Halit Coka

Lutfi Coka: Fjalë të urta

 

Budallai ka fat vetëm në përralla!… (dhe në Shqipëri)

1..            Budallai kokën si njeri e ka, por kur flet, e merr vesh se ç’mall është.

2..            Budallain mos e pyet se tregon vet kush është

3..            Buka në bark, forca në shtat

4..            Buka nuk vjen nga qielli

5..            Buka po u thye s’ ngjitet me një të pështyrë.

6..            Buka s’ka turp

7..            Buka të mban fytyrën, yndyra të shkëlqen fytyrën

8..            Bukë e kripë e zemër

9..            Bukë e qepë dhe shëndet

 1.        Bukuria dhe mençuria nuk shkojnë bashkë
 2.        Bukuria dhe pasuria s’janë përgjithmonë
 3.        Bukuria e gruas duket në mëngjes
 4. .            Bukuria një ditë, veprat një jetë
 5. .            Bukuria të habit, bukuria të korit
 6. .            Burgu e ka derën e madhe për të hyr, por të vogël për të dalë
 7.              Burgu është varr për së gjalli
 8.              Burgu për burra është
 9. .            Burrat besojnë se bota është e krijuar vetëm për ta
 10. .            Burrë i mirë në sofër të huaj mos u bën
 11. .            Burri është çadra e gruas.
 12.               Burri është koka, kurse gruaja është qafa.
 13. .            Burri lidhet për fjalët, kau për briri
 14. .            Burri me dy gra, këmishën pa la
 15. .            Burri në shtëpi, si kërcu i zi
 16. .            Burri një herë ka lindur, një here edhe do të vdesë
 17. .            Burri për gruan është si çatia për shtëpinë
 18. Burri s’matet me pëllëmbë por me zemër
 19. Burri të mbyt ose ta fal, i ligu as të mbyt as të fal
 20. Butësia mund të fitojë gjithçka, përveç pasurisë
 21. Buza me gaz shëndeti pa masë
 22. Bylbyli njihet në këngë, njeriu në punë
 23. Ç’ ke bërë do të ta bëjnë.
 24. Ç ‘të mbjellësh do të korrësh
 25. .Ç’është një ditë, s’është përditë
 26.  Ç’ke në shtëpi, tregon fëmija, ç’ke në shpirt tregon rakia
 27.  Ca nga ca viçi bëhet ka
 28.  Çdo e përpjetë ka një tatëpjetë
 29. Çdo fillim ka edhe mbarim
 30. Çdo gjë në vend të vet,çdo punë në kohë të vet
 31. Çdo hap drejt kulturës, është hap drejt lirisë.
 32. .            Çdo mësim e ke fitim
 33.             Çdo pësim është mësim
 34. .            Çfarë gatuan atë do të hash
 35.             Ç’ha goja, tregon boja
 36.             Cjapi me brirë i prin kopesë
 37. .            Çka bën babai, e paguan i biri

.            Çka bën i keqi, s’bën as dreqi

 1.             Çka mos të duash për vete, mos ia bën vëllait
 2.             Çka ndjen zemra, atje t shkon mendja
 3. Çka s’ngop syrin, s’ngop as barkun
 4. Çka ta bën goja s’ta bën armiku
 5. .            Çka të bëhet në gjitoni, prite edhe në shtëpi
 6. .            Çka të hedhesh në det, e gjen në krip
 7. Ç’kanë bërë të parët, i paguajnë të pasmit
 8. Ç’mund të bëjë një kalë me një karrocë të shkatërruar?
 9. .            Çon një kashtë e të dalin gjashtë
 10. .            Çorba e lirë t’i djeg buzët
 11. Dardha bie nën dardhe.
 12. Dardha e ka bishtin mbrapa.
 13. Dashuri e pastër është ajo që nuk përgjigjet.
 14. Dashuria asnjëherë nuk lind në shpirtin e prishur
 15. .            Dashuria bën të kalojë kohën, koha bën të kalojë dashurinë.
 16. Dashuria e kotë është dënim nga dënimet më të mëdha.
 17. .            Dashuria e ngre personin prej një vetëdije të ngushtë dhe e bën motër me të gjitha vuajtjet e njerëzimit.
 18. .            Dashuria e parë ecën si gaforrja.
 19. .            Dashuria e rreme, është më e keqe se urrejtja.
 20. Dashuria e sundon mbretërinë e saj pa shpate!.
 21. Dashuria e tepërt del hidhërim.
 22. .            Dashuria e vërtetë është dhurate fatale, pa parashikime dhe pa limite.
 23. Dashuria e zjarrtë është si fantazmat, të gjithë flasin për të, ‘e askush se ka parë.
 24. Dashuria është balsam që vendoset në plagën e jetës.
 25. Dashuria është e amshuar derisa zgjat.
 26. .            Dashuria është i vetmi pasion qe nuk duron as të kaluarën as të ardhmen.
 27. .            Dashuria është ngacmim i shoqëruar me idenë e një të jashtme.
 28. Dashuria është një e mençur ndër të çmendurit, një helm që të shëron një ëmbëlsirë që të helmon.
 29. .            Dashuria është si fati, nuk i pëlqen që ta ndjekësh.
 30. .            Dashuria është ujëvrë e pashtershme me emrin Femër.
 31. Dashuria ka dy përcjellës: të mirën dhe zhdërvjelltësinë.
 32. Dashuria kërkohet si ajri, si zjarri, si shpëtimi…
 33. Dashuria lind te zemra e njeriut njëlloj si lind lulja në balte, por s’i merr as ere e as ngjyrë, se s’ka. Në fund edhe ajo vyshket si lulja.
 34. .            Dashuria në sy lind, në sy jeton në sy vdes.
 35. .            Dashuria ofrohet si buka, si uji, si liria…
 36. Dashuria për rininë, si qumësht për fëmijën.
 37. .            Dashuria platonike është vullkan pa erupsion.
 38. .            Dashuria që u shua nuk ishte dashuri.
 39. Dashuria s’ka peshë,përveç kësaj:Te duash edhe më shumë.
 40. Dashuria, kolla dhe e kruajtura kurrë nuk mund të fshihen.
 41. Dashuria? Në fillim fjalë të mëdha, pastaj fjalë të pakta e në fund fjale të shumta.
 42. Dashurinë e pastër si loti, mos ia fal çdo idioti.
 43. Dashuro të tjerët nëse do të të dashurojnë.
 44. .            Dëgjo shtatë a tetë dhe përsëri bëj si di vetë.
 45. .            Dhelpra kur nuk e harrin rrushin, thotë është i pa bërë.
 46. Di të vjedhë ai që di të fshehë.
 47. Dielli duket që  në sabah (mëngjes).
 48. Dielli është jorgani i të varfrit.
 49. .            Dy herë njeriu është fëmijë: herën e parë kur lind dhe herën e dyte kur plaket.
 50. .            Dy të rrahura të bëjnë dem, por jo dy të ngrëna.
 51. .            E bën mizën buall, qimen tra
 52. .            E dhëna e tjetrit është si e krojtura e dhëmbit.
 53. E di luga çka ka vorba
 54. E do shiun, por në arën e vet
 55. .            E drejta ka rrugën e gjatë, por vjen
 56. .            E dua nipin se do te më marrë hakun me tim bir
 57. .            E hedh gurin dhe e fsheh dorën
 58. .            E keqja bëhet shpejt, e mira vjen ngadalë.
 59. .            E keqja s’ka fund
 60. .            E keqja vjen me këmbët e kalit dhe ikën me këmbët e breshkës
 61. E keqja vjen shpesh nga ata që janë shumë të uritur ose shumë të ngopur
 62. E lehtë është barra në kurriz  të  tjetrit
 63. .            E liga vjen nga s’e pandeh
 64. .            E lirë është kripa në Durrës, po e ngre qiraja e udhës
 65. E mira duhet kërkuar, e keqja vjen pa kërkuar
 66. .            E mira e ka të mirën, e keqja e ka të keqen
 67. .            E mira të lartëson, e keqja të turpëron
 68. .            E ngrëna e ligë të sjell sëmundje, dhe sëmundja të sjell vdekjen
 69. E shara është arma e të dobëtit.
 70. E sotmja e qesh të djeshmen
 71. E thëna dhe e bëra janë shume larg
 72. .            E treta ? e vërteta
 73. .            E vërteta e vërtete, por në kohë e vend të vet
 74. E vërteta s’i pëlqen gjithkujt
 75. .            Ec e bridh ngado, por shtëpinë mos e harro
 76. Edhe ai që u martua edhe ai qe s’u martua, të dy pishman u bënë
 77. Edhe atij që di më shumë nga të gjithë, i duhet të mësojë
 78. .            Edhe bari i njome digjet me të thatin.
 79. .            Edhe durimi ka një kufi
 80. .            Edhe kau ka gjuhë të madhe, por s’flet dot
 81. .            Edhe macen kur ta ngacmosh, te grithe
 82. Edhe pula qorre, bën ndonjë kokërr vezë
 83. Edhe shakaja e ka kohën dhe vendin e vet
 84. .            Edhe sytë të t’i nxjerr evlati, prapë e do
 85. Edhe të jesh i bardhe si bora, nuk i shpëton gojës së keqe
 86. .            Eja, baba, të të tregoj arat
 87. .            Emri i mirë fitohet me shumë punë të mira dhe humbet me një të ligë
 88. Është e dyshimtë ndershmëria e atij që thotë se s’ka njeri të ndershëm në botë
 89. Është kënaqësi e madhe të dashurosh, edhe pse nuk ndihesh i dashuruar.
 90. Është zotësi e madhe të dish si duhen trajtuar të mundurit.
 91. Faji është jetim.

Kontrolloni gjithashtu

Veton Berisha

Veton Berisha: Në festën e Abetares në Pejë fëmijët e komunitetit Egjiptian e komuniteteve Rom e Ashkali janë ndier të diskriminuar

Veton Berisha, kryetar i Partisë Liberale Egjiptiane ka deklaruar se “në një festë të Abetares  …