Euobserver: Shqipëria zë vendin e parë në Ballkan me ikjen e banorëve nga vendi

Euobserver: Shqipëria zë vendin e parë në Ballkan me ikjen e banorëve nga vendi

Portali Euobserver i ka kushtuar një artikull demografisë së vendeve të Ballkanit, ku thuhet se vendi më i rënduar nga ikja e të rinjve është Shqipëria; vetëm në tre dekadat e fundit në vend janë larguar 37% të popullsisë, ose 1 milionë 700 mijë  banorë. Ndërkohë që sipas një raporti të Organizatës së Kombeve të Bashkuara, bëhet me dije se në Shqipëri deri në fund të këtij shekulli, popullsia në vend do të bjerë në 1 milion banorë. Në artikull për vendet e tjera thuhet se largimi i popullsisë është i madh, por është ndikuar nga lufta e ish-Jugosllavisë. Asnjë vend në Ballkan nuk është kursyer nga migrimi  dhe plakja e popullsisë.  Maqedonia ka humbur një të katërtën e popullsisë së tij që nga fillimi i viteve 1990. Regjistrimi i fundit i kryer në fund të vitit 2021 tregon një rënie të popullsisë prej 10 për qind vetëm në dy dekadat e fundit. Të dyja vendet shpresojnë se një anëtarësim i shpejtë në Bashkimin Evropian do të sigurojë një të ardhme më të mirë dhe do të ndryshojë modelin e migracionit. Por bisedimet e pranimit të Maqedonisë së Veriut janë bllokuar në të kaluarën nga Greqia për shkak të ngecjes prej dekadash të lidhura me emrin. Tani, përparimi në BE i Maqedonisë së Veriut dhe Shqipërisë është ngecur për shkak të vetos së Bullgarisë.

Një tjetër vend ballkanik i goditur rëndë nga rënia e popullsisë është Serbia. Sipas të dhënave të Bankës Botërore, vendi prej gati shtatë milionësh pritet të ketë një milion banorë më pak deri në vitin 2050. Kjo i bëri autoritetet serbe të japin analogjinë befasuese se kombi ballkanik po humb efektivisht një qytet çdo vit. Qindra mijëra serbë u larguan nga vendi pas luftërave të shpërbërjes së Jugosllavisë në vitet 1990. Ekonomia e vendit u ndikua përsëri shumë pasi sanksionet u grumbulluan në krye të bombardimeve të NATO-s të vitit 1999 për të ndaluar konfliktin në Kosovë.

Sipas një analize të OECD-së për gatishmërinë e sistemit shëndetësor serb për të luftuar Covid-19, vlerësimet tregojnë se mbi 10,000 mjekë u larguan nga Serbia për në Evropën Perëndimore në 20 vitet e fundit, dhe sistemit shëndetësor i mungojnë 3,500 mjekë dhe 8,000 infermierë.

Disa nga arsyet pse rajoni i Ballkanit ka parë migrim të shfrenuar gjatë dekadave mund të gjurmohen në shpërbërjen e Jugosllavisë, luftërat civile dhe vështirësitë ekonomike që pasuan.

Bosnje-Hercegovina është ndoshta vendi më i goditur në rajon, me disa studime që thonë se pothuajse gjysma e qytetarëve të lindur në vendin e Ballkanit Perëndimor nuk jetojnë më atje. Një shembull tjetër është Kosova – e cila humbi 15.4 për qind të popullsisë së saj midis 2007 dhe 2018. (Dita)

Kontrolloni gjithashtu

Bekim Hamëz Jashari: Feridja jonë, që trashëgon emrin e nënës nga sot mori titullin arkitekte

Feridja jonë, që trashëgon emrin e nenës nga sot mori titullin arkitekte, si një studente …