Përkujtohen dëshmorët që ranë në Grykën e Llapit, më 26 maj të vitit 1999

Përkujtohen dëshmorët që ranë në Grykën e Llapit, më 26 maj të vitit 1999

17 vite më parë në luftimet e rrepta që u zhvilluan në Grykën e Llapit e në mbrojtje të popullatës ranë  dëshmorët :  Mentor Retkoceri, Avdyl Nimani, Abit Sinani, Hasan Jashari, Ahmet Shabani, Milaim Qerimi, Ilaz Selimi dhe Musë Qerimi

Më 26 maj 1999, në Grykën e Llapit,  forcat serbe kishin ndërmarrë një ofensivë të ashpër në shumë drejtime, në mënyrë që ta detyrojnë të dorëzohet atë pjesë të popullatës, e cila kishte mbetur nëpër malet e Grykës së Llapit. Forcat ushtarake e policore serbe sulmojnë nga të gjitha anët, si nga Tashefci, Sllatina, Uglari, Tërnavica, Murgulla, Zhitia, Sylevica, Breca, Pollata, Repa, Metehia dhe nga Shala e Bajgorës. Në këto anë u zhvilluan  luftime të rrepta në mes të UÇK – së dhe njësiteve ushtarako – policore dhe paramilitare serbe. Gjatë asaj kohe ushtarët e UÇK-së ishin të palëkundur nga pozicionet e tyre. Në luftime e sipër bien heroikisht disa dëshmor të UÇK-së. Kështu në  fshatin Sylevicë bie dëshmor Mentor Retkoceri, në fshatin Reçicë  në mbrojtje të popullatës ra dëshmori Avdyl Nimani, në në fshatin Zhiti te vendi i quajtur “Përroi i qershisë” ranë dëshmorët Abit Sinani, Ahmet Shabani dhe Hasan Jashari,ndërkaq  derisa ishin duke qëndruar të palëkundur në pozicionet e UÇK –së, në fshatin Repë, te vendi i quajtur “Llaze” te “Bregu i Lamës”, bien dëshmorët Milaim Qerimi, Ilaz Selimi dhe Musë Qerimi.

Në nderim të këtyre dëshmorëve edhe në këtë përvjetor tek vendet e rënies dhe tek varrezat e tyre do të mbahen homazhe dhe vendosen kurora lulesh si dhe do të evokohen kujtime nga familjarët,shokët e luftës dhe përfaqësuesit e shoqatave të dala nga UÇK-së.(M.K.)

Kontrolloni gjithashtu

Parlamenti Evropian: Pavarësia e Kosovës është e pakthyeshme, njohja nga të gjitha shtetet e BE-së do të ishte në dobishme

Parlamenti Evropian: Besueshmëria e BE-së po dëmtohet nga mungesa e suksesit në dialogun ndërmjet Kosovës e Serbisë

Parlamenti Evropian në rezolutën  që e miratoi të enjten, konstaton se besueshmëria e Bashkimit Evropian …