Titistet

RKL: Disa nga krerët dhe strukturat udhëheqëse politike e policore të OZN-së e UDB-së në Kosovë III

Denoncojmë me fakte e argumente veprimtarinë antikombëtare të kolaboracionistëve

Aktiviteti gjurmues e hulumtues që ka zhvilluar dhe po zhvillon Radio-Kosova e Lirë dhe luftëtarët e lirisë në drejtim të  diskreditimit të politikave poltrone, antikombëtare, është thelluar sidomos në gjurmimin dhe zbulimin e fakteve e argumenteve, të cilat  hedhin dritë mbi aktivitetin antikombëtar të komunistëve shqiptarë e shqipfolës, kundër kërkesës për Kosovën Republikë dhe kundër bashkimit të Kosovës me Shqipërinë. (Deri tani janë grumbulluar disa mijëra faqe materiale, dokumente shkrimore, aktakuza të ngritura kundër shqiptarëve liridashës, fakte dhe dëshmi gojore, dëshmi të publikuara në shtypin ilegal të kohës… Në këtë fejton të gjatë, do të prezantohen mijëra emra të bashkëpunëtorëve, gjithnjë të faktuar me të dhëna relevante dhe mijëra faqe faksimile nga proces-verbalet e mbledhjeve të mbajtura  të komunistëve  nëpër komitete komunale deri ne kreun komunist të vendit.)

 

Duke qenë se recidivet e asaj politike, sot, në kushte dhe rrethana të reja po mbrohen  nga bijtë e bijat e po atyre komunistëve denoncues, shumica syresh  tashmë të vdekur, apo të tillë që janë buzë varrit, duke qenë se liria e Kosovës po rrezikohet nga mendjet e tilla retrograde dhe nga bashkëpunimi, që ata kanë pasur dhe kanë me shërbimet sekrete serbe dhe me të gjitha shërbimet e huaja, duke qenë se të tillët, jo vetëm që nuk janë ndëshkuar për veprat e tyre të liga kundër kombit e Atdheut, por janë rikthyer në punë e aktivitete në të gjitha institucionet e vendit, është e rrugës, që të paktën, me gjuhën e fakteve, me dokumente e argumente të kohës, me vetë dëshmitë e tyre,  të dalin në dritë të vërtetat, jo për të diskredituar familjet e tyre, por ata vetë, pse jo edhe familjet që nuk kanë bërë, as pranojnë të bëjnë “diferencim moral familjar” për veprat tradhtare të  baballarëve apo të afërmve  të tyre,  ashtu sikur kanë ushtruar dhunë e mizori baballarët e tyre kundër bashkëkombësve, duke i izoluar e duke i “leçitur” prej vitit 1945 e deri në qershor të vitit 1999.

Disa nga krerët dhe  strukturat udhëheqëse politike e policore të OZN-së e UDB-së në Kosovë

Më poshtë kemi radhitur një indeks të emrave të njohur për opinion, si njerëz të pushtetit, të identifikuar me regjimin, OZN-në UDB-në, LKJ-në, milicët dhe spiunët, instancat e larta drejtuese të vendit dhe emra që lidhen me denoncimin, arrestimin e liridashësve, likuidimin e tyre, burgosjen dhe dënimin me pushkatim, deri në 20 vjet dhe dënime të tjera, konfiskim të pasurive të tundshme e të patundshme, e shëmti të tjera.

Vërejtje:

Nëse në mesin e emrave ndodhet ndonjë emër i paverifikuar, i montuar nga ndonjë portal, apo nga ndonjë individ i caktuar, personi i apostrofuar apo  familjari, që e lexon këtë fejton, mund të drejtohet në Redaksi, ose në adresën: [email protected] për sqarim, eventualisht edhe për kërkim falje publike, nëse dëshmohet e kundërta. Qëllimi i këtij shkrimi nuk është diskreditimi i njerëzve, por zbardhja e biografive dhe veprave të disa prej atyre, të cilët në rrethana të caktuara kanë bashkëpunuar me regjimet pushtuese.

 

Strukturat udhëheqëse të OZN-së e UDB-së, që nga vitit 1944 dhe që përgatitën dhe montuan mijëra procese gjyqësore, në bashkëpunim me strukturat politike në Kosovë, kundër atdhetarëve shqiptarë kanë qenë:

1.Çedo Mijoviq

2.Cedo Topalloviq

3.Rajko Vidaçiq

4.Miqa Mijushkoviq

5.Lluka Tomanoviç

6.Vllado Shilegoviq

7.Budimir Gajiq

8.Milosllav Bllagojeviq

9.Andrija Vujoviq

10.Radomir Bojaniq

11.Novak Samargjiq

12..Kosta Mihajlloviq

13.Radovan Tapushkoviq

14.Jovan Roksandiq

15.Gojko Medenica

16.Mirko Iliq

17.Zhivko Gjurishiq

18.Vesho Cvetkoviq

19.Drago Cërnagiq

20.Angjelko Armush

21.Shaban Kajtazi

22.Xhevdet Hamza

23.Mehmet Shoshi

24.Jusuf Karakushi

25.Mustafa Sefidini

26.Xheladin Zeqiri

27.Istref Sadikaj

28.Bedrush Shala

29.Cvetko Llakoviq

30.Jakup Hoti

31.Ahmet Asllani

32.Sahit Meraku

33.Bafti Jakupi,

34.Pavle Jelisaviq

35.Mehmet Haskaj

36.Ibush Kllokoqi

37 Drago Dragojeviq

38.Muharrem Dana

30Sllobodan Mijoviq

40.Asllan Sllamniku

41.Shefqet Hashani

42.Svetisllav Dollasheviqi

43.Zenun Shala

44.Naip Hoxha

45.Refik Gashi

46.Metush Sadiku

47.Zejnullah Shala

48.Hasan Mehmeti

49.Shefqet Obria

50.Rajko Çalloviqi

51.Metë Kuqi

52.Ramçe nga Prizreni

53 Ahmet Dobruna

54.Faruk Mehmeti

55.Mexhid Beqiri

56.Lutfi Ajazi

57.Hajredin Bujupi

58.Ramush Isaku

59.Sahit Zogaj

60.Halim Hajdari

61.Bashkim Kursani

62.Osman Veliqi

63.Fahredin Sllamniku

64.Imer Sllamniku

65.Xhemajl Bilkiqi

66.Hyzer Ahmeti

67.Nexhmedin Mehmeti

68.Hasan Salihu

69.Nevzat Jashari

70.Ahmet Blakçori

71.Zenel Hoti

72.Ismet Haziri

73.Pal Selmani

74.Imer Kuçi

75.Naman Sijarina, 1. shpjegim në fund të shkrimit.

76.Ejup Azemi

77.Ali Halili

78.Jusuf Hashani

79.Shaban Hoti

80.Shaqir Krasniqi

81.Pashk Berisha

82.Zeqir Hasangjekaj

83.Mustafë Aliu

84.Xhafer Kaliqani

85.Adem Ibishi

86.Ramadan Ferizi

87.Avni Sadriu

88.Nexhdet Gjoci

89.Sahit Ismajli

90.Ismail Gërbeshi

91.Ejup Bajgora

92.Sllobodan Mijoviq

93.Bejtush Beka

94.Ismet Baleci

95.Kemajl Shabani

96.Xhavit Kuçi

97.Isa Bunjaku

98Zyber Zyberi

    99 Sylejman Salihu

100.Hakif Latifi

101.Hashmet Baxhaku

102.Hilmi Syla, gazetar i “Rilindjes” oficer i KOS-it, në armatën e RSFJ-së, i njohur për raportimet e tij të ulëta, përçmuese e denigruese në gjyqet politike kundër të burgosurve, sidomos prej vitit 1981.

103.Rifat Berisha ? Ende i paverifikura se për cilin Rifat bëhet fjalë. ( Ndërkohë mbetet të saktësohet)

104.Bajram Munishi

105.Haki Velija

106.Hasan Shahini

107.Muamer Novobërdaliu

108.Drita Novobërdaliu

109.Ahmet Deliu

110.Ejup Kamerolli

111.Murat Tërnava

112.Ibush Kllokoçi

113.Lorenc Selmani

114.Refik Tashi

115.Faik Nura

116.Sabah Muhaxheri

117.Sabit Myftari

118.Ndrec Preni

119.Selim Ndrecaj

120.Ali Vllasi-vëllai i Azem Vllasit

121.Xhafer Bejiqi

122.Hajredin Bujupi

123.Bejtush Beka

124.Qerim Sllamniku

125.Abaz Ajvazi

126.Hajrulla Jashari

127.Zejnulla Hajrizi

128.Halit Hasani

129.Nexhmedin Ajeti

130.Hilmi Hasani

131.Dërgut Jakupi

132.Ilaz Maxhuni

133.Enver Dragusha

134.Demë Mujaj

135.Abdurrahman Mulla

136.Enver Kelmendi

137.Jakup Llonçari

138.Nazif Zymberi

139.Hasan Banushi

140.Kajtaz Bacaj

141.Halit Muhaxheri

142.Vesel Krasniqi

143.Latif Dulla

144.Daut Morina

145.Isa Kastrati

146.Glauk Dulla

147.Astrit Koshi

148.Zenel Celina

149.Musa Jorganxhiu

150Jusuf Konstandini

151.Kemajl Celina

152.Xhemali Shasivari

153.Hysen Bajrami

154.Qerim Buzhala

155.Hasan Rrystemi

156.Ilaz Vranovci

157.Shefazim Tërshnjaku

158.Lulëzim Neziri

159.Mustafë Maliqaj

160.Azem Haliti

161.Shaban Maloku

162.Hysni Topalli

163.Bajram Luri

164.Hebib Koka

165.Avdi Musa

166.Hamëz Shefkiu

167.Raif Sërmaxhaj

168.Xhavit Basha

169.Aliriza Osmani

170.Mehmet Neziri

171.Fatmir Dërmaku

172.Halim Hajdari

173.Naser Zhavelli dhe disa Zavellë të tjerë.

174.Fadil Ibrahimi

175.Avdi Maliqi

176 Ramadan Sërmaxhaj

   167 Sejdi Kastrati

   168Emin Kastrat

   169 Haki Haziri

180.Ramadan Syla

  1. Selim Brosha

182.Faik Nura

183.Avdi Bajgora

184.Enver Maxhuni,

185.Zeqir Sadriu,

186.Fadil Syleviq,

187 Shefki Duriqi

188 Milaim Hamiti

189 Veli Kaçamaku

190 Hasim Milici

191 Nazim Bllaca

192 Mustafë Radoniqi

193.Florim Maloku e shumë të tjerë.

Disa emra ende të pa publikura ndodhen  në fazën e verifikimit

 

Nga ky numër i prezantuar këtu del se prej rreth 200 inspektorëve të lartë krahinorë, republikanë e federalë të UDB-ashve,  vetëm 26 ishin serbë e malazezë, të gjithë të tjerët ishin shqiptare, që punonin në shërbimet e sigurisë së Serbisë e  të Jugosllavisë.

 Shumica e këtyre emrave e të dhënave janë evidentuar në gazetën e LPK-së, Zëri i Kosovës, në portale të ndryshme në Internet, në faqen zyrtare të Radios-Kosova e Lirë dhe në revista e gazeta të kohës. Në fund të fejtonit për shkaqe teknike do të evidentojmë të gjitha burimet shkrimore dhe gojore. Burimet kryesisht mbështeten në të dhënat në procesverbalet gjyqësore dhe në dëshmitë gojore të të burgosurve politikë.

1) Naman Sjarina, ish polic i komunikacionit të Kosovës, ka reaguar kundër radhitjes së emrit të tij në pjesën e dytë të fejtonit të RKL-së: “Denoncojme me fakte e argumente veprimtarinë antikombëtare të kolaboracionstëve”,  ku janë prezantuar disa qindra emra të dyshuar për bashkëpunim me UDB-në. Z. Sjarina pranon se ka qenë pjesëtar i Policisë së ish-Krahinës Autonome të Kosovës, por nuk ka qenë pjesëtar i UDB-së. Ai ka punuar në Policinë e komunikacionit. Ka kryer edhe Shkollën e Lartë të Komunkacionit.

Prej vitit 1984 e deri në vitin 1991 ka qenë Zëvendës-komandant i Operativës për komunikacion, në Ferizaj. Z. Sjarina deklaron se nuk ka marrë pjesë në torturimin e të burgosurve, nuk ka qenë oficer i Sigurimit të bredshëm dhe nuk mendon se gjendet qoftë edhe një qytetar i Kosovës, i cili  mund t’ i drejtojë gishtin për keqtrajtim fizik.

Kjo deklaratë  afishohet në fund të pjesë së dytë të këtij Fejtonit, me qëllim sqarimi, për lexuesit, duke u bazuar në kërkesën e RKL-së lidhur me verifikimin apo prezantimin e ndonjë emri të apostofuar gabimisht. Reagimi është afishuar më 2. 12. 2014.

Kontrolloni gjithashtu

IV: Ahmet Qeriqi: Variante të Këngës së Çanakalasë

IV: Ahmet Qeriqi: Variante të Këngës së Çanakalasë

Varianti uniform i Këngës së Çanakalasë nga turqishtja, i përkthyer dhe i reduktuar në gjashtë …