leoni

Isidoros Karderinis: BRICS është kampi kundërshtar i Perëndimit

Isidoros Karderinis
Isidoros Karderinis

Brazili, Rusia, India dhe Kina fillimisht e formuan bllokun në vitin 2009 pas një sërë takimesh dhe mirëkuptimesh. Samiti i parë i BRIC u mbajt në Ekaterinburg të Rusisë, më 16 qershor të po atij viti, ku krerët e shteteve në fjalë ranë dakord për forcimin e dialogut dhe bashkëpunimit mes tyre.

Një vit më pas, në Brasilia, Brazil, në prill 2010, u mbajt Samiti i dytë, ku liderët e këtyre vendeve theksuan domosdoshmërinë e një sistemi shumëdimensional global ndërqeveritar.

Më pas, në takimin e tyre të tretë në Nju Jork në shtator 2010, BRICS ranë dakord për hyrjen e Afrikës së Jugut. Afrika e Jugut arriti t’i bashkohet pas një përpjekjeje të fortë si rezultat i politikës së saj të jashtme aktive, këtij koalicioni shtetesh duke e ndryshuar atë nga “BRIC” në “BRICS”.

Në Samitin e Katërt në Mars 2012 në Nju Delhi, Indi, u bë një njoftim i parë për krijimin e një Banke të Re për Zhvillim (NDB), e cila u zyrtarizua në Samitin e tyre të Pestë në Durban, Afrika e Jugut në 2013, me qëllimin e qartë të pavarësia e BRICS nga Fondi Monetar Ndërkombëtar, Banka Botërore, SHBA dhe Bashkimi Evropian. Marrëveshja për themelimin e saj, pas zgjidhjes së mosmarrëveshjeve për çështje organizative, u arrit përfundimisht në vitin 2014, gjatë takimit të gjashtë të BRICS në Fortaleza të Brazilit.

Vendet e BRICS përbëjnë 40% të popullsisë së botës, e cila arrin në mbi 3.1 miliardë njerëz. BRICS bashkë ekziston vende me shkallë të ndryshme zhvillimi dhe strategji të ndryshme.

Brazili është vendi më i madh në Amerikën e Jugut, si për nga popullsia (rreth 213 milionë) ashtu edhe për nga sipërfaqja, pasi zë 1/3 e Amerikës së Jugut në vetvete. Ai është gjithashtu vendi i katërt më i pasur në Amerikë për sa i përket PBB-së. Megjithatë, ajo nuk ka infrastrukturën e duhur (rrjeti i papërshtatshëm rrugor dhe hekurudhor, infrastruktura e papërshtatshme portuale, etj.) dhe në kombinim me pabarazinë ekstreme ekonomike (1 në 4 qytetarë jeton në varfëri absolute) nuk e lejojnë atë të shfaqet si një superfuqi ekonomike. Sipas Indeksit Botëror të Konkurrueshmërisë të Forumit Ekonomik Botëror, Brazili renditet i 108-ti ndër 137 ekonomitë në vitin 2017 për sa i përket cilësisë së përgjithshme të infrastrukturës së tij. Skandale korruptive janë të pranishme edhe në vend. Brazili merret me çështjet rajonale.

Rusia, e cila është vendi më i madh transkontinental në botë me ndikim global dhe një ekonomi të madhe, posedon gjithashtu arsenalin më të madh bërthamor në planet dhe fuqinë e madhe ushtarake, të cilën e ka përdorur në Siri dhe tani në Ukrainë. Rusia ofron standardin më të mirë të jetesës për banorët e saj, krahasuar me vendet e tjera të BRICS, me 3.5% të PBB-së të shpenzuar për arsimin dhe 3.1% për shëndetin publik. Numri i banorëve që jetojnë nën kufirin e varfërisë arrin në vetëm 0.2% të popullsisë së saj. Ekonomia ruse, megjithatë, vuan nga problemi kritik i korrupsionit – i cili ekziston në të gjitha vendet në një shkallë më të madhe ose më të vogël – si dhe nga mungesa e konsiderueshme e infrastrukturës bankare, për shkak të tregjeve financiare të zhvilluara jo mjaftueshëm, vështirësisë në marrjen e kredive dhe të kufizuara. opsionet e investimit.

India është një fuqi botërore në zhvillim me një ekonomi gjithnjë në rritje. Aktualisht është ekonomia e pestë më e madhe në botë bazuar në PBB-në e saj, ndërsa territori i saj është shtëpia e popullsisë së dytë më të madhe në botë, pas asaj të Kinës, duke arritur afër 1.4 miliardë njerëz. Rritja e PBB-së së vendit ka qenë ndër më të lartat në botë gjatë dekadës së fundit, duke arritur një rritje vjetore prej 6-7%. Megjithatë, India ka një nga të ardhurat më të ulëta për frymë në botë, ndërsa përballet me probleme të mëdha sociale në shtëpi për shkak të varfërisë. India ka përqindjet më të ulëta të PBB-së të shpenzuar për arsimin dhe shëndetin midis BRICS, përkatësisht 2.7% dhe 1.2%. India është e orientuar në rajon.

Kina, e cila është shtëpia e 1.4 miliardë njerëzve, po zgjerohet me shpejtësi me depërtimin ekonomik në Azi, Amerikën Latine, Afrikë dhe rajone të tjera të botës. Është gjiganti ekonomik i Lindjes me një rritje vjetore prej 6.6%, duke kërcënuar kështu primatin ekonomik të SHBA-së. Kina ka qenë eksportuesi kryesor në botë që nga viti 2014. Në të njëjtën kohë, Kina, megjithëse është ekonomia e dytë më e madhe në botë, mbetet një vend me të ardhura mesatare pasi të ardhurat e saj për frymë janë ende vetëm rreth një e katërta e atyre të vendeve me të ardhura të larta dhe rreth 375 milionë kinezë jetojnë nën kufirin e varfërisë prej 5.50 dollarë në ditë. Së fundi, korrupsioni shfaqet me ritme veçanërisht të larta.

Afrika e Jugut, për shkak të pozicionit të saj gjeografik në majën jugore të kontinentit, që i jep asaj akses në dy oqeane, është një vend qendror. Afrika e Jugut është partneri më i madh tregtar i Kinës në Afrikë. Në të njëjtën kohë, qindra kompani kineze, shtetërore dhe private, janë aktualisht aktive në vend. Ekonomia e Afrikës së Jugut është e dyta më e madhe në kontinentin afrikan pas asaj të Nigerisë. Ajo ka pasuri natyrore në ar, argjend dhe qymyr, por edhe një nga normat më të larta të pabarazisë në botë. 10% më e pasur e popullsisë zotëron rreth 71% të pasurisë neto, ndërsa 60% e poshtme zotëron 7% të pasurisë neto. Është një vend me peshë të veçantë politike në Afrikë si i vetmi shtet anëtar afrikan i grupit G20, i cili megjithatë ka nevojë për një përpjekje reformuese për zhvillimin e mëtejshëm ekonomik.

BRICS janë, pra, kampi kundërshtar i Perëndimit, pavarësisht nëse kjo shprehet politikisht, nga aleanca SHBA-Anglo-Saksone-Bashkimi Evropian, ose ushtarakisht, me NATO-n, ose ekonomikisht, me organizatat ekonomike ndërkombëtare me origjinë amerikane të tilla si FMN, Banka Botërore ose Organizata Botërore e Tregtisë. Drejtimi strategjik i bllokut është bashkëpunimi i ngushtë për të kundërshtuar efektivisht dhe me sukses arkitekturën financiare ndërkombëtare të dominuar nga SHBA.

Pas pesëmbëdhjetë vjetësh, gjatë të cilëve shumë venë në dyshim zbatueshmërinë e skemës, balancat ekzistuese globale çojnë në zgjerimin e bllokut. Shumë vende kanë shprehur dëshirën për t’u bërë anëtarë të BRICS, si Argjentina, Egjipti, Venezuela, Meksika, Irani, Vietnami, Bangladeshi etj.

Në mbyllje, dua të theksoj se axhenda e BRICS, të cilët kanë arritur të konsolidojnë pozicionin e tyre në skenën globale politike dhe ekonomike, çon në zvogëlimin e dominimit të SHBA-së dhe botës perëndimore në përgjithësi dhe në krijimin të një realiteti të ri shumëpolar.

Jetëshkrimi

Isidoros Karderinis ka lindur në Athinë në vitin 1967. Ai është romancier, poet dhe kolumnist. Ka studiuar për ekonomi dhe ka kryer studimet pasuniversitare për ekonomi turistike. Artikujt e tij janë botuar në gazeta, revista dhe faqe interneti në mbarë botën. Poezitë e tij janë përkthyer në anglisht, frëngjisht dhe spanjisht dhe janë botuar në antologji poetike, revista letrare dhe rubrika gazetash letrare. Në Greqi ka botuar tetë libra me poezi dhe tre romane. Librat e tij janë përkthyer dhe botuar në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, Britaninë e Madhe, Itali dhe Spanjë.

 

 

Mediat sociale

 

Facebook: Karderinis Isidoros

Twitter: isidoros karderinis

Linkedin: ISIDOROS KARDERINIS

Gettr: ISIDOROS KARDERINIS

Kontrolloni gjithashtu

Labinot Dervishaj: Në Ditën e Flamurit...

Labinot Dervishaj: As nuk ndahet historia dhe as nuk bëhesh dot flamurtar kur nuk e ke flamurin në duar

Mediet sociale dhe telefonat e mençur si duket e kanë për shumë për vete njerëzimin, …