Brickos

BREXIT

Isidoros Karderinis: Brexit, loja që duhet të marrë fund

Tre vjet më parë, me referendumin e 23 qershorit 2016, populli britanik vendosi me një përqindje prej gati 52% dhe me pjesëmarrje 71.8% daljen e Britanisë së Madhe nga Bashkimi Evropian. Ky rezultat i shkëlqyeshëm ishte padyshim disfatë e parë e madhe dhe e dhimbshme për Bashkimin Evropian të bankave dhe multinacionaleve të kontrolluara nga Gjermania.

Sidoqoftë, dalja e Britanisë së Madhe nga Bashkimi Evropian, e cila ishte planifikuar të zhvillohej në 29 Mars 2019, pasi saktësisht dy vjet më parë ishin aktivizuar neni 50 i Traktatit të Lisbonës,  që lejon vendet anëtare të largohen nga bashkimi, në fund të fundit nuk ndodhi për shkak të mos arritjes së një marrëveshjeje me themelimi burokratik e Brukselit.

Ky akt daljeje, e cila për fat të keq nuk u zhvillua më 31 tetor 2019 dhe gjatë shtrirjes së dytë të madhe dhe që do të çlirojë Britaninë e Madhe nga prangat e Bashkimit Evropian, tregon nga njëra anë respekt të plotë për vullnetin e popullit britanik dhe nga ana tjetër bie ndesh me ata që përpiqen në mënyra të ndryshme të vonojnë apo edhe të anulojnë Brexitin krenar.

 Pas pengesave parlamentare të ngritura nga partitë opozitare kundër tij Brexit dhe marrëveshja e fundit e kryeministrit Boris Johnson me Bashkimin Evropian, më në fund ka qenë e mundur që Parlamenti të miratojë projektligjin për zgjedhjet e parakohshme parlamentare, që do të zhvillohet në 12 dhjetor 2019. Në të njëjtën kohë, Bashkimi Evropian ka dhënë një tjetër zgjatje të afatit të Brexit, këtë herë deri më 31 janar 2020.

Këto zgjedhje janë absolutisht vendimtare për t’i dhënë fund psiko-dramës së pafund të Brexitit. Dhe kjo do të ndodhë në rast të fitores gjithëpërfshirëse të Boris Johnson dhe pushtimit të shumicës së nevojshme parlamentare, i cili kështu do të jetë në gjendje të lëvizë në miratimin e marrëveshjes së tërheqjes.

Është më se e sigurt se me Brexit nuk do të jetë fundi i botës për Britaninë e Madhe pasi nuk ndodhi kur zgjodhi të qëndrojë jashtë eurozonës. Dhe, siç thonë ekspertët eminent, ekonomia britanike pas një periudhe të shkurtër problematike do të forcohet ndjeshëm nga pikëpamja konkurruese. Pra, nuk ka asnjë dyshim për çdo vëzhgues dhe analist të spikatur që në planin afatmesëm dhe afatgjatë, Britania e Madhe, e cila do të rimarrë plotësisht aftësinë për të ndjekur politikën kombëtare në të gjitha fushat, do të përparojë jashtë nga një plan jodemokratik dhe shumë burokratik, në të cilin Gjermania ka një rol mbizotërues.

Sidoqoftë, mbështetësit e qëndrimit të Britanisë së Madhe në Bashkimin Evropian në thelb dëshirojnë që anulimi i vullnetit të popullit britanik dhe referendumi i hedhur në plehrat vijuese, rezultati i të cilit nuk shkaktoi ndonjë krizë të menjëhershme ekonomike siç ishin paralajmëruar. Kështu që ata mbjellin frikë dhe terror duke fryrë dhe zmadhuar çdo efekt negativ afatshkurtër.

Sidoqoftë, Brexit jo vetëm që do të ketë ndikime negative në Britaninë e Madhe, por edhe në Bashkimin Evropian. Brexit padyshim kërcënon unitetin e unionit dhe krijon një shembull shkëputjeje që vendet e tjera ka të ngjarë të ndjekin në të ardhmen (Efekti Domino), ndërsa mungesa e kontributit financiar të Britanisë së Madhe (rreth dhjetë miliardë në vit) do të ndikojë ndjeshëm në buxhetin e komunitetit. Në të njëjtën kohë, partnerët më të mëdhenj tregtarë të Britanisë së Madhe (Gjermania, Franca, Hollanda, Italia, Spanja dhe Belgjika) do të preken dukshëm, ndërsa Bashkimi Evropian në tërësi do të pushojë të ketë pjesën më të madhe të PBB-së botërore dhe të jetë më i madhi fuqia tregtare në shkallë ndërkombëtare, duke dhënë pozicionin e saj në SHBA dhe Kinë.

Goditje për Bashkimin Evropian nga Brexit dhe duke pasur parasysh solidaritetin e SHBA që e shoqëron atë dhe mund të përkthehet mbase në një marrëveshje tregtare dypalëshe të privilegjuar Britani e Madhe, është shumë më se vendimtare dhe mund të jetë fatale për Bashkimin Evropian dhe Eurozonën, në një kohë kur kjo e fundit po përjeton një krizë të zgjatur ekonomike dhe politike, e cila është në rritje kohët e fundit.

Pra, përballë rritjes së konkurrencës së fuqisë midis fuqive botërore (Amerika, Kina, Rusia, BE) është më se e qartë se qeveria Donald Trump dhe shteti i thellë amerikan kanë vendosur të frenojnë ndikimin gjerman në fushën e kampit perëndimor dhe të parandalojnë vendosmërisht zbatimi i dëshirat gjermane në hapësirën evropiane.

Vizioni i sotëm kundër Bashkimit Evropian gjerman të kalbur, totalitar dhe shumë neoliberal, i cili është eksperimenti më i dështuar i bashkimit ekonomik dhe politik midis shteteve-kombeve të ndryshme në histori, mund të jetë vetëm bashkëpunimi i barabartë i popujve të lirë evropianë dhe vendeve sovrane të pavarura demokratike nga një skaj i Evropës në tjetrin.

Në përmbyllje do të doja të theksoja me theksim se asgjë nuk mund të parandalojë vullnetin e popullit britanik, të cilët janë stërvitur shumë shekuj me traditat demokratike dhe me parimet e lirisë dhe pavarësisë, për të çliruar vendin e tij nga prangat e hekurt të Bashkimit Evropian. Ata që po bëjnë thirrje për një referendum të dytë, në mënyrë që të dalin atë që duan, domethënë në të vërtetë për të shantazhuar demokracinë, duhet ta dinë që fituesi i fundit do të jetë populli sovran dhe vendimi që morën tre vjet më parë.

Isidoros Karderinis lindi në Athinë në vitin 1967. Ai është një romancier, poet dhe kolumnist. Ai ka studiuar ekonomi dhe ka përfunduar studimet pasuniversitare në ekonominë e turizmit. Artikujt e tij janë botuar në gazeta, revista dhe faqe në të gjithë botën. Poezitë e tij janë përkthyer në anglisht, frëngjisht dhe spanjisht dhe janë botuar në antologji poezish, në revista letrare dhe në seksione letrare të gazetave. Ka botuar shtatë libra me poezi dhe tre romane. Librat e tij janë botuar në SH.B.A., Britaninë e Madhe, Spanjë dhe Itali.

 

Email: [email protected]            

Facebook: Karderinis Isidoros

Twitter: isidoros karderinis

Kontrolloni gjithashtu

Bujar Osmani: Këto zgjedhje nuk janë të zakonshme, as të rëndomta, por janë zgjedhje historike

Bujar Osmani: Këto zgjedhje nuk janë të zakonshme, as të rëndomta, por janë zgjedhje historike

Nuk janë këto zgjedhje të zakonshme, nuk janë këto zgjedhje të rëndomta, janë zgjedhje historike. …