tv dielli
kek
Airport Adem Jashari
MIT
Fillimi / Fejton (faqe 4)

Fejton

Shefqet Dibrani: Kryetari i Kosovës, Isa Mustafa II

Isa Mustafa

Nëse LDK-ja do ta kushtëzoj VV për postin e presidentit të cilën do t’ia rezervojë Isa Mustafës, atëherë vendi ynë e ka rastin historik që të futet  në Librin e Rekordeve Guinness Lidhja Demokratike e Kosovës, duhet ta dij se Kosovës nuk i duhet një president të cilin e ka ...

Më shumë...

Shefqet Dibrani: Presidenti i Kosovës, Isa Mustafa I

Isa Mustafa

Nëse LDK-ja do ta kushtëzojë VV për postin e presidentit të cilën do t’ia rezervojë Isa Mustafës, atëherë vendi ynë e ka rastin historik që të futet  në Librin e Rekordeve Guinness. Lidhja Demokratike e Kosovës, e cila po udhëhiqet nga teknokrati komunist Isa Mustafa është në krizë të identitetit ...

Më shumë...

Akademik, prof. dr. Hakif Bajrami: Rëndësia e KNÇK-së për përhapjen e antifashizmit, për çlirim dhe bashkim kombëtar V

Hakif Bajrami

Çka tha Mehmet Hoxha në VASNOS më 10 prill 1945? Në rrethanat që i përshkruam më parë, duhet për hirë të OBJEKTIVITETIT të kthehemi për disa muaj prapa. E vërteta, (posedohet dokumentacioni në origjinal-hb) më 9-12 nëntor 1944 në Beograd do të mbahet Mbledhja e Këshillit të Madh Antifashist të ...

Më shumë...

Akademik, prof. dr. Hakif Bajrami: Rëndësia e KNÇK-së për përhapjen e antifashizmit, për çlirim dhe bashkim kombëtar IV

Hakif Bajrami

Si të shfarosën shqiptarët deri sa të zgjasin operacionet ushtarake ishte brengë e titistëve sllavë? Mbi cilat baza silleshin mizorisht partizanët jugosllavë ndaj shqiptarëve të Kosovës, nuk i shkëputemi kronologjisë. Për ta plotësuar rreshtimin e Rankoviqit dhe Gjillasit që Kosova të “gëlltitet sërish”, nga Vllada Zeqeviq (prift me profesion), i ...

Më shumë...

Akademik, prof. dr. Hakif Bajrami: Rëndësia e KNÇK-së për përhapjen e antifashizmit, për çlirim dhe bashkim kombëtar III

Prof. dr. Hakif Bajrami

LUFTA E SERBO MALAZEZËVE PËR DEFAKTORIZIM TË ANTIFASHIZMIT NË KOSOVË 1944-1945 Jugosllavët kishin zgjedhur defaktorizimin antifashist të LNÇ në Kosovë,si i vetmi mjet që kjo trevë shqiptare të mbetet në duar të mafisë politike komuniste sllave, gjithnjë duke akuzuar popullin shqiptar se po kolaboron me fashizmin. E kolaboracioni ka qenë ...

Më shumë...

Akademik, prof. dr. Hakif Bajrami: Rëndësia e KNÇK-së për përhapjen e antifashizmit, për çlirim dhe bashkim kombëtar II

Akademik, prof. dr Hakif Bajrami: Edi Rama po e luan rrolin e “Kalit Trojës’, në “minishengen”

Me rastin e 75 vjetorit të Çlirimit të Shqipërisë Bregdetare nga Nazifashizmi 29 XI 1944, dhe Mbajtja e Këshillit  Nacional Çlirimtar të Kosovës në Bujan të Malësisë Mbishkodrës. (Kumtesë e prezantuar në Simpoziumin e Akademisë Shkencave të Shqipërisë në Tiranë, 14 XI 2019) Argumentet historike Vet fakti se pas mbarimit ...

Më shumë...

Akademik, prof. dr. Hakif Bajrami: Rëndësia e KNÇK-së për përhapjen e antifashizmit, për çlirim dhe bashkim kombëtar I

Me rastin e 75 vjetorit të Çlirimit të Shqipërisë Bregdetare nga Nazifashizmi 29 XI 1944, dhe Mbajtja e Këshillit  Nacional Çlirimtar të Kosovës në Bujan të Malësisë Mbishkodrës. (Kumtesë e prezantuar në Simpoziumin e Akademisë Shkencave të Shqipërisë në Tiranë, 14 XI 2019) Argumentet historike PKJ në luftë speciale për ...

Më shumë...

Adil Fetahu: Kush dhe si e mendonte ndarjen e Kosovës, pas Luftës së vitit 1999 I

Adil Fetahu

Më i qarti sa i përket zgjidhjes së raporteve me Serbinë, përmes shkëmbimit të territoreve është akademiku, Rexhep Qosja. Ai, në një intervistë dhënë “Gazetës Shqiptare” , të datës 28 nëntor 2018, ka shpjeguar arsyet logjike, politike, kombëtare dhe të sigurisë që justifikojnë shkëmbimin e territorit të një pjese të ...

Më shumë...

Adil Fetahu: Kush dhe si e mendonte ndarjen e Kosovës, pas Luftës së vitit 1999 II

Adil Fetahu

Më i qarti sa i përket zgjidhjes së raporteve me Serbinë, përmes shkëmbimit të territoreve është akademiku, Rexhep Qosja. Ai, në një intervistë dhënë “Gazetës Shqiptare” , të datës 28 nëntor 2018, ka shpjeguar arsyet logjike, politike, kombëtare dhe të sigurisë që justifikojnë shkëmbimin e territorit të një pjese të ...

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Medreseja Al-laudin, në Prishtinë në vitet 60-të ka qenë çerdhe e atdhetarisë, më vonë edhe e luftëtarëve të lirisë I

Disa hoxhallarë, mësimdhënës dhe nxënës të Medresesë "Alauddin", në Prishtinë, viti 1962

(Kam qenë nxënës në Medresenë “Alauddin”, të Prishtinës, prej vitit 1959 deri në vitin 1966 kur edhe jam përjashtuar nga shkolla  për shkak të veprimtarisë e cila quhej  armiqësore, anti-jugosllave, me pa të drejtë shkollimi në asnjë shkollë fetare, në RSFJ, kështu shkruan në dokumentin e shkruar serbisht lidhur me ...

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Medreseja Al-laudin, në Prishtinë në vitet 60-të ka qenë çerdhe e atdhetarisë, më vonë edhe e luftëtarëve të lirisë II

Ahmet Qeriqi: Medreseja Al-laudin, në Prishtinë në vitet 60-të ka qenë çerdhe e atdhetarisë, më vonë edhe e luftëtarëve të lirisë II

Në ambientet e Medresesë së mesme “Alauddin”,  me 1 nëntor 2019 me një program të pasur kulturor, u shënua 68-vjetori i themelimit të këtij institucioni arsimor fetar, shoqëror e shkencor. Në këtë solemnitet morën pjesë kryetari i Bashkësisë Islame të Kosovës, Myftiu Naim Tërnava, i shoqëruar nga një pjesë e ...

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Medreseja Al-laudin, në Prishtinë në vitet 60-të ka qenë çerdhe e atdhetarisë, më vonë edhe e luftëtarëve të lirisë III

Ahmet Qeriqi: Medreseja Al-laudin, në Prishtinë në vitet 60-të ka qenë çerdhe e atdhetarisë, më vonë edhe e luftëtarëve të lirisë III

Si funksiononte kjo shkollë e veçantë në Kosovë, deri në vitin 1966 kur mori statusin  intern të shkollës së mesme, por jo në kuadër të sistemit shkollor të Kosovës? Nuk kam të dhëna për donatorët, ata shqiptarë fetarë dhe liridashës që me kontributet e tyre kanë mundësuar shkollimin e sa ...

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Medreseja Al-laudin, në Prishtinë në vitet 60-të ka qenë çerdhe e atdhetarisë, më vonë edhe e luftëtarëve të lirisë IV

Ahmet Qeriqi: Medreseja Al-laudin, në Prishtinë në vitet 60-të ka qenë çerdhe e atdhetarisë, më vonë edhe e luftëtarëve të lirisë IV

LRBSH-ja në Medrese   Pikërisht për këtë e them me përgjegjësi se  në vitet 60 të shekullit 20, askund në shkollat e Kosovës nuk është lexuar më shumë literaturë e ndaluar nga Shqipëria sesa në Medrese. Vetëm tetë  muaj pas botimit të romanit “Lumi i vdekur” ai është lexuar ilegalisht ...

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Medreseja Al-laudin, në Prishtinë në vitet 60-të ka qenë çerdhe e atdhetarisë, më vonë edhe e luftëtarëve të lirisë V

Ahmet Qeriqi: Medreseja Al-laudin, në Prishtinë në vitet 60-të ka qenë çerdhe e atdhetarisë, më vonë edhe e luftëtarëve të lirisë V

UÇK-ja në Medrese Shumë nga medresistët që iu bashkuan luftës së UÇK-së kanë rënë dëshmorë. Po të krahasohet me numrin e përgjithshëm të shkollave, Medreseja e Prishtinës tejkalon çdo shkollë në Kosovë me numrin e të rënëve dëshmorë të luftës së Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës. A nuk është një fakt ...

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Rashit Tahir Plakiqi, (1908- 1984) një atdhetar i persekutuar dhe i dënuar nga ish-regjimi jugosllav I

Ahmet Qeriqi: Rashit Tahir Plakiqi, (1908- 1984) një atdhetar i persekutuar dhe i dënuar nga ish-regjimi jugosllav I

Fshati Nekovc i Drenicës, ashtu sikur edhe fshatrat përreth, ka një histori të shquar të rezistencës, sidomos nga koha e ekspeditës ndëshkuese  të Jashar Pashë Gjinollit, të vitit 1839 pastaj në betejat e Isa Boletinit në Carralevë, në vitin 1910 kundër forcave turke si dhe në rezistencën kundër pushtimit të ...

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Rashit Tahir Plakiqi, (1908- 1984) një atdhetar i persekutuar dhe i dënuar nga ish-regjimi jugosllav II

Ahmet Qeriqi: Rashit Tahir Plakiqi, (1908- 1984) një atdhetar i persekutuar dhe i dënuar nga ish-regjimi jugosllav II

Në këtë mes në vitin 1951 ishte dënuar edhe grupi i Ibrahim Gashit, Rashit Plakiqit dhe 6 shqiptarëve të tjerë të akuzuar si agjentë  të regjimit të Enver Hoxhës, të cilët ishin bashkuar dhe kishin vepruar  me qëllim për rrënimin e rendit kushtetues të Jugosllavisë dhe bashkimin e Kosovës me ...

Më shumë...