Srebrenica

Për herë të parë pas Luftës, Srebrenicën mund ta udhëheq një serb i cili mohon gjenocidin

Për të parën herë që prej luftës së përgjakshme në periudhën 1992-95, në Bosnjë Hercegovinë, kryetar i qytetit të martirizuar mizorisht  do të shpallet personi që refuzoi të pranojë se në Srebrenicë ka ndodhur një akt i gjenocidit. Sipas rezultateve preliminare të zgjedhjeve të 2 tetorit, 34 vjeçari Mlladen Grujiçiq, serb i Bosnjës, është në proces që të bëhet kryetar i ardhshëm i qytetit. Rrjedhimisht, shumë banorë lokalë dyshojnë se ai do të bëjë ndonjë gjë për t’i shëruar plagët ende të freskëta të Srebrenicës. Srebrenica, që gjendet në komponentën e dominuar nga serbët në shtetin dypjesësh multietnik të Bosnjës, është reflektim i këtij vendi si i tërë, pothuajse është e ndarë ndërmjet komunitetit mysliman boshnjak dhe atij të serbëve të Bosnjës, që jetojnë në afërsi me ankth. Në tërë botën, Srebrenica është shndërruar një si legjendë e viktimave të gjenocidit, më e madhja dhe më e tmerrshmja pas Luftës së Dytë Botërore. Gjenocidin në Srebrenicë e lejuan trupat e forcave evropiane në krye me eprorët hollandezë, në verë të vitit 1995.

Kontrolloni gjithashtu

Jorn Rohde: Dërgimi i Projektligjit për Këshillin Prokurorial të Kosovës në Komisionin e Venecias është veprim i duhur

Jorn Rohde: Gjermania nuk ka vënë në pikëpyetje legjitimitetin e rregullores së BQK-së

Ambasadori i Gjermanisë në Kosovë, Jorn Rohde, deklaroi se Gjermania nuk ka vënë në pikëpyetje …