Veser: Mosmarrëveshja për emrin midis Greqisë dhe Maqedonisë një shfaqje teatrale mes dy shteteve

Veser: Mosmarrëveshja për emrin midis Greqisë dhe Maqedonisë një shfaqje teatrale mes dy shteteve

Mosmarrëveshja për emrin midis Greqisë dhe Maqedonisë është më shumë se një shfaqje teatrale mes dy shteteve. Ajo mund të ketë ndikim në stabilitetin e gjithë Evropës Juglindore, thotë analisti Rainhard Veser.  Athina nuk dëshiron të lejojë që Maqedonia të ketë të njëjtin emër si një krahinë e Greqisë, duke bllokuar prej vitesh çdo afrim të fqinjit të saj verior me BE-në dhe NATO-n. Kjo gjë ka çuar në orientime autoritaro-nacionaliste në Maqedoni, të cilat pothuajse do ta kishin shpërbërë këtë vend. Pasojat për shtetet përreth do të ishin të paparashikueshme”, vijon analisti. Mundësia e re për të arritur një zgjidhje për mosmarrëveshjet për emrin u bë e mundur fale një kthese demokratike në Maqedoni. Por ajo do të rrezikohet seriozisht nëse Athina, do t’i rikthehej sërish qëndrimit kokëfortë e nxitur nga demonstratat masive nacionaliste.

Kontrolloni gjithashtu

OVL e UÇK-së, dega Deçan: në një vjetorin e ndarjes nga jeta, mbahen homazhe për çlirimtarin Agron Haradinaj

Të nderuara Familje të Dëshmorëve ,Invalid dhe Veteranë të Luftës së UÇK-së. Të nderuar qytetarë! …