtime nga lufta e UÇK-së I Kreshniku i Zhabarit – Ajet Mahmut Uka”. Prishtinë, 2021 Pjesa e dytë: “Motër, nëse i mbijetoj kësaj lufte, do t’i çliroj një nga një tokat shqiptare”. Bekim Berisha, i kishte thënë motrës së tij, Zyrafete …

Më shumë...

Fadil Shyti: Heroizma madhështore që kanë lënë gjurmë të thella në historinë tonë të re I

Fadil Shyti: Heroizma madhështore që kanë lënë gjurmë të thella në historinë tonë të re I

Duke lexuar librin e luftëtarit të lirisë, Rexhep Ahmeti , “Kujtime nga lufta e UÇK-së I Kreshniku i Zhabarit – Ajet Mahmut Uka”. Pjesa e parë. “Motër, nëse i mbijetoj kësaj lufte, do t’i çliroj një nga një tokat shqiptare”. Bekim Berisha, i kishte thënë motrës së tij, Zyrafete Berishës. …

Më shumë...

Albert Z. Zholi dhe Sulejman Basha: Kujtimet e Todo Bojdanit: Kush e dha në fakt urdhrin për çlirimin e Tiranës? I

Albert Z. Zholi dhe Sulejman Basha: Kujtimet e Todo Bojdanit: Kush e dha në fakt urdhrin për çlirimin e Tiranës? I

–          Si e realizoi Ismail Kadare skenarin e filmit “Radistacioni” duke u bazuar te dëshmitë e Todos –          Pse Kadare artistikisht e shkroi si të detyruar ardhjen e specialistëve shqiptarë në Radio pas largimit të ushtrisë gjermanedhe marrjes së Radio Tiranës? –          Si kanëreaguarnë film BujarAsqeriu, KastriotÇaushi, MirushKabashi,   Elvira Diamantietj… …

Më shumë...

Albert Z. Zholi dhe Sulejman Basha: Kujtimet e Todo Bojdanit: Kush e dha në fakt urdhrin për çlirimin e Tiranës? II

Albert Z. ZHOLI: Një libër për Todo Bojdanin, partizani që mori në dorëzim Radio Tiranën në nëntor të vitit 1944

Ismail Kadare dhe filmi Radiostacioni.   Në vitin 1972, Todon e merr në telefon Mihal Ciko, shok i Todos dhe punonjës i Radio-Tiranës qysh para çlirimit të vendit. Ai i kërkoi Todos që të bënin një takim. Në fakt, takimin e kishte kërkuar shkrimtari i mirënjohur Ismail Kadare, i cili …

Më shumë...

A. Qeriqi: Ali Pashë Tepelena dhe Enver Hoxha, dy personalitetet ndër më të fuqishmit të kombit dhe më të sulmuarit, veçmas nga bashkatdhetarët e tyre I

Jeta nën robëri, skamje e varfëri, me mungesën e pothuajse të gjitha kushteve të një jete dosido normale të shqiptarëve në të kaluarën, është manifestuar me një gjendje të rëndë ekzistenciale, me refuzim të pushtimit dhe herë-herë me rezistencë të armatosur,  por edhe pajtim dhe bashkë-qeverisje me pushtuesin, sidomos në …

Më shumë...

A. Qeriqi: Ali Pashë Tepelena dhe Enver Hoxha, dy personalitetet ndër më të fuqishmit të kombit dhe më të sulmuarit, veçmas nga bashkatdhetarët e tyre II

Enver Hoxha

Cilat ishin idealet e Ali  Pashë Tepelenës e cilat ato të Enver Hoxhës? Duke qenë se kanë jetuar në dy botë të ndryshme idealesh, qytetërimesh e preokupimesh të ndryshme të dy kanë pasur idealet e kohës së vet, Aliu ato të Lindjes, Enveri ato të Revolucionit francez  dhe Evropës qytetare. …

Më shumë...

A. Qeriqi: Ali Pashë Tepelena dhe Enver Hoxha, dy personalitetet ndër më të fuqishmit të kombit dhe më të sulmuarit, veçmas nga bashkatdhetarët e tyre III

A. Qeriqi: Ali Pashë Tepelena dhe Enver Hoxha, dy personalitetet ndër më të fuqishmit të kombit dhe më të sulmuarit, veçmas nga bashkatdhetarët e tyre III

Për Ali Pashë Tepelenën janë shkruar mijëra studime e më shumë se 12 romane, vetëm një në gjuhën shqipe, pastaj Luani i Janinës në gjuhën magjare në vitin 1856, pesë romane në gjuhën greke, të tjera në gjuhën angleze, franceze italiane, turke, e arabe. Mjerisht, ka mjaftuar një strofë e …

Më shumë...

Nasip Kaçi: Eqrem Çabej, figurë e shquar e gjuhës shqipe dhe gjuhësisë së re shqiptare I

Eqrem Çabej (1908 - 1980)

Eqrem Çabej është figurë e shquar e gjuhës, shkencës, arësimit dhe  kulturës  sonë  kombëtare,  krenaria e albanologjisë  shqiptare.  Ai ishte  anëtar  themelues i Akademisë  së  Shkencave të Shqipërisë dhe  i Presidiumit  të saj, Mësues i Popullit.  Lindi më 6 gusht  1908 në qytetin Eskishehir të Turqisë, ku i ati i …

Më shumë...

Nasip Kaçi: Eqrem Çabej, figurë e shquar e gjuhës shqipe dhe gjuhësisë së re shqiptare II

       Me interes është edhe rruga e metoda e ndjekur nga profesor Çabej në studimet  e tij diakronike. Si në studimet  etimologjike, ashtu dhe në ato për fonetikën, gramatikën dhe dialektologjinë historike, ai është mbështetur në parimin që, duke u nisur  nga faza e dokumentuar e shqipes dhe duke shfrytëzuar të …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Nga libri në dorëshkrim: “400 ditë – Kronika e Luftës” V

Ahmet Qeriqi: Nga libri në dorëshkrim: “400 ditë - Kronika e Luftës” V

( E mërkurë 31 mars, 1999).  Forcat serbe kanë avansuar në drejtim të pozicioneve tona. Nga çasti në çast pritet sulmi në drejtim të fshatrave të Drenicës jugore prej Komaranit deri në Pjetërshticë Edhe sot së bashku me Nezir Myrtajn jemi nisur në hapërimin tonë të përditshëm. Në hyrje të Grykës …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Nga libri në dorëshkrim: “400 ditë-Kronika e Luftës”, IV

Ahmet Qeriqi: Nga libri në dorëshkrim: “400 ditë-Kronika e Luftës”, IV

E martë 30 mars, 1999. Në rrethana të pasqaruara dhe pa asnjë marrëveshje paraprake ndërrohet vendi i qëndrimit të selisë. Edhe pse jemi marrë vesh që të vendosemi në vendin e caktuar në tendë, afër Gradinës, Berati me disa anëtarë të stafit është vendosur në një shtëpi të lagjes së …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Nga libri në dorëshkrim: “400 ditë-Kronika e Luftës”, III

Ahmet Qeriqi: Nga libri në dorëshkrim: “400 ditë-Kronika e Luftës”, III

(E hënë 29 mars, 1999) Drenica jugore është vënë në rrethim të hekurt. Pritet fillimi i depërtimit të  forcave të armikut Në mëngjes, nga Krojmiri me Nezir Myrtajn dhe Fatmir Dugollin jemi nisur për në Berishë. Një sasi të mjaftueshme të najlonit, për tendë e kemi marrë te Idriz Qeriqi, …

Më shumë...