MIT KS
Fillimi / Fejton (faqe 11)

Fejton

Isuf Bajrami: Çamëria dhe historia e saj tragjike III

Isuf Bajrami: Çamëria dhe historia e saj tragjike III

Çamëria dhe çamët gjatë Luftës së Dytë Botërore Por përpara masakrës së korrikut, forcat e EDES-it kishin kryer një valë tjetër masakrash në qershor. Gjithashtu, pas verës pasoi një fushatë tjetër në tetor të vitit 1944 e cila bëri të plotë spastrimin etnik të Çamërisë. Rezultatet e këtij spastrimi kanë ...

Më shumë...

Isuf Bajrami: Çamëria dhe historia e saj tragjike IV

Isuf Bajrami: Çamëria dhe historia e saj tragjike IV

Nga hetimet e tij Palmeri përpiqet të hedhë sadopak dritë mbi motivet e kësaj masakre dhe ai jep një shpjegim ineresant që i afrohet të vërtetës ose më saktë është një pjesë e saj. Ai i raportonte eprorëve të tij se “Rrethi ku banonte ky minoritet ishte i pasur, konseguenca ...

Më shumë...

Isuf Bajrami: Çamëria dhe historia e saj tragjike V

Isuf Bajrami: Çamëria dhe historia e saj tragjike V

MEMORANDUM I KOMITETIT ANTIFASHIST TË EMIGRANTËVE ÇAMË NË SHQIPËRI – KOMISIONIT HETIMOR TË KËSHILLIT TË SIGURIMIT TË OKB-së RRETH TRAJTIMIT DHE MASAKRAVE NË MINORITETIN SHQIPTAR ÇAM NË GREQI Ne Komiteti Antifashist i Emigrantëve Çamë në Shqipëri, me besim në parimet demokratike dhe humanitare të U.N.O.-s, n’emër të emigrantëve Çamë në ...

Më shumë...

Isuf Bajrami: Çamëria dhe historia e saj tragjike VI

Çamëria

Në Granicë të Filiatit janë mbuluar kufomat e 46 vetave dhe të therrura me thika dhe 45 të tjerë në fushë të Filatit tek ara e Xhelo Metos. Familje të tëra janë zhdukur me prindër, fëmijë dhe foshnjë në djep. Gratë dhe vajzat u çnderuan. Me qindra deklarata të atyre ...

Më shumë...

Isa Memishi: Kontributi i dr. Mehdi Polisit në revistën, Dituria Islame I

Dituria Islame

Një gazetë tjetër islame në gjuhën shqipe filloi të botohet në Gjirokastër, me emrin “Reforma”, në vitin 1921-1923. Kur u mbyll gazeta “Reforma”, filloi të dilte në Shkodër, më 1923, “Udha e s’ vërtetës”, themeluar nga Hoxha Kadri Prishtina.1) Revista ”Zani i Naltë”, organ i Komunitetit Mysliman Shqiptarë, u themelua ...

Më shumë...

Isa Memishi: Kontributi i dr. Mehdi Polisit në revistën, Dituria Islame II

Mehdi Polisi

Profesor Polisi në vazhdim të këtij artikulli, për lexuesit e revistës ”Dituria Islame”, përcjell literaturën që e kishte konsultuar, e që vetë Samiu e kishte. Profesor Polisi veprat, të cilat deri atëkohë nuk ishin përkthyer, i përktheu të tëra, pa pika, siç thoshte, profesor Rexhep Ismajli. Përkthimet e veprave të ...

Më shumë...

Isa Memishi: Kontributi i dr. Mehdi Polisit në revistën, Dituria Islame III

Isa Memishi: Kontributi i dr. Mehdi Polisit në revistën, Dituria Islame III

Profesor Polisi në vazhdim të këtij artikulli, për lexuesit e revistës ”Dituria Islame”, përcjell literaturën që e kishte konsultuar, e që vetë Samiu e kishte prezantuar në parathënie të enciklopedisë ”Kâmûs al-a’lâmin” . Profesor P0lisi rreth literaturës së përdorur nga Samiu gjatë hartimit të kësaj enciklopedie në fusnotë jep të ...

Më shumë...

Isa Memishi: Kontributi i dr. Mehdi Polisit në revistën, Dituria Islame IV

Isa Memishi: Kontributi i dr. Mehdi Polisit në revistën, Dituria Islame II

Në numrin 22-23 (shkrut-mars 1991), të revistës ”Dituria Islame”, Profesor Polisi fillon me prezantimin e presonaliteve shqiptare në enciklopedinë ”Kâmûs al-a’lâm” të Sami Frashërit. Ai këtë prezantim e fillon me këtë titull: Abdyl Beu (Frashëri), Abdullah Hysni Beiu, i biri i Halid Beut. Prezantimin e personaliteteve shqiptare të enciklopedisë ”Kâmûs ...

Më shumë...

Faton Mehmetaj: Demonët e rinj I

Faton Mehmetaj

Në vend të reagimit ndaj shkrimit “Takimi i Tahir Zemajt me Ramush Haradinajn dhe “lufta” me  “Togerin”, të redaksisë së gazetës “Bota Sot”, botuar më 13 shkurt 2018, ku është atakuar edhe emri im, bazuar në rrëfimet e librit “Kështu foli Tahir Zemaj”. Është vërejtur publikisht nga prononcimet tuaja se ...

Më shumë...

Faton Mehmetaj: Demonët e rinj II

Faton Mehmetaj

Siç kam shkruar edhe më herët, në një fejton të botuar për Betejën e Loxhës, gjithnjë duke iu referuar dëshmive të pjesëmarrësve në këtë betejë dhe dëshmive të tjera historike të kohës, faktohet se në këtë betejë kanë marrë pjesë njësitet e UÇK-së, të cilët edhe e kanë drejtuar këtë ...

Më shumë...

Faton Mehmetaj: Demonët e rinj III

Faton Mehmetaj

Që nga koha e luftës, për ta arsyetuar pamundësinë tuaj pasi që nuk keni kontribuar për lirinë e Kosovës, apo edhe arsye të tjera që ju i dini, vazhdoni ta dezinformoni dhe ta mashtroni opinionin, duke e etiketuar dhe duke bërë dosje të rrejshme për ta shkatërruar ish-strukturën udhëheqëse të ...

Më shumë...

Faton Mehmetaj: Demonët e rinj IV

Faton Mehmetaj

Problemet e natyrave kundërshtuese ndaj luftës së UÇK-së në Zonën e Dukagjinit kanë ndodhur pasi që Tahir Zemaj me bashkëpunëtorët e tij kishte dalë në Tiranë e në Perëndim dhe ishin të bindur se nuk do të ketë më UÇK në Dukagjin as në Kosovë, prandaj duhej ta qonin deri ...

Më shumë...

Faton Mehmetaj: Demonët e rinj V

Faton Mehmetaj

Akuzë publike Së shpejti do të organizoj një padi kolektive kundër redaksisë së “Botës Sot”, për shpifje kundër UÇK-së, për lansime të informatave të rrejshme, për njollosjen dhe shkatërrimin e disa familjeve që i keni atakuar familjarët e tyre dhe i keni ngarkuar me akuza tepër të rënda. Redaksia e ...

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Shqipëria e Madhe, Shqipëria e katër Vilajeteve, Shqipëria historike… I

Ahmet Qeriqi: Shqipëria e Madhe, Shqipëria e katër Vilajeteve, Shqipëria historike... I

Shqipëria e Katër Vilajeteve, ka qenë dhe do të mbetet Shqipëria historike, Shqipëria ( e pushtuar) e kohës së Perandorisë Osmane, ku shqiptarët edhe pse nën flamurin dhe pushtetin e saj, jetonin në viset e tyre etnike, meqë numerikisht përbënin shumicën dërrmuese të popullatës, e cila deri në një mase ...

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Shqipëria e Madhe, Shqipëria e katër Vilajeteve, Shqipëria historike… II

Ahmet Qeriqi: Shqipëria e Madhe, Shqipëria e katër Vilajeteve, Shqipëria historike...

Rilindja e papritur e Shqipërisë së Madhe në vitin 1941 Shumica dërrmuese e politikanëve shqiptarë dhe analistë të shpërfytyruar e apatridë janë tejet alergjikë kur përmendet togfjalëshi “Shqipëria e Madhe”. Atyre iu bën përshtypje të keqe në radhë të parë për shkak se kjo “i zemëron fqinjët grabitqarë”, dhe u ...

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Shqipëria e Madhe, Shqipëria e katër Vilajeteve, Shqipëria historike…III

Ahmet Qeriqi: Shqipëria e Madhe, Shqipëria e katër Vilajeteve, Shqipëria historike...III

A ka mundësi për krijimin paqësor të  Shqipërisë së Madhe, Shqipërisë së Katër Vilajeteve? Ndikimi i Amerikës dhe i Turqisë në vendet e Ballkanit është rritur dhe ka parametra që tregojnë se ai do të rritet në të ardhmen, sidomos në aspektin ekonomik e pse jo edhe në atë gjeostrategjik. ...

Më shumë...