Fillimi / Kultura / Ylli Meçe: Amaneti i Motrës

Ylli Meçe: Amaneti i Motrës

(Kushtuar dëshmores, Antigona Fazliu, luftëtare e lavdishme e UÇK-së, bijë e denjë e krahinës Dardane të Shqipërisë)

 

 

Në rënça në luftën për liri

ti ore vëllai im

Kokën vendosma nga drita

mbi një gur!

E di ..në kaloftë një shqiponjë diku

aty në fluturim

Nga flatrat e saj e gjaku im,

do të bëjmë një flamur!!!

 

Përqafoma nënën dhe.. kur të vijë

nuk dua të më qajë

Edhe babën që sa shumë desh

të më shihte nuse

Nuk ka gjë, nëse me të bardha

nuk e bëra dot një pajë

Më përcillni me armë e si vello

më hidhni kordelen e kuqe !

 

 

U thoni shokëve të mi luftëtarë

se i kam si yjet

Ne me plumb sëbashku qëlluam

mbi plumb të armikut

Me ta për liri rendëm me armë

dhe sulmuam qiejt

Për Mëmedhenë zemrat të gjitha i bëmë

barrikada prej çelikut !

 

 

PARA NJE PIKTURE

 

 

U ktheva në vite, por nuk munda

nuk munda dot dhe s’di se si !!

Pa frymë shtangur, gozhduar e pezull

më mbajtinjë e varur pikturë .

Sigurisht që dhe malet atë ditë,

do jenë çpuar keq nga plumbat

Mund të kish dhe shekuj që shkëmbenjtë,

me hekurin s’kishin folur kurrë

 

 

Janë ngritur mbi barrikada

komunarët e hershëm parizianë

Mbi bajoneta flamurin ngritën

dhe bota u trondit vërtet jo pak

Po nga ta dinte globi se në majë malesh

paskish të tillë borizanë?!..

Prej fytit shpuar nga plumbat u përzien

tingujt muzikës, lyer me gjak?

 

 

E kush mund ta dinte kët’ gjë, më shumë

se prej atyre luftëtarë ?!!..

Atyre, që dëgjuan për herë të fundit ,

piskamën e saj të çmendur

Notat e trompetès çpuar prej plumbit,

thirrjen japin nga një fyt i çarë

Kohë e lavdishme ! Trompetë në kanavacë

me frymë e gjak të ngjyer !

Kontrolloni gjithashtu

Çaste dhe segmente vrojtimi të përmbledhjes poetike, “Kohë jete”, e poetit të mirënjohur, Raif Gashi

Çaste dhe segmente analize të përmbledhjes poetike, “Kohë jete”, e poetit të mirënjohur, Raif Gashi

Poezia e Raif Gashit ka parakaluar, por  dhe ka vjelë fjalë,  nëpër eterin e kuantumit ...