leoni

OAK

OAK: Bizneset me shumë probleme për zhvillimin e tyre

Bizneset kanë shpalosur problemet dhe kërkesat e tyre përballë drejtorit të përgjithshëm të Doganës së Kosovës, Bahri Berisha në një takim të përbashkët të organizuar të martën nga Oda e Afarizmit të Kosovës. Takimin e hapi kryetari i OAK-së, Skënder Krasniqi me një fjalë rasti duke e falënderuar drejtorin e përgjithshëm të Doganës për bashkëpunimin e deri tanishëm dhe përgjigjen pozitive ndaj kërkesave të OAK-së sa herë që bizneset kanë kërkesa për takim apo trajtim të çështjeve që i preokupojnë ata. Fjalën pastaj e mori drejtori Berisha i cili shpalosi punën dhe të arriturat e Doganës së Kosovës gjatë viteve të fundit, me qëllim të lehtësimit të procedurave doganore dhe krijimin e lehtësirave tregtare për bizneset, duke marrë parasysh dy faktorë kryesorë që kanë rëndësi shumë të madhe: kosto operative dhe kohëzgjatjen.

Pronari i “Eco House”, Dardan Zogiani, kompani kjo që merret me çeramikë theksoi disa nga barrierat me të cilat po përballet si biznes e që kanë të bëjnë kryesisht me rivlerësimin e mallit, si një dukuri që po i ndodh tash e disa herë duke thënë se mallërat që ai po i futë brenda Kosovës po mbivlerësohen.

Ndërkaq Shaban Muja nga “Art Aluminium” fabrikë për prodhimin e aluminit theksoi që Kosova importon një sasi të madhe të aluminit nga Turqia gjë e cila sipas tij po i dëmton prodhuesit e aluminit në Kosovë. Ai tha se duhet të vendoset një tarifë më e lartë ndaj prodhuesve të huaj të cilët sjellin mallra në Kosovë në mënyrë që të mbrohet prodhuesi vendor.

Tutje, Xhevat Muqa nga “Muqa Solar” u shpreh i indinjuar me sjelljen që sipas tij po e bëjnë në disa raste doganierët kundrejt bizneseve. Ai propozoi që doganierët duhet të ndjekin sa më shumë trajnime, në mënyrë që puna e tyre të jetë sa më profesionale.

E Fazli Fetahaj nga “KLI” u shpreh i pakënaqur me procedurat brenda doganës dhe përmendi gjobat që janë aplikuar nga dogana kundrejt biznesit të tij.

Kurse, Jakup Berisha nga Shoqata e Transportit Rrugor tha se autobusët që importohen në Kosovë duhet të lirohen nga doganimi duke u trajtuar si mjet themelor për kompani e jo mjet personal.

Ramadan Onjeva nga shtyshkronja “Era” në Ferizaj që bën prodhimin e kutive dhe ambalazheve për prodhuesit ushqimor dhe barnave, u shpreh i shqetësuar me klasifikimin e llojeve të letrës në numra tarifor që sipas tij nuk janë bërë në mënyrë të duhur.

Enver Jetullahu nga firma transportuese “E.N. Logistics” tha se ndjehet i diskriminuar me mënyrën se si trajtohen transportuesit kosovar dhe mënyrën se si po trajtohen transportuesit fqinj doganë.

Gentiana Sahiti, përfaqësuese e “Gjirafa” tha se duhet të përshpejtohet procesi i tregtisë përmes internetit apo“E-commerce” duke i shkurtuar pritjet e gjata për shqyrtimin e mallit në doganë.

Avokatja Florie Manaj – Zogaj vlerësoi punën e mirë të doganës për mbrojtjen e pronësisë intelektuale.

Eranda Hasani nga “Solid Group”, përpunues metali u shpreh e pakënaqur me procedurat doganore dhe trajtimin që po u bëjnë doganierët bizneseve.

Altin Bokshi nga “Wear & Go” firmë tekstili tha se edhe aksesorët do të duhej të liroheshin nga dogana ashtu siç lirohet materiali.

Ndërsa, Fidan Mataj nga “Star Tech”, tha se malli i tij po mbivlerësohet nga dogana në Kosovë dhe gjatë procedurave doganore shpesh herë po rezultojnë me dëmtimin eprodukteve të tij.

Në anën tjetër të gjitha këtyre shqetësimeve dhe pytjeve iu përgjigj drejtori i Doganës duke thënë se Dogana po mundohet ta bëjë më të mirën e mundshme në punën e saj. Ai tha se po mundohet të krijojë lehtësira për bizneset, mirëpo theksoi se Dogana në Kosovë vepron në bazë të ligjit dhe në bazë të politikave fiskale në vend. Ai përmendi edhe reformat e reja brenda Doganës përfshirë këtu dixhitalizimin e shërbimeve doganore, po ashtu përmendi vlerësimin e lartë të punës së doganës nga Banka Botërore dhe theksoi se Kodi i ri Doganor është në procedure dhe do të hyjë në fuqi këtë vit.

Në fund të takimit ishte konkludim i përbashkët se bizneset duhet të jenë shumë më shumë aktive në përmirësimin e ligjeve dhe udhëzimeve administrative në mënyrë që të ketë më shumë rritje ekonomike dhe më pak pengesa. Oda e Afarizmit të Kosovës është duke krijuar sektor të ndryshëm në kuadër të saj, të specializuar në mënyrë që të merret më detajisht me çdo problem.

Kontrolloni gjithashtu

Josep Borrell, në seancën e KS të OKB-së ka folur edhe për propozimin franko-gjerman dhe për dialogun Kosovë-Serbi

Josep Borrell, ka kërkuar që Kosova e Serbia të angazhohen në dialogun e ndërmjetësuar nga BE-ja në mirëbesim dhe kompromis

Përfaqësuesi i Lartë evropian, Josep Borrell, ka kërkuar që Kosova dhe Serbia të angazhohen në …