KMDLNJ

KMDLNJ ka reaguar kundër vendimit të Gjykatës Speciale për mos lirimin me kusht të ish-krerëve të UÇK-së

Gjykatësi Nikolas Giju po e rrezikon jetën e dëshmitarëve të mbrojtur dhe të pambrojtur , sidomos në Kosovë !

Gjykatësi i procedurës paraprake të Gjykatës Speciale, Nikolas Giju, sipas parimit ‘hypë se të vrava, zhdrypë se të vrara’ po i refuzon të gjitha kërkesat e avokatëve të të akuzuarve, Hysni Gucati, Nasim Haradinaj, Salih Mustafa, Hashim Thaçi, Jakup Krasniqi, Rexhep Selim dhe Kadri Veseli për t’u mbrojtur në liri. Nuk ka argument që e ofrojnë avokatët mbrojtës e që nuk refuzohet nga ky gjykatës e që lehtësisht mund të dyshohet për pjesëmarrje në rrjedhje të dosjeve të ndjeshme e që kanë përfunduar para zyrave të OVL-së së UÇK- së pas së cilës u arrestuan Hysni Gucati dhe Nasim Haradinja me arsyetimin se duke e zbuluar identitetin e dëshmitarëve të mbrojtur, seriozisht po e rrezikojnë jetën e këtyre dëshmitarëve dhe familjeve të tyre.

Po të kishin bërë hetime brenda Gjykatës Speciale për rrjedhje të dosjeve të ndjeshme dhe po të ishin ndërmarrë veprime ligjore ndaj atyre që i kanë dërguar këto dosje në Zyrat e OVL-së së UÇK-s , atëherë edhe do të arsyetohej arrestimi i krerëve të OVL-së së UÇK-së. Mirëpo, pasi nuk ishte bërë asnjë hetim dhe askush nga stafi i Gjykatës Speciale në Hagë nuk është marrë në përgjegjësi, arrestimin e Hysni Gucatit dhe Nasim Haradinja, KMDLNj e konsideron vetëm si pretekst për arrestimin e krerëve institucionalë dhe të UÇK-së. Me një fjalë, dosjet e kontrabanduara nga Gjykata Speciale, qoftë që janë shitur me një çmim të majmë, që janë dhënë për qëllime politike apo të tjera kanë shërbyer si përshpejtues për arrestimin politik, pasi ka prodhuar efekte dhe pasoja të drejtpërdrejta politike, të Hysni Gucatit, Nasim Haradinajt, Hashim Thaçit, Rexhep Selimit, Jakup Krasniqit dhe  Kadri Veselit.

Rrjedhja e dosjeve top sekrete nga Gjykata Speciale është punë e një grupi të organizuar kriminal e që deri më tani nuk është zbuluar për faktin se as që janë bërë përpjekje të zbulohet. Motivi pse e kanë bërë këtë nuk dihet deri sa nuk zbulohet ky grup kriminal brenda Gjykatës Speciale. Të dyshuar për këtë veprimtari kriminale që skajshmërisht e rrezikon jetën e dëshmitarëve të kësaj Gjykata janë të gjithë të punësuarit në këtë Gjykatë, nga kryeprokurori Jack Smith e deri te gjykatësi i procedurës paraprake, Nikolas Giju. Për këtë arsye është dashur të bëhen hetimet në mënyrë që të zbulohet adresa e përgjegjësisë. Nasim Haradinaj dhe Hysni Gucati janë viktima të manipulimit nga vet Gjykata Speciale, që i ka lëshuar në qarkullim dosjet e ndjeshme.

Nikolas Giju si dhe Jack Smith, në kërkesën për caktim të paraburgimit si dhe në vendimin për refuzim të lirimit për të paraburgosurit, përveç se e përmendin rrezikun se mund të ikin dhe të mos i përgjigjen drejtësisë e që keq-përdoret thuaja në shumicën e vendeve të botës aq më parë që të gjithë të arrestuarit kanë pasur mundësi të ikin por se nuk e kanë bërë këtë por janë dorëzuar vet, argumentin kryesor e kanë rrezikimin e jetës së dëshmitarëve të mbrojtur dhe të  dëshmitarë vullnetarë të Gjykatës Speciale. Pikërisht Gjykata Speciale, me livrimin e dosjeve të ndjeshme të kësaj gjykate e që motivi nuk është i njohur përveç se mund të paragjykohet, në mënyrën më të vrazhdë dhe të drejtpërdrejtë e ka rrezikuar jetën e dëshmitarëve të mbrojtur. Në anën tjetër, po kjo Prokurori dhe Gjykatë, në çdo kërkesë dhe arsyetim të vendimit, përmend emra dhe mbiemra të personave që kanë dhënë intervista apo prononcime  që këta e vlerësojnë se mund të përdoren si dëshmi dhe, në këtë mënyrë ua rrezikojnë jetën drejtpërdrejtë. Rasti më flagrant është i ish – këshilltarit të Albin Kurtit prononcimet e të cilit Prokuroria dhe Gjykata Speciale  i përdorin si argumente kyçe për të mbajtur në burg ish – krerët e   UÇK-së duke ia rrezikuar jetën sikur edhe duke e rrezikuar jetën e familjes së tij. Ky manipulim i prokuroisë dhe Nikolas Giju profesionalisht është i dëmshëm kurse moralisht i ulët sepse, në njërën anë kinse përpiqet të mbrojë identitetin e dëshmitarëve të mbrojtur kurse, në anën tjetër , duke e përsëritur , me emër dhe mbiemër secilin që i shkon në favor , në fakt i shndërron në shënjestra  që rrezikohen 24 orë dhe të cilët nuk janë fare të mbrojtura. As Prokuroria e as Gjykata Speciale nuk kanë të drejtë të keqpërdorin deklaratat dhe prononcimet e personaliteteve publike siç po e bëjnë tani, duke ua rrezikuar jetën drejtpërdrejtë sepse po i cilësojnë si persona që po i mbajnë në burg ish krerët e UÇK-së e që nuk është fare e vërtetë.

Dhe, si argument i fundit e të cilin KMDLNj e konsideron si paragjykim të tmerrshëm dhe në kundërshtim me parimin e prezumimit të pafajësisë, është fakti se, edhe prokurori Jack Smith, në kërkesën për vazhdimin e paraburgimit sikur edhe gjykatësi i procedurës paraprake, Nikolas Gijotina në arsyetimin për refuzimin e  lirimit, deri në gjykim, deklarojnë se mund të dënohen me burgim të përjetshëm ndonëse gjykimi as që ka filluar. Nëse prokurori edhe mund të kërkoi këtë dënim, gjykatësi i procedurës paraprake, Nikolas Gijotina, nuk mund t’i nënshtrohet paragjykimit, pa përfunduar ende gjykimi. Se siç po shkojnë punët kur e ashtuquajtura Gjykata Kushtetuese e Gjykatës Speciale  dhe një Institucion, për fat të keq i quajtuar Ombudsperson, nuk po reagojnë fare dhe nuk po bëjnë asnjë veprim për t’i mbrojtur të drejtat e njeriut, qoftë ato të personave të privuar nga liria, kërcënimet e kryeprokurorit Jack Smith dhe gjykatësit të procedurës paraprake, Nikolas Gijotina, nuk mund edhe të merren si paragjykime por seriozisht duhet të konsiderohen si qëllim i tyre, pavarësisht mjeteve për realizim të atyre qëllimeve! e që janë në kundërshtim të plotë me të drejtat e njeriut!

Kontrolloni gjithashtu

Fjala e Elez Durmishit, në 25-vjetorin e kryerjes së misionit informativ, historik, të Radios-Kosova e Lirë, gjatë luftës së UÇK-së

Mirë se keni ardhur, këtu në Shtëpinë-Muze, në 25-vjetorin e kryerjes së misionit informativ,  historik,  …