Limak Kosovo
Fillimi / Lajmet / Mërgimtari në botën perëndimore po humbet të drejtën për të gëzuar të drejta
Mërgimtari në botën perëndimore po humbet të drejtën për të gëzuar të drejta

Mërgimtari në botën perëndimore po humbet të drejtën për të gëzuar të drejta

Në emër të “ruajtjes” së civilizimit, forcat që po zhvillojnë një “luftë kundër terrorit” kanë ringjallur formën e dënimit, të cilën Gjykata Supreme amerikane  e përshkroi si “më primitive sesa tortura”: dhe të që është “privimi nga shtetësia”. Denacionalizimi i dhunshëm nënkupton “shkatërrimin e plotë të statusit të një personi në një shoqëri të organizuar, ndërsa  ai i nënshtrohet frikës dhe stresit në rritje. Me pak fjalë, mërgimtari po humbet të drejtën për të gëzuar të drejta. Kështu ka konstatuar dikur një  gjykatë në aktgjykimin e vitit 1958 në çështjen Trop kundër Dulles.

Por, përkundër këtyre efekteve ekstreme të dëbimit, disa shtete që pretendojnë se janë më mbrojtësit e të drejtave të njeriut, kanë miratuar ligje që u lejojnë atyre të privojnë shtetasit nga ata që i shpallin “terroristë” ose të padëshirueshëm, përfshirë këtu Mbretërinë e Bashkuar, Francën, Belgjikën, Danimarkën, Hollandën, Kanada më vonë  dhe Australinë.

(Nga ana e saj, Shtetet e Bashkuara të Amerikës përmbahet strategjisë kundër terrorizmit për taktikat gjoja më pak primitive të torturave, si dhe vrasje të paligjshme me  dronët që kur Gjykata Supreme e shpalli shtetësinë e saj në vitin 1967 si antikushtetuese. Kështu që “është më e lehtë për Qeverinë amerikane të vrasë qytetarët e saj në vend se t’i privojë ata  nga shtetësia, “thotë profesori i Shkollës së Tempullit Peter Spiro. Kohëve të fundit kanë ndodhur dy histori të privimit nga shtetësia, një në Mbretërinë e Bashkuar, tjetra në Australi. Këto dy raste portretizojnë disa aspekte problematike të kësaj praktike, sikur janë  nivele të larta sekreti për zyrtarët qeveritarë, shënjestrimin jo proporcional të myslimanëve dhe shkatërrimin e të drejtave më themelore të personave të zhvendosur. Një shembull tjetër i kësaj natyre është edhe kur Ish-deputeti i Rochdale (vetë Cyril Smith), Cyril Smith, dyshohet se sulmoi seksualisht të paktën tetë djem të abuzuar nga qeveria, siç dokumentohet në raportin e vitit të kaluar nga Komisioni i Pavarur për Abuzimin Seksual të Fëmijëve – në vend që të paditej, atij iu dha titulli “kalorës”. (Al-Xhazira RKL)

Kontrolloni gjithashtu

Hani i Elezit përfitues i projektit "Për mbrojtje të mjedisit përmes përmirësimit të sistemit të kanalizimit te ujërave te zeza”

Hani i Elezit përfitues i projektit “Për mbrojtje të mjedisit përmes përmirësimit të sistemit të kanalizimit te ujërave te zeza”

Nën organizimin e projektit të ekipeve të Gazi Babës dhe Hanit te Elezit është mbajtur ...