FBI

Steve Downs: Është koha që FBI-ja të përgjigjet për krimet e saj

Të detyrosh të pafajshmit të kalojnë dekada në burg duke fshehur provat shfajësuese nuk ka qenë kurrë e pranueshme.

Një gjykatës i Nju Jorkut përmbysi dënimet e Muhammad Azizit dhe Halil Islamit më 18 nëntor, 56 vjet pasi të dy  të dyshuar u dënuan për vrasjen e Malcolm X në shkurt  të vitit 1965.

Një hetim dyvjeçar nga Zyra e Prokurorit të Qarkut të Manhatanit zbuloi se Policia e qytetit të Nju Jorkut dhe Byroja Federale e Hetimit (FBI) nuk kanë lëshuar informacion shfajësues për  këta të dy që ka të ngjarë të çojnë në lirimin e tyre.

Gjyqtarja Ellen Biben, e cila kryesoi seancën, foli për “sjellje të pahijshme serioze”, ndërsa Prokurori i Qarkut Cyrus Vance,  kërkoi falje për “shkeljet serioze dhe të papranueshme të ligjit dhe besimit publik” nga FBI dhe NYPD dhe tha se të pandehurit nuk kishin një gjykim të drejtë dhe si duhen rrëzuar gjykimet.

Falja e dy burrave nuk është çudi. Historianët, gazetarët dhe avokatët e kanë ditur për dekada se Azizi dhe Islami janë të pafajshëm dhe të dy prej tyre kanë pretenduar prej kohësh të pafajshëm. Befasia ishte se FBI-ja dhe policia e qytetit të Nju Jorkut fshehën informacionin, që nuk i bënte me faj,  me sa duket me qëllimin për të fajësuar dy burra të pafajshëm dhe për t’i mbajtur ata në burg për dekada për një krim që nuk e kishin kryer. Afrikano-amerikanët dhe komunitetet e tjera të margjinalizuara kanë mësuar për dekada të tëra të mos i besojnë FBI-së, duke pasur parasysh historinë e dokumentuar bujarisht të agjencisë për shënjestrimin dhe krijimin e intolerancës ndaj atyre komuniteteve.

Megjithatë, shtrembërimi tronditës i drejtësisë ngre pyetje serioze:

A kanë punuar vrasësit e vërtetë për FBI-në?

Dhe a është kjo arsyeja pse FBI e fshehu informacionin?

Çfarë dëshmon fakti që dëshmitarët e vetëm që deklaruan se Azizi dhe Islami ishin në vendin e krimit ishin në fakt informatorë të FBI-së?

Ne nuk i dimë përgjigjet sepse ende nuk ka transparencë në FBI dhe NYPD.

Programi famëkeq i kundërzbulimit

Shfajësimi i fshehtë ndoshta është mbledhur në mënyrë të fshehtë si pjesë e programit famëkeq të kundërzbulimit të FBI-së nga vitet 1950 deri në vitet 1970 të njohur si COINTELPRO. Ai synonte të “neutralizonte” drejtuesit e lëvizjes “Fuqia e Zezë” duke përdorur mjete të paligjshme si survejimi, infiltrimi dhe trazirat. Për ata që e njohin këtë veprim, roli i dyshimtë i FBI-së në këtë rast nuk ishte befasi.

Deputeti amerikan Bobby Rush, dikur lider i lëvizjes Black Panther në Çikago, drejtoi menjëherë gishtin drejt FBI-së për gjykime të gabuara. Në një deklaratë të 18 nëntorit thuhej: “Jam i goditur nga ky fakt i tmerrshëm dhe i lig që dy burra janë burgosur për dekada të tëra për bashkëpunim aktiv dhe tradhti në radhët e FBI-së nga J. Edgar Hoover. Malcolm X ishte një shembull i shkëlqyer i humanizmit dhe humanizmit të amerikanëve me ngjyrë. Nga ana tjetër, fakti që J. Edgar Hoover, zuzari, ishte në qendër të vrasjes së tij, është vërtet një tragjedi amerikane dhe bie ndesh me standardet e larta etike të Malcolmit. Ka ende pyetje që duhet të marrin përgjigje, dhe ato kanë të bëjnë me vrasjen e Malcolmit. Kush e dinte çfarë dhe kur e dinte?

Në të vërtetë, nëse FBI do të ishte pjesë e vrasjes së Malcolm X, nuk do të ishte vrasja e tij e parë. Deri më tani, FBI ka paguar një shumë të konsiderueshme kompensimi për vrasjet COINTELPRO të aktivistëve: Black Panther Fred Hampton dhe Mark Clark më 4 dhjetor  të vitit 1969. Dhe FBI ka pranuar se lejoi që lideri i Black Panther-it, Geronimo Pratt të dënohej për vrasjen e vitit 1972 dhe kaloi gati 30 vjet në burg, ndërsa fshehu provat nga mbikëqyrja e COINTELPRO se Pratt ishte 640 kilometra larg skenës së vrasjes. Zbulimi” i lirimit për vrasjen e Malcolm X sugjeron që FBI duhet të kryejë menjëherë një shqyrtim të pavarur të dokumentacionit të COINTELPRO për të parë se cilat raste të tjera mund të jenë nën sulm dhe cilët të dënuar ende të pafajshëm mund të lirohen.

Sjellje problematike në luftën kundër terrorit

Mungesa e transparencës rreth vrasjes së Malcolm X është edhe më problematike kur kemi parasysh sjelljen e FBI-së në atë luftë kundër terrorit. Pas sulmeve të 11 shtatorit, FBI-së iu ngarkua detyra të parandalonte një sulm të ri që supozohej se ishte organizuar nga një numër rrjetesh terroriste në Shtetet e Bashkuara.

Agjencia përdori fuqitë e gjera të aparatit të sigurisë kombëtare për të monitoruar myslimanët dhe komunitetet e tjera të margjinalizuara dhe shpejt zbuloi se nuk kishte asnjë rrjet terrorist në Shtetet e Bashkuara. Të gjitha vëzhgimet e kryera për dy dekada nuk zbuluan asnjë komplot të vetëm terrorist.

Por në vend që të deklaronte se terrorizmi nuk vjen nga komuniteti mysliman amerikan, FBI filloi të bënte terroristë nga myslimanët e pafajshëm për të justifikuar premisat e saj të rreme të kërcënimit të afërt. Qindra myslimanë janë persekutuar në mënyrë parandaluese, janë ndjekur penalisht për kryerjen e aktiviteteve të parashikuara nga Kushtetuta si liria e fjalës apo puna bamirëse. Të tjerë u ndoqën për ofrimin e parave ose vuajtjen nga sëmundje mendore dhe u manipuluan për të marrë pjesë në skemat e terrorizmit të FBI-së.

Kështu që FBI i vendosi myslimanët e pafajshëm në listat e ndalimit të fluturimeve për t’i detyruar ata të bëhen agjentë të inteligjencës kundër komuniteteve të tyre. Tani është bërë e ditur se agjentët e fshehtë të FBI-së kanë kryer më shumë se 22,000 krime në dekadën e fundit, duke i kushtuar taksapaguesve mesatarisht 42 milionë dollarë në vit. Ish-agjenti dhe informatori i FBI-së, Terry Albury, në lidhje me kohën e kaluar duke hulumtuar myslimanët.

Kontrolloni gjithashtu

Ylli Mece

YLLI MEÇE: Është turp i madh të rrahësh një ballist si Çelo Hoxha, të cilin e ka menderosur historia

Unë aspak nuk e di se përse ka studiuar ky Çelua, por kur pashë poshtë …