Fillimi / Zamir Qeriqi (faqe 20)

Zamir Qeriqi

Afrim Sadri Gashi (26.12.1977 – 3.8.1998)

Afrim Sadri Gashi (26.12.1977 – 3.8.1998)

Fshati Kryshec i komunës së Skënderajt luftës së Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, për liri dhe pavarësi nga robëria serbe i ka dhënë pesë dëshmorë dhe 32 martirë. Ky fshat ashtu sikur po thuajse të gjitha fshatrat e Drenicës ishte bashkuar i tëri me luftën dhe i mbarti mbi supe pasojat ...

Më shumë...

Në 22 vjetorin e rënies përkujtohen dëshmorët, Naim Bajraktaraj, Isa Balaj dhe Beqir Mehmetaj

Naim Bajraktaraj

Sot Bjeshkën e Milishevcit të Komunës së Deçanit, janë përkujtuar dëshmorët Naim Bajraktaraj, Isa Balaj dhe Beqir Mehmetaj, në 22 vjetorin e rënies së tyre në altarin e Lirisë. Homazhet dhe nderimet janë bërë nga familjarët dhe bashkëluftëtarët e dëshmorëve në vendin e rënies së tyre, si dhe janë vendosur ...

Më shumë...

Zenel Tahir Mëziu (8.1.1972 – 3.8.1998)

Zenel Tahir Mëziu (8.1.1972 – 3.8.1998)

Zenel (Tahir) Mëziu lindi më 8 Janar të vitit 1972 në fshatin Marinëtë komunës së Skenderajt.  Babai Tahiri dhe nëna Nailja kishin gjashtë fëmijë, katër djem e dy vajza, Zeneli dëshmor, Besimi, Elhemja, Ajeti, Xhevdeti e Luljeta. Zeneli në moshë ishte fëmija më i madh në familje. Shkollën fillore, ciklin ...

Më shumë...

Rexhep Brahim Kadrijaj (17.6.1974 – 2.8.1998)

Rexhep Brahim Kadrijaj (17.6.1974 – 2.8.1998)

Rexhep Kadriaj u lind më 17 qershor 1974 në fshatin Rastavicë të komunës së Deçanit. Prindërit e tij, Brahimi e Ziza, kishin shtatë fëmijë, katër djem e tri vajza. Rexhepi ishte fëmija i gjashtë me radhë. Rexhepi, shkollën fillore e kreu në vendlindjen e tij, në Rastavicë, shkollën e cila ...

Më shumë...

Abdi bej Toptani (1864-1942)

Abdi bej Toptani (1864-1942)

Abdi Toptani rrjedh nga familja e mirënjohur e Toptanëve, të cilët, përveç Esat Toptanit i shërbyen me nder e respekt çështjes kombëtare shqiptare. Abdiu ka qenë  veprimtar i çështjes kombëtare, prijës çetash, firmëtar i Deklaratës së Pavarësisë së Shqipërisë dhe ministër Financash në qeverinë e parë, pjesëtar i Këshillit të ...

Më shumë...

Ndre Mjeda (1866 – 1937)

Ndre Mjeda

Ndre Mjeda, ishte njëri ndër poetët,  veprimtarët dhe atdhetarët më të shquar të kohës. Ai krahas Fishtës, Gurakuqit, Nolit, Mosit, Siliqit, veproi në drejtim të zgjimit dhe kalitjes së ideve përparimtare, pavarësisht petkut të tij fetar. I pajisur me dije  filozofike, gjuhësore, fetare, shoqërore, Mjeda me tërë qenien iu kishte ...

Më shumë...

Faik Tefik Mjeku (15.5.1964 – 31.7.1998)

Faik Tefik Mjeku (15.5.1964 – 31.7.1998)

Dëshmori i kombit Faik Mjeku u lind në fshatin Grabovc i Epërm të Komunës së Kastriotit, (ish-Obiliq) nga prindërit Tefik e Havë Mjeku. Shkollën fillore e kreu në fshatin Shipitullë, ndërsa shkollimin e mesëm në Qendrën Shkollore Teknike në Kastriot. Në pamundësi për të vazhduar shkollimin universitar për shkak të ...

Më shumë...

Tahir Malë Sinani (25.5.1964 – 29.7.2001)

Tahir Malë Sinani (25.5.1964 – 29.7.2001)

Tahir Sinani, oficeri i njohur i Ushtrisë së Shqipërisë, më vonë komandant në tri luftërat tona çlirimtare, u lind  më 25 maj të vitit 1964 në Gri të Tropojës.  Mësimet e para i mori në vendlindje, ndërsa të mesmet, drejtimi i agronomisë, në qytetin, Bajram Curr. Me të mbaruar të ...

Më shumë...

Hyrë Qazim Emini (21.7.1973 – 29.7.2001)

Hyrë Qazim Emini (21.7.1973 – 29.7.2001)

Njëra ndër atdhetaret, të cilat luftuan për Shqipërinë Etnike, për Shqipërinë si të tërë e të pandarë me kufij copëtues, ishte edhe luftëtarja e pa epur Hyrë Emini, Kjo atdhetare, për ta ribërë Shqipërinë Etnike, ngjeshi armët e lirisë dhe filloi betejat në malet e Jezercit e të malësisë së ...

Më shumë...

Naser Ademi ( 2.12.1965 – 29.7.2001)

Naser Ademi ( 2.12.1965 – 29.7.2001)

Lufta e Ushtrisë Çlirimtare Kombëtare në trojet shqiptare të Maqedonisë. filloi në pranverë të vitit  2001 dhe u intensifikua sidomos pas nënshkrimit të Marrëveshjes së Konçulit, të 13 shkurtit të vitit 2001 ku shumë luftëtarë të UÇPMB-së, të pakënaqur me nënshkrimin e Marrëveshjes,   me armatimin e tyre depërtuan në Likovë, ...

Më shumë...

Brahim Tefik Ademi (28.8.1973 – 29.7.2001)

Brahim Tefik Ademi (28.8.1973 - 29.7.2001)

Njëri ndër idealistët militantë të popullit shqiptar të Kosovës, të cilët nuk mund të pajtoheshin me gjeografinë e copëzuar e të ndarë me kufij, të lirisë së atdheut, është edhe dëshmori Brahim Ademi. Që ditën kur kishte ngjeshur armën e lirisë, duke u rreshtuar në radhët e Ushtrisë Çlirimtare të ...

Më shumë...

Avdyl Ali Jasiqi (26.3.1966 – 28.7.1998)

Avdyl Ali Jasiqi (26.3.1966 – 28.7.1998)

Avdyl Jasiqi u lind më 26.3.1966 në fshatin Jasiq të komunës së Junikut në një familje e varfër fshatare, por me traditë të lartë patriotike. Prindërit e tij Ali e Zizë Jasiqi kishin shtatë fëmijë: Ibrahimin, Demën, Nepën, Avdylin, Milazimin, Shyhreten dhe Sadeten. Shkollën fillore Avdyli e nisi në vendlindje ...

Më shumë...

Shkëlzen Rexhë Gacaferi (22.6.1971 – 28.7.1998)

Shkëlzen Rexhë Gacaferi (22.6.1971 - 28.7.1998)

Biografinë e vet prej atdhetari e luftëtari të shquar të UÇK-së, dëshmori Shkëlzen Gacaferi e shkroi në betejat e zhvilluara në Junik, Voksh, Gjocaj, Jasiq e Zharre, ku u shqua për gatishmërinë luftarake, për guximin e jashtzakonshëm dhe për heroizmin luftarak, duke u bërë shembull për brezat e ardhshëm. Shkëlzen ...

Më shumë...

Muharrem Hasan Hoxha (8.1.1974 – 28.7.1998)

Muharrem Hasan Hoxha (8.1.1974 - 28.7.1998)

Dëshmori i kombit Muharrem Hoxha u lind më 8 janar të vitit 1974 në Prizren, ku kishte zënë vend familja e atdhetarit të madh, Adem Hoxha nga Shkoza e Llapushës, pas braktisjes së kreshtave të thata e malore të saj. Shkollën fillore e mbaroi në Prizren ku u shqua si ...

Më shumë...

Mirsad Zenel Idrizaj (7.7.1976 – 28.7.1998)

Mirsad Zenel Idrizaj (7.7.1976 - 28.7.1998)

Një djalë i ri atdhetar, me Kosovën dhe lirinë e saj në zemër, e kishte përjetuar me gëzim të madh lajmin për formimin e Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës. Ndjenjat e krenarisë së tij kishin marrë flatra kur shqiponjat e UÇK-së ua kishin bërë fora policisë vrasëtare serbe, në Llaushë, më ...

Më shumë...

Isuf Muharrem Sadikaj (4.5.1977 – 28.7.1998)

Isuf Muharrem Sadikaj (4.5.1977 - 28.7.1998)

“Fitore! Ja ora ime, ta kesh kujtim nga unë që ta masësh kohën deri në fitoren e lirisë. Unë po shkoj ta sjell lirinë. Atëherë edhe emri yt do të jetë i plotë. Emrit Fitore do t’i japë kuptim pushka e Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës. Prej sot unë do të ...

Më shumë...