MIT
Airport Adem Jashari
mbpzhr 2018
kek
Fillimi / Zamir Qeriqi (faqe 40)

Zamir Qeriqi

Salih Bajram Vlashi (30.3.1957 – 24.3.1999)

Salih Bajram Vlashi (30.3.1957 – 24.3.1999)

Salih Vlashi u lind më 30 mars 1957 në fshatin Lumbardh të Kaçanikut. Ishte biri i një familjeje të varfër liridashëse fshatare. Shkollën fillore e kreu në vendlindje, ndërsa të mesmen në Kaçanik. Në pamundësi që të vazhdonte shkollimin, detyrohet të punësohet me qëllim që të mbante familjen. Salih Vlashi ...

Më shumë...

Isë Shaban Mërnica (5.8.1952 – 24.3.1999)

Isë Shaban Mërnica (5.8.1952 - 24.3.1999)

Dëshmori Isë Mërnica, bir i shtrenjtë i plejadës shqiptare të Luftës së Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës u lind më 5 korrik 1952 në fshatin Kodërflamur (ish-Vesekovc) të Shalës së Bajgorës, në një familje të shquar patriotike. Antishqiptarët titistë Ali Shukriu, Rasim Qerkezi e Milija Kovaqeviq, OZNA dhe UDB-eja nuk kishin ...

Më shumë...

Fatmir Sheqir Selmani (13.8.1972 – 24.3.1999)

Fatmir Sheqir Selmani (13.8.1972 – 24.3.1999)

Familja e Selmani (Tërmkolli) që jeton në Repë të Besianës është familje e shpërngulur nga Tërmka e Toplicës në kohën e shpërnguljeve të shumë familjeve shqiptare nga trojet e tyre gjatë viteve 1877-1878. Fillimisht qenë vendosur në fshatin kodrinor-malor Kokorovicë që gjendet 5-6 km. larg nga kufiri i tashëm Kosovë ...

Më shumë...

Cenë Ekrem Loku (15.10.1964 – 24.3.1999)

Cenë Ekrem Loku (15.10.1964 – 24.3.1999)

Cenë Loku lindi më 15 tetor të vitit 1964 në fshatin Kotlinë nga babai Ekremi dhe e ëma Sadija. Mësimet e para i mori në vendlindje, në shkollën fillore “Naim Frashri”, të cilën e kreu me sukses të shkëlqyeshëm. Të mesmen vazhdoi në gjimnazin “Skënderbeu” në Kaçanik, ndërsa në vitin ...

Më shumë...

Mahi Shabedin Loku (15.4.1972 – 24.3.1999)

Mahi Shabedin Loku (15.4.1972 - 24.3.1999)

U lind më 15 prill të vitit 1972 në fshatin Kotlinë të Komunës së Kaçanikut. Shkollën fillore e kreu në vendlindje, regjistrohet në Gjimnazin Skenderbeu në Kaçanik drejtimin matematikor. Qysh në Gjimnaz, Mahiu fillon veprimtarinë atdhetare nga e cila rrugë nuk u nda deri në rënien heroike të tij më ...

Më shumë...

Sabit Halim Rrahimi (5.1.1958 – 24.3.1999)

Sabit Halim Rrahimi (5.1.1958 – 24.3.1999)

Në familjen Rrahimi të fshatit Gegaj, (ish – Dobratin) të Llapit, më 5 janar të vitit 1958 u lind dëshmori i kombit, Sabit Rrahimi – Ylli. Prindërit: Halimi dhe Shehidja kishin tre djem e katër vajza (Hakifin Sabitin, Samiun, Feriden, Nefisen, Salën dhe Selveten). Sabiti, shkollën fillore e mbaroi në ...

Më shumë...

Himë Rasim Haradinaj (10.8.1981 – 24.3.1998)

Himë Rasim Haradinaj (10.8.1981 - 24.3.1998)

Njëra prej çerdheve më të forta për organizimin dhe për për-gatitjen e rezistencës së armatosur në Gllogjanin heroik të Rrafshit të Dukagjinit, ishte oxhaku dhe konaku i Rasim Haradinajt. Edhe Rasim Hima në Gilogjan, si shumë shqiptarë, degdisej në një gjendje ekonomikisht të dobët. Por asnjëherë nuk kurseu mailin e ...

Më shumë...

Idriz Seferi (1847- 1927) tribun i vegjëlisë, luftëtar i paepur i çlirimit dhe i bashkimi të trojeve shqiptare

Idriz Seferi (1847- 1927)

Figura e Idriz Seferit radhitet në mesin e luftëtarëve, që u bë i njohur qysh në Lidhjen  Shqiptare të Prizrenit, ndërsa prania e tij në frontet e luftës kundër pushtuesit shekullor turk, po ashtu edhe në Kuvende e Besëlidhje të kohës ka zgjatur deri në vdekjen e tij. Sipas të ...

Më shumë...

Haxhi Vehbi Dibra (1867 – 1937) I krishteri e myslimani janë vëllezër shqiptarë, të pandarë

Haxhi Vehbi Dibra (1867 - 1937) I krishteri e myslimani janë vëllezër shqiptarë, të pandarë

Haxhi Vehbi Agolli (Dibra) lindi në Dibër të Madhe me 12 mars 1867, në familjen e nderuar të Agollëve, të njohur për veprimtari atdhetare. Mësimet fillestare dhe ato të mesme i kreu në Dibër, ndërsa studimet e larta në Stamboll, ku përveç studimeve fetare, merrej edhe me veprimtari atdhetare-kombëtare. Pas ...

Më shumë...

Asllan Zymer Fazliu (10.10.1963 – 23.3.1999)

Asllan Zymer Fazliu (10.10.1963 – 23.3.1999)

Fshati Gradicë i Drenicës, luftës heroike të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës i ka dhënë dëshmorët: Asllan Fazliu, Lec Leci, Milazim Fazliu, Mehdi Fazliu, Muhamet Dervishi, Antigone Fazliu, Mehmet Saliuka Hashim Uka si dhe shumë martirë. Emrat e njohur të së kaluarës nga ky fshat kanë qenë, Tahir Gradica, Lec Gradica, ...

Më shumë...

Shefki Ali Kuleta (20.5.1970 – 21.3.1999)

Shefki Ali Kuleta (20.5.1970 – 21.3.1999)

Në familjen Kuleta të fshatit Shpat (ish – Tërrnavë) të Besianës (ish – Podujevë), më 20 maj të vitit 1970 u lind dëshmori i kombit Shefki Kuleta. Prindërit e Shefkiut, Aliu dhe Nazifja (Humolli) kishin edhe gjashtë djem dhe dy vajza: Abdurrahmanin, Shaipin, Hanifen, Shyqriun, Ilmiun, Hakiun, Ruzhdiun dhe Taiben, ...

Më shumë...

Selim Halil Berisha (3.6.1950 – 20.3.1999)

Selim Halil Berisha (3.6.1950 - 20.3.1999)

Njëri prej atyre që flijuan jetën në themelet e lirisë së Kosovës, duke luftuar e rezistuar sipas shembullit të heroizmit të figurave, epike, Oso Kuka, Ahmet Delia, Demë Ahmeti, Tahir Meha e të tjerë, është edhe dëshmori Selim Berisha. Më 20 mars të vitit 1999, në mëngjes, forcat militariste serbe, ...

Më shumë...

Agim Murat Islami (5.1.1971 – 17.3.1999)

Agim Murat Islami (5.1.1971 – 17.3.1999)

Agim Islami u lind më 5 janar të vitit 1971 në fshatin Taraxhë të komunës së Vushtrrisë, nga prindërit Murat dhe Arife Islami. Shkollimin fillor e kreu në Bukosh dhe Qeltinë (ish-Novolan), kurse të mesmen në Vushtrri. Ndërsa studimet i ka regjistruar në vitin universitar 1990/1991 në Fakultetin e Bujqësisë ...

Më shumë...

Haki Taha (1913 – 1945), atdhetari nga Gjakova që goditi tradhtinë komuniste jugosllave

Haki Taha (1913 - 1945), atdhetari nga Gjakova që goditit tradhtinë komuniste jugosllave

Haki Taha ka qënë njëri ndër nacionalistët më të vendosur të kohës së tij. Mësues me profesion dhe arsimdashës, ai fillimisht kishte qëndruar larg politikës, por kishte përcjellë me kujdes dhe vëmendje rrjedhat në kohën e luftë së Dytë Botërore. Nuk i kishte besuar verbërisht forcave fashiste italiane, edhe pse ...

Më shumë...

Përvetësohen në mënyrë të papërgjegjshme pjesë nga shkrimet e Ahmet Qeriqit, për vitin 1981

1981

Disa fjali të kopjuara nga publikimet e Ahmet Qeriqit për demonstrata  e vitit 1981, edhe në këtë përvjetor  janë afishuar  kudo në mediet, pa saktësuar asnjë burim. “Shkrimet, studimet e vështrimet për vitin 1981, është e vërtetë se tashmë janë bërë pronë publike dhe nuk më vjen keq, por kur ...

Më shumë...

Bashkim Ismail Suka (2.2.1979 -11.3.1999)

Bashkim Ismail Suka (2.2.1979 -11.3.1999)

Menjëherë pas rikthimit të Xhelal Hajdës – Tonit dhe të Selajdin Mullabazit – Micit, më 22 shtator të vitit 1998, në Rrafshin e Anadrinit, bërthama e Batalionit të Rahavecit vendoset në fshatrat: Piranë, Qëndresë, Krushë e Vbgël, Krushë e Madhe, Nagac, Hoçë e Vogël e Brestos, por me pretendime që ...

Më shumë...