Ditët e Refugjatëve 15 dhe 16 Qershor 2024

Ditët e Refugjatëve 15 dhe 16 Qershor 2024

THIRRJE NGA EMRI

Mbi 60,000 viktima të Fortesës së Evropës

Një dramë e qetë ka ndodhur prej vitesh në dete dhe në kufijtë e Evropës, duke u bërë herë pas here në media. Që nga viti

MENSCHEN SCHUTZEN AUCH ANDEN GRENZEN

BEIN NAMEN NENNEN

1993, mbi 60,000 fëmijë, gra dhe burra kanë vdekur. Apo duhet të shtrojmë pyetjen nëse janë vrarë? Për politikat gjithnjë e më të ashpra të vendeve evropiane që i pengojnë këta njerëz të hyjnë legalisht në Evropë për të aplikuar për azil këtu.

Ata duhet të ikin nga situata kërcënuese për jetën dhe të vënë jetën e tyre në rrezik. Ata mbeten në kampe refugjatësh jo dinjitoze pa kujdesin e duhur apo pa dijeninë nëse, kur dhe si do të vazhdojnë gjërat. Ne jemi të tmerruar nga kjo dhe kërkojmë rrugë të sigurta shpëtimi! Ne përkujtojmë viktimat me aksione të ndryshme dhe memorial dhe protestojmë publikisht kundër situatës së

paqëndrueshme.

THIRRJENI VEPRIMIN ME EMRIN E TIJ

Fushata Call a Name zhvillohet rreth të dielës së refugjatëve (16 qershor 2024) në Bazel, Berlin, Bern, Braunschweig, Chur, Dortmund, Essen, Frankfurt am Main, Gjenevë, Kehl, Lozanë, Lörrach, Lucerne, Neuchâtel, Offenburg, St. Gallen, Thun dhe Cyrih në bashkëpunim me UNITED for Intercultural Action – Rrjeti Evropian kundër nacionalizmit, racizmit, fashizmit dhe në mbështetje të emigrantëve dhe refugjatëve.

VEPRIMET PËRKUJTIMORE

Leximet publike të “Listës së Vdekjeve” do të mbahen edhe këtë vit në qytete të ndryshme të Zvicrës dhe Gjermanisë. Për ta bërë këtë, detajet e çdo personi të vdekur shkruhen në një copë leckë dhe i bashkëngjiten një instalimi. Pra, së bashku ndërtojmë memorialet publike në kujtim të atyre që vdiqën.

Përveç leximeve publike, zhvillohen fushata dhe ngjarje të tjera përkujtimore. Programi i saktë është i disponueshëm në faqet individuale të qytetit.

MANIFESTO “MBRONI NJERËZIT – EDHE NË KUFIJ”

 

Reforma e Sistemit të Përbashkët Evropian të Azilit (CEAS), e cila u vendos në dhjetor 2023, është gati për t’u zbatuar (1) Ai parashikon, ndër të tjera: që refugjatët, duke përfshirë familjet me fëmijë, strehohen në kampe të mëdha refugjatësh në kufijtë e jashtëm të BE-së në kushte të ngjashme me burgun; se procedurat kufitare zhvillohen atje pa mbrojtje të mjaftueshme ligjore. Këto procedura, ndër të tjera, duhet të kryhen për të gjithë personat që vijnë nga një vend për të cilin ka më pak se 20% mundësi për t’u dhënë azil. Qëllimi është të pengojë njerëzit e mëtejshëm që kërkojnë mbrojtje nëpërmjet refuzimeve dhe kthimeve të shpejta në vendin e origjinës ose në një vend të tretë të supozuar të sigurt; që personat të cilëve u është dhënë një procedurë e rregullt azili, në kushte të caktuara, caktohen në vendet evropiane sipas një çelësi shpërndarjeje. Vendet që nuk duan të pranojnë askënd mund të blejnë rrugën e tyre ose të dërgojnë staf në kufijtë e tyre të jashtëm.

Kjo lufton simptomat në vend të shkaqeve. Migrimi nuk mund të parandalohet në këtë mënyrë dhe kushtet shkatërruese në kufijtë e jashtëm të BE-së (si në Greqi) nuk do të përmirësohen – përkundrazi. CEAS i ri do të rezultojë në përkeqësime drastike për ata që kërkojnë mbrojtje. Masat e planifikuara shkelin parimet bazë të marrëveshjeve ligjore kombëtare, evropiane dhe ndërkombëtare, të cilat i takon çdo personi për shkak të humanitetit të tij.(2)

Zhvillimet në kufijtë e jashtëm të BE-së shqetësojnë edhe Zvicrën, jo vetëm për shkak të marrëveshjeve të Shengenit dhe Dublinit, por edhe si vendlindja e Konventës së Gjenevës për Refugjatët.

Shpërbërja e të drejtave themelore na kërcënon të gjithëve! Ne themi: Jo në emrin tonë! Ne duam një shoqëri të hapur dhe i themi jo parandalimit dhe izolimit! Ajo që nevojitet është një dizajn migrimi pa frikë dhe i orientuar drejt së ardhmes.

I bëjmë thirrje Këshillit Federal/Qeverisë

MANIFESTO “MBRONI NJERËZIT – EDHE NË KUFIJ”

Reforma e Sistemit të Përbashkët Evropian të Azilit (CEAS), e cila u vendos në dhjetor 2023, është gati për t’u zbatuar (1) Ai parashikon, ndër të tjera:

që refugjatët, duke përfshirë familjet me fëmijë, strehohen në kampe të mëdha refugjatësh në kufijtë e jashtëm të BE-së në kushte të ngjashme me burgun;

se procedurat kufitare zhvillohen atje pa mbrojtje të mjaftueshme ligjore. Këto procedura, ndër të tjera, duhet të kryhen për të gjithë personat që vijnë nga një vend për të cilin ka më pak se 20% mundësi për t’u dhënë azil. Qëllimi është të pengojë njerëzit e mëtejshëm që kërkojnë mbrojtje nëpërmjet refuzimeve dhe kthimeve të shpejta në vendin e origjinës ose në një vend të tretë të supozuar të sigurt;

që personat të cilëve u është dhënë një procedurë e rregullt azili, në kushte të caktuara, caktohen në vendet evropiane sipas një çelësi shpërndarjeje. Vendet që nuk duan të pranojnë askënd mund të blejnë rrugën e tyre ose të dërgojnë staf në kufijtë e tyre të jashtëm.

Kjo lufton simptomat në vend të shkaqeve. Migrimi nuk mund të parandalohet në këtë mënyrë dhe kushtet shkatërruese në kufijtë e jashtëm të BE-së (si në Greqi) nuk do të përmirësohen përkundrazi. CEAS i ri do të rezultojë në përkeqësime drastike për ata që kërkojnë mbrojtje. Masat e planifikuara shkelin parimet bazë të marrëveshjeve ligjore kombëtare, evropiane dhe ndërkombëtare, të cilat i takon çdo personi për shkak të humanitetit të tij.(2)

Zhvillimet në kufijtë e jashtëm të BE-së shqetësojnë edhe Zvicrën, jo vetëm për shkak të marrëveshjeve të Shengenit dhe Dublinit, por edhe si vendlindja e Konventës së Gjenevës për Refugjatët.

Shpërbërja e të drejtave themelore na kërcënon të gjithëve! Ne themi: Jo në emrin tonë! Ne duam një shoqëri të hapur dhe i themi jo parandalimit dhe izolimit! Ajo që nevojitet është një dizajn migrimi pa frikë dhe i orientuar drejt së ardhmes.

I bëjmë thirrje Këshillit Federal/Qeverisë

[email protected]

Kontrolloni gjithashtu

Sot në orën 17:00, në varrezat e fshatit Llapushnik bëhet varrimi i nënkryetarit të Shoqatës së Invalidëve të Luftës, Ahmet Thaçi

Organizatat e dalura nga lufta e UÇK-së, dega në Drenas, ju njoftojnë se varrimi i …