leoni

Ilir Shaqiri: Alfabeti

Ilir Shaqiri: Alfabeti

(Me 14 nëntor 1908, filloi punimet Kongresi i Manastirit)

 

ALFABETI

(Këngë)

 

Natë e errët mesjetare,

pesha e shekujve të pushtimit

ndrydhte gjuhën tonë amtare

dritë qiririn e Naimit.

Me fjalë zemre kem kënduar

ç’prej kur dielli ra këndej

në gurë stralli kemi shkruar

gjuhën që na vlon në dej.

3000 vjet e deri sot

këndej kullosnin fort rrufetë,

ja që ndriti i bardhi Mot

n’këtë nëntor 908.

Bijtë e ndritur themeltarë

mblidhen bashkë në Manastir

aty hidhet hapi i parë

që i thotë territ lamtumirë.

Nisin – gdhendin ABC-në

e i thonë botës: tungjatjeta,

tash e tutje dhe shqiptarët

do të shkruajnë me shkronja t’veta!

Foshnja e njomë nuk fle te djepi

hedh një hapë drejt Pavarësisë,

nga kjo kështjellë – alfabeti

shpërlanë diellin e Shqipërisë.

Ato germa – shkronja t’arta

sikur rreze bien në letër

teksa thërrasin bjeshkët e larta

me një shqipe që s’ka tjetër.

Me një gjuhë që s’perëndon

shqip ku flet lis e gurë

çdo shqiptar sot ligjëron

për një komb që s’shuhet kurrë.

Për një komb të lashtë sa jeta,

fis me diellin – moshatar,

shkruan e flet me shkronja t’veta.

Kontrolloni gjithashtu

Isuf Bytyçi: PËRVJETORI I MASAKRËS SË DUBRAVËS NË KOSOVË

Isuf Bytyçi: PËRVJETORI I MASAKRËS SË DUBRAVËS NË KOSOVË

U bënë 24 vjet që nga 22 maji i vitit 1999, kur u vra Qemajl …