"Moshe: Një histori në vazhdim", ecja nëpër ekspozitë me Orhan Kurtollin dhe Albert Hetën

“Moshe: Një histori në vazhdim”, ecja nëpër ekspozitë me Orhan Kurtollin dhe Albert Hetën

Stacion – Qendra për Art Bashkëkohor Prishtina fton publikun për ecje nëpër ekspozitën “Moshe: Një histori në vazhdim” me Orhan Kurtollin dhe Albert Heta.

Ngjarja synon të krijojë hapësirë për diskutim me publikun në lidhje me punët dhe praktikën artistike të artistit, hulumtimin dhe praktikën kuratoriale të kuratorit të ekspozitës, dhe lidhjen e ekspozitës me dimensione të tjera shoqërore, politike dhe ekonomike.

Ekspozita “Moshe: Një histori në vazhdim”, është një projekt kuratorial nga Albert Heta i ndërtuar mbi vepra të zgjedhura të Orhan Kurtollit dhe dokumentacionin personal arkivor të artistit.

Orhan Kurtolli (1952) lindi dhe jeton në Prishtinë. Pikturat e tij zakonisht i referohen vëzhgimit të ngushtë të angazhuar të mjedisit të qytetit, kushteve të tij, njerëzve dhe arkitekturës dhe shoqërisë kosovare. Gjatë vëzhgimit të tij të gjatë, ai përjetoi si zhvillime historike në artet pamore në Kosovë, ashtu edhe zhvillime të shpejta dhe kthime në kontekstin shoqëror dhe politik.

Albert Heta është hulumtues, artist, kurator, dizajner dhe kritik social me qendër në Prishtinë. Veprat e artit bashkëkohor shpesh janë akte të thjeshta ndërhyrjeje në një gjendje ekzistuese shoqërore, përgjigje ndaj një situate të caktuar ose rishikim të objekteve ekzistuese. Punimet e tij të jashtëzakonshme It’s time to go visiting: No visa required, një ndërhyrje publike në tabelat e British Airways në Prishtinë (2003); Embassy of the Republic of Kosova in Cetinje, SCG (2004) për Bienalen Cetinje, e kuruar nga Bene Block dhe Nataša Ilić; dhe Bienalja e tij Kosovar Pavilion Venice 2005 (2005); të shpërndara në bashkëpunim me e-flux, nuk janë thjesht instalime ose akte të përvetësimit, por edhe akte të angazhimit me kushtet në të cilat punimet u pranuan nga kuratorët, mediat, politikanët dhe publikut. Që nga viti 2006, puna e tij kanalizohet edhe përmes një ndërhyrje bashkëpunuese, institucionit të projektit Stacion – Qendra për Art Bashkëkohor Prishtinë.

Pjesëmarrja në ngjarje është e mundur duke respektuar masat e rekomanduara për parandalimin e pandemisë Covid-19 nga Instituti Kombëtar i Shëndetit Publik të Kosovës – IKSHPK dhe Ministria e Shëndetësisë e Republikës së Kosovës.

Ekspozita “Moshe: Një histori në vazhdim”, mbështetet nga Komuna e Prishtinës, Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sporteve, Rrjeti i Institucioneve të Pavarura të Artit dhe Kulturës – RRIPAK, x-print dhe DZG.

Stacion – Center for Contemporary Art Prishtina

Kontrolloni gjithashtu

Më 16 korrik 2024,në orë 12:00, në sallën e Kuvendit të Komunës se Deçanit, përkujtohet prof. dr. Sylë Tahirsylaj

Në emër të Lidhjes së Historianëve të Kosovës “Ali Hadri” dega në Deçan dhe në …