Papa Françesku po kërkon falje në Amerikën e Veriut për gjenocidin që Kisha Katolike u shkaktoi indigjenëve

Papa Françesku po kërkon falje në Amerikën e Veriut për gjenocidin që Kisha Katolike u shkaktoi indigjenëve

Papa Françesku  po qëndron në Amerikën e Veriut për të kërkuar falje për gabimet historike që Kisha Katolike u shkaktoi popujve Metis, Inuit dhe First Nations. Rreth 150 mijë fëmijë  indigjenë ishin pjesë e shkollave rezidenciale duke filluar nga vitet 1820 deri në gjysmën e dytë të viteve 1900. Një numër i konsiderueshëm u morën nga familjet e tyre me dekret të qeverisë kanadeze. Ata u detyruan të mësonin në një nga 139 shkollat që përfundimisht u krijuan dhe administroheshin nga kisha të ndryshme, rreth 60 për qind nga Kisha Katolike. Qëllimi ishte të pastronte kulturën indigjene nga “egërsitë”, siç deklaronte Sir John A. Macdonald, kryeministri i parë i vendit, në mesin e viteve 1800.

Por në shumë raste, shumë jetë u zhdukën – rreth 4 mijë 300 deri në 6 mijë vdiqën nga sëmundjet, si dhe nga abuzimi mendor, seksual dhe psikologjik. Disa familje nuk dëgjuan më për fëmijët e tyre dhe u lanë të vajtonin djemtë dhe vajzat e tyre pa e ditur fatin e tyre. Mijëra rezultuan të ishin varrosur në ish-shkollat në varre të pashënuara, vendndodhjet e të cilave tani po kërkohen në të gjithë Kanadanë. Për këtë periudhë të tmerrshme në historinë kanadeze, kryeministri aktual Justin Trudeau ka rënë dakord se kjo praktikë nuk ishte asgjë më pak se gjenocid.

Kontrolloni gjithashtu

Albin Kurti: Vetëvendosja ka garuar në zgjedhjet e fundit me platformën për punësim dhe drejtësi, jo për rritje pagash

Kryeministri, Albin Kurti, ka thënë sot para deputetëve, në Kuvend,   se pakoja për përballje me …