Agnes Hohl: Behide Hasanaj – një grua me zemër të madhe

Behide Hasanaj – një grua me zemër të madhe

Behide Hansaj ka lindur në Pejë të Kosovës në vitin 1958. Ajo ka ardhur në Zvicër në vitin 1983 para luftës në Kosovë dhe është nënë e vetme e dy fëmijëve.

Kur filloi lufta në vendin e saj, ajo shkoi me shumë vullnetarë nga Zvicra për të shpëtuar sa më shumë njerëz të zhvendosur. Në këtë pikë, Zvicra ende nuk kishte vendosur. hapja e “derës” së tyre dhe hyrja ishte e paligjshme. Gjatë kalimit për në Itali nga Durrësi më 11 maj 1998 ndodhën shumë histori të tmerrshme, një grua shtatzënë u hodh në ujë etj. Në një kohë të shkurtër humbën jetën 34 persona. Behide Hasanaj ka tentuar të organizojë një ceremoni përkujtimore në përvjetorin që nga 11 maji 2019.

Ky është vetëm një nga aktivitetet e shumta të saj. Ajo punon me Kishën e Hapur në Bernë dhe ndihmon atje dhe gjetkë. aty ku është e nevojshme dhe aq sa ajo mundet. Ajo bënë shumë punë vullnetare dhe imagjinon se kjo do të njihej zyrtarisht. Kështu ajo aplikoi për Çmimin Social të Bernës 2022 në qytetin e Bernës.

«Vullnetarët dhe ndihmësit vullnetarë punojnë për njerëzit e varfër dhe të dëshpëruar për drejtësi dhe paqe botërore… Pavarësisht se nga vini dhe kush jeni, ne duam të jetojmë në paqe me njëri-tjetrin, së bashku me nënat nga e gjithë bota që duam të takohemi në tryezë, të shkëmbejmë mendime, të ndihmojmë njëri-tjetrin në mësimin e gjuhës, të ecim dhe të mësojmë”, është një nga fjalët kyçe të Behide Hasanajt.

Ajo është gjithashtu aktive në një sindikatë.

Ajo themeloi dy shoqata: “Liebeschoenandieschweiz” dhe, lidhur me të, “Die Friedensdove”. Tekstet dhe poezitë e saj janë botuar vetë “Sytë e përlotur / Zerissene Augen” në anglisht/gjermanisht.

Njerëz të tillë janë një inkurajim.

Kontrolloni gjithashtu

Rexhep Ahmeti: Nga arkiva e tij, shkencë dhe art

Rexhep Ahmeti: Nga arkiva e tij, shkencë dhe art (Ribotim) Rexhep Ahmetin, e kisha shok …