MIT KS
Fillimi / Kultura / Vaxhid Sejdiu: Fol Evropë!
Vaxhid Sejdiu

Vaxhid Sejdiu: Fol Evropë!

(Covid 19 sot, si dikur Viti 1913, për shqiptarët. Fol Evropë, sepse edhe fëmijët tanë, janë fëmijë të kësaj Evrope)

 

Prolog

Fol Evropë, pashë sytë e fëmijëve tuaj, sepse sot duhet të na kuptosh. Sot, ke përjetuar një dhembje të madhe, e cila të obligon të kuptosh edhe popujt e shtypur, edhe popujt e vrarë padrejtësisht. Që një muaj, nën izolim trishtuam me të drejtë botën. Unë ju kuptoj, edhe shqiptarët e mi ju kuptojnë. Por, ne që një shekull jetojmë të izoluar, të ndëshkuar me ligjet mesjetare, që shpeshherë këto ligje ua tejkaluan edhe pandemive më të rënda në historinë e njerëzimit. Sot, po shohim me sytë tanë, se si po varrosën njerëzit nga ky virus i rëndë, shumë i rëndë, shumë dhembje. Por, ne shqiptarët shpeshherë pamë me sytë tanë, se si varrosën njerëzit për së gjalli. Me sytë tanë pamë se si bandat kriminale serbe, vrasin shqiptarë para pragut të derës, vrasin fëmijë para duarve të nënës, vrasin fëmijë në oborrin e shkollës, në arë e në livadhe, vetëm e vetëm pse janë shqiptarë. Më se një shekull jetojmë të ndarë e të vrarë. Prandaj, kërkojmë Evropë, të përmirësosh gabimin e 1913-tës, i cili me qindra mijëra shqiptarë dërgoji drejt vdekjes dhe qindra mijëra familje dëboi nga toka mëmë.

 

Fol, Evropë,

Unë Visar Karadaku

Jetoj që një shekull

Në mes kufijve!

 

Në mes kufijve të mallkuar

Që i vutë ju,

Mbi shpinën tonë të kërrusur nga shekujt e larë me gjak,

Pa na pyetur fare!

 

Jetojmë qençe në mes kufijve të papranueshëm

të dënuar, me ligj,

Me gjyq e pa gjyq,

Por, si shqiptarë.

 

Unë jam shqiptar dhe Shqipëria është larg

Më duhet të jetoj sipas ligjeve antishqiptare.

 

Dëgjo Evropë,

Që një shekull japim gjak dhe marrim plagë.

 

Unë Visar Karadaku

Me pasaportë maqedonase,

Vëllai im – Shkodran Karadaku me pasaportë Kosove,

Motra ime – Vlorë Karadaku – Presheva,

Me pasaportë serbe,

Ne, e përbëjmë hartën e Gadishullit Ilirik,

Sepse  të gjithë jemi shqiptarë,

Por, Shqipëria është larg.

 

Që një muaj jetojmë në izolim

Dhe me të drejtë çmendëm botën.

Por, ne shqiptarët, që një shekull jetojmë në izolim,

Nën thundrën e hekurt,

As të vdekur dhe as të gjallë.

 

Unë jam shqiptar dhe Shqipëria është larg

Më duhet të jetoj sipas ligjeve antishqiptare.

 

Fol Evropë,

Se shqiptarët u sakatuan

Nëpër gardhat e huaj, në tokë të vet.

asnjëherë nuk arritëm me kohë në dasmë të vëllait,

asnjëherë nuk arritëm me kohë,

te motra,

nga kontrollet kufitare,

nga kontrollet kufitare, që mbjellin frikë,

Në mes kufijve, që mbjellin vdekje,

Që ndalin frymëmarrjen.

 

Fol Evropë,

Jepu shpresë fëmijëve shqiptarë,

Në Ballkanin e infektuar,

Nga covid 131

Pandemi politike,

Që çdo ditë në heshtje,

Vret njerëz të pafajshëm.

 

Dëgjo Evropë,

Viti 1913-të,

Ka vrarë shqiptarë,

si sot, pandemia, njerëz në gjithë botën.

 

Fol Evropë,

Se e ke obligim ta thuash,

të Vërtetën!

 

Unë jam shqiptar dhe Shqipëria është larg,

Më duhet të jetoj sipas ligjeve antishqiptare,

Fol Evropë,

Sepse edhe fëmijët tanë, janë fëmijë të kësaj Evrope.

1 Në Konferencën e  Londrës më 1913, Shqipërisë, iu  mor padrejtësisht më se gjysma e territorit etnik. Në të gjitha trojet shqiptare, ushtritë serbe, malazeze e greke, kryen masakra të mëdha në popullsinë civile, dhe u krye spastrim etnik me qëllim përzënien ose eliminimin e popullsisë shqiptare.

 

Kontrolloni gjithashtu

Ahmet Qeriqi: “Lumi i vdekur”, i Jakov Xoxës, roman i papërsëritshëm në letërsinë shqipe

Ahmet Qeriqi: “Lumi i vdekur”, i Jakov Xoxës, roman i papërsëritshëm në letërsinë shqipe

( Disa veçori dhe segmente krijuese të romanit, Lumi i vdekur) Jakov Xoxa, pa dyshim ...