MIT KS
Fillimi / Fejton (faqe 9)

Fejton

Dije Ferati: A e kontrollon Serbia imazhin dhe mentalitetin shqiptar? II

Dije Ferati: Si të paditet në gjykata qëllimkeqja e ashtuquajtura “Shoqata e Pajtimit Mbarëkombëtar”?

Qëllimkeqi, Robert Elsie  Një i ashtuquajtur “albanolog”,  njëfarë Robert Elie, e ka ndjekur në kohën tonë rrugën e rrahur nga nga ajo “burrnesha” qëllimkeqe e cila u përmend më lart. Edhe pse ka “vdekur?” vitin e kaluar, Robet Elsie ende nuk i heq fotografitë e asaj qëllimkeqes nga sajti i ...

Më shumë...

Agim Vuniqi: Shqiptarët në Amerike… I

Agim Vuniqi

KY 11 VJETOR I PAVARESISE I TAKON EDHE TRUPAVE AMERIKANE NE KUADER TE KFOR-it DHE SHQIPTARO-AMERIKANEVE… Reportazh special nga stervitjet ushtarake “Red Dragon” ne “Camp Atterbury”, Indiane Camp Atterbury Telefoni eshte pjese e perditshmerise ne Amerike, e njejta gje eshte edhe ne Kosove, dmth., telefonia celulare dhe ajo fikse eshte ...

Më shumë...

Agim Vuniqi: Shqiptarët në Amerike… II

Agim Vuniqi

KFOR 8 pergatitet t’i bashkangjitet forcave multnacionale Kosova Forca 8 do te leshoj Kamp-in Atterbuy pas disa muajve te trajnimit, shume nga to perfshine serine e komandes pas ushtrimore e disejnuar per te testuar komandimin dhe kontrollimin e elementeve te forcave. CPX konsistohet nga tri ciklet qe behen ne menyre ...

Më shumë...

Ismet Azizi: 100 vite nga themelimi i Xhemijetit, roli i Dragajve dhe Blytës në veprimtarinë e tij! II

Ismet Azizi: 100 vite nga themelimi i Xhemijetit, roli i Dragajve dhe Blytës në veprimtarinë e tij! II

Xhemijeti si organizatë politike u angazhua  për mbrojtjen e qenies shqiptare në Mbretërinë SKS, natyrisht të mbuluar nën petkun e religjionit islam, përndryshe s’kishte si të jetë ndryshe në këtë kohë. Xhemijeti duke synuar mbrojtjen e territoreve etnike shqiptare nga kolonizimi, që stimulohej përmes reformës agrare, në fakt e mbronte ...

Më shumë...

Ismet Azizi: Përfshirja e Sanxhakut në Luftën e Dytë Botërore I

Sanxhak

Diskriminim kishte arritur deri në ato përmasa, sa që  ishte krijuar bindja se cilido pushtues që do të vije, nuk mund të t’ishte më i egër se ai serb, apo siç thuhej  “le të vijë edhe dreqi i mallkuar, do të jetë më i mirë se ky që është!” Sanxhaku, ...

Më shumë...

Xhevat Bislimi: Defaktorizimi i Kosovës shqiptare interes vetëm i Serbisë I

Xhevat Bislimi: Gjithmonë i pa pajtuar me qyqarllekun dhe mjerimin e Rugovës, Albin Kurti u "shtrëngua" të shkonte e të përulej me "nderim" të varri i tij

Çlirimi i Kosovës Veprimtaria politike e çlirimtare e Lëvizjes Popullore të Kosovës kulmoi me organizimin e Luftës së armatosur kundër Serbisë pushtuese. Formacioni i armatosur u emërtua nga Kryesia e LPK-së, më 17 nëntor 1994: Ushtria Çlirimtare e Kosovës. Me Kosovë, LPK-ja dhe Lëvizja Kombëtare përgjithësisht, kuptonte të gjitha trevat ...

Më shumë...

Xhevat Bislimi: Defaktorizimi i Kosovës shqiptare interes vetëm i Serbisë II

Xhevat Bislimi

Krijimi i komunave “serbe” në Kosovën shqiptare    Puna e parë, me përparësi e urgjencë, e institucioneve të shtetit të sapo shpallur të Kosovës, që kontrolloheshin qindpërqind nga ata që negociuan (pranuan) “bosnizimin” e Kosovës, ishte krijimi i komunave “serbe”! E nisën me pesë e i bënë dhjetë! Ka shenja ...

Më shumë...

Elife Luzha: Dhuna seksuale nga forcat ushtarake serbe ndaj grave shqiptare gjatë luftës në Kosovë I

Elife Luzha

– Pushtimi i Kosovës dhe represioni serb mbi shqiptarët etnikë   Shpallja e shtetit të pavarur shqiptar më 1912, në një kohë luftërash të përgjakshme mes popujve në Evropë e Ballkan, ishte ngjarja më e shënuar në historinë mbi dymijëvjeçare të rrugëtimit të shqiptarëve. Shqipëria u shpall shtet, por gjysma ...

Më shumë...

Elife Luzha: Dhuna seksuale nga forcat ushtarake serbe ndaj grave shqiptare gjatë luftës në Kosovë II

Elife Luzha

Kohët e fundit edhe znj. Vasfije Krasniqi-Gudman, rrëfeu historinë e saj të dhimbjes, duke inkurajuar edhe gratë e tjera që të flasin për dhimbjen e tyre, për të mos jetuar në stigmë. Heshtja në lidhje me krimin dhe çfarëdo forme tjetër të dhunës, nuk çon kah shërimi i plagëve të ...

Më shumë...

Prof. dr. Hakif Bajrami: Programi: Milosheviq-Sheshel-Arkan, për t’ i shfarosur shqiptarët I

Prof. dr. Hakif Bajrami

(Publikohet për herë të parë) Demonstratat shqiptare të vitit 1981, makineria udbeske serbiane do t` i shfrytëzonte për ta rihapur frontin antishqiptar, që e kishte përpiluar nga treshja Rankoviq-Llukiq-Stefanoviq, në vitet: 1950-1966. Për t` ia filluar punës kjo treshe e “izoluar” më 1966, në qetësi “opozitare”, do të pushojë, duke ...

Më shumë...

Prof. dr. Hakif Bajrami: Programi: Milosheviq-Sheshel-Arkan, për t’ i shfarosur shqiptarët II

Hakif Bajrami

Sipas Programit Millosheviq-Sheshel- Arkan- Daçiq, Vuqiq, edhe pas vitit 1945, ishin djegur 65000 shtëpi sllave në Kosovë. E ku kanë ndodhur ato nuk ka  asnjë burim për be nuk mund të gjindet, madje as nga Diktatura ushtrake gebelsiane e 8 shkurtit 1945. Dhe ai dëm  qenka rilajmëruar gjatë viteve 1966-1981. ...

Më shumë...

Viktor Malaj: Për kolaboracionizmin dhe avokatët e tij I

Sjellja në Shqipëri e eshtrave të Mithat Frashërit dhe ceremonia shtetërore në nderim të tij sollën në skenën politike dhe mediatike shqiptare edhe një herë tjetër polemikën rreth teatrit politik shqiptar gjatë Luftës së Dytë Botërore dhe roleve të individëve dhe forcave politike gjatë asaj periudhe dhe pas saj. Prej ...

Më shumë...

Viktor Malaj: Për kolaboracionizmin dhe avokatët e tij II

Këta janë farëhedhësit dhe kultivuesit e këtij morali dhe duke qenë derra të kënaqur, derra që vishen shik, udhëtojnë me makina të shtrenjta dhe jetojnë në vila luksoze, e gjejnë veten të realizuar në këtë kënetë morale. Në këtë moçal moral rriten krimba që zvarriten dhe mund të shtypen me ...

Më shumë...

Prof. dr. Hakif Bajrami: Dorëshkrimi serb për Skënderbeun i viti 1778 IV

Gjergj Kastrioti - Skenderbeu

Familja e Skënderbeut sipas dorëshkrimit Shkrimtari Serbian (Teodosie) në dorëshkrimin e tij për Skënderbeun (1778), ka shkruar pa asnjë kaptinë apo pjesë të sistemimit, pra ishte dorëshkrim pa kompozicion. Lidhur me këtë, sa I takon Pal Ëngjulit, dorëshkrimi Serbian thot se “është i pari që ka shkruar libër për Kastriotin, ...

Më shumë...

Prof. dr. Hakif Bajarmi: Dorëshkrimi serb për Skënderbeun i viti 1778 III

Gjergj Kastrioti

Një parahistori prohoriste për Epokën e Skenderbeut që të kuptohet madhështia  e TIJ Perandoria Romake zgjati 503 vjet; Perandoria Bizantine zgjati 1058 vjet, Perandoria Osamne jetoi 560 vjet.Në këtë kohë janë shenuar PESË periudha të Perandorisë Osmane: Perudha e themlimit 1299-1453; Periudha e lulzimit 1453-1579; Perudha e ngadalsimit 1579-1683; Perudha ...

Më shumë...

Prof. dr. Hakif Bajrami: Dorëshkrimi serb për Skënderbeun i viti 1778 II

Skënderbeu në Krujë

LUFTA NË KOJË TË ANADOLLIT MË 1385 dhe pse nuk ka pasur fare luftë të Kosovës më 1389? Në luftën e Kojës më 1385, do të komandojë personalisht Sulltan Murati. Atje, vasalët bullgar (1000 ushtarë) do të luftojnë diniteshëm në anën  e sultanit. Por ushtarët serbianë që ishin gjithashtu vasal ...

Më shumë...