Fillimi / Zamir Qeriqi (faqe 30)

Zamir Qeriqi

Elmi Murat Lestrani (26.6.1976 – 2.4.1999)

Elmi Murat Lestrani (26.6.1976 – 2.4.1999)

Lufta e Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, në zonën e Drenicës kishte marrë hov sidomos pas Betejës së Legjendarit Adem Jashari dhe Jasharëve në Prekaz, më 5, 6 dhe 7 mars të vitit 1998. Organizimi i pikave të UÇK-së në disa fshatra të Drenicës ishte bërë shumë vjet më parë, ndërsa ...

Më shumë...

Haradin Asllan Bajrami (12.2.1962 – 2.4.1999)

Haradin Asllan Bajrami (12.2.1962 - 2.4.1999)

Haradin Bajrami, djali i Asllanit dhe nënë Sadijes, u lind në fshatin Rreze (ish – Leletiq), të Lypjanit. Ishte pjesëtar i një familjeje të varfër fshatare, por e njohur për trimëri dhe kundërvënie ndaj regjimit okupator serb. Shkollën fillore e kreu në Magurë. Edhe pse në kushte tejet të rënda ...

Më shumë...

Salih Selman Bytyçi (17.1.1956 – 2.4.1999)

Salih Selman Bytyçi (17.1.1956 - 2.4.1999)

Dëshmori i kombit Salih Bytyçi i xha Selmanit dhe nënë Dinores, i vëllai i Sheremetit, Fahredinit dhe Fadilit, u lind më 17 janar të vitit 1956 në fshatin Shkozë të Llapushës, komuna e Malishevës. Katër klasë të shkollës fillore e kreu në Shkollën Fillore “Shkëndija” të vendlindjes, ndërsa katër klasët ...

Më shumë...

Sylejman Melit Bytyçi (25.4.1960 – 2.4.1999)

Sylejman Melit Bytyçi (25.4.1960 – 2.4.1999)

Menjëherë pas Betejës në Prekaz gjatë javës së parë të marsit të vitit 1998, fshatrat e Rrafshit të Anadrinit zënë të organizohen për përgatitjen e një rezistence të armatosur që do të kalojë në instrumentin e forcës, e veçanërisht në fshatrat: Zaçisht, Apterrush e Reti pasi që këto fshatra kishin ...

Më shumë...

Visar Idriz Miftari (19.3.1981 – 2.4.1999)

Visar Idriz Miftari (19.3.1981 - 2.4.1999)

Menjëherë pas bombardimeve që Aleanca Veriatlantike bëri mbi pozicionet serboçetnike, në ditët kur Ushtria Çlirimtare e Kosovës mund të luftonte paksa më çlirëshëm, pasi popullata civile po tërhiqej kah Shqipëria, kriminelët serbë, humbën torruan, hapërojnë kah kufiri. Në “Termopilet shqiptare”, pra në “Grykën e Carralevës”, madje në hyrje ose në ...

Më shumë...

Xhavit Hazir Kelmendi (13.3.1977 – 1.4.1999)

Xhavit Hazir Kelmendi (13.3.1977 - 1.4.1999)

Xhavit Hazir Kelmendi lindi më 13 mars 1977 në fshatin Karaçicë të Drenicës së Epërme. Mësimet fillestare i kreu në vendlindje, tetëvjeçaren në Pjetërshticë, ndërsa shkollën e mesme në Therandë (ish-Suharekë). Ai rrjedh nga një familje ekonomikisht e varfër, e cila mezi siguronte kafshatën e gojës, por me traditë të ...

Më shumë...

Vezir Hazir Kolshi (17.1.1970 – 1.4.1999)

Vezir Hazir Kolshi (17.1.1970 - 1.4.1999)

Radhëve të luftës për clirimin e Kosovës, qysh në fillim, iu ashkua edhe rinia atdhetare e Baicës së Kolshit, fshat në pjesën jugore të Drenicës. Ky fshat, i njohur për traditë bese e trimërie, luftës së UÇK-së i dha dëshmorin e kombit: Vezir Kolshi, ndërsa gjatë kohës së luftës kanë ...

Më shumë...

Indrit Lulëzim Cara (11.7.1971 – 31.3.1999)

Indrit Lulëzim Cara (11.7.1971 - 31.3.1999)

Indrit Cara ka lindur në një familje punëtorësh të qytetit të Kavajës. Prindërit e tij, Lulëzimi dhe Xhemailia, kanë qenë punëtorë dhe patën dy djem: Indritin dhe Dorianin. Indriti shkollën fillore e mbaroi në qytetin e lindjes, Kavajë. Pasi mbaroi atë me rezultate shumë të mira, babi i tij, Lulëzimi, ...

Më shumë...

Ajet Bilall Gjinovci (26.2.1935– 31.3.1999)

Ajet Bilall Gjinovci (26.2.1935– 31.3.1999)

Njëri ndër luftëtarët e lirisë i cili u mobilizua në radhët e Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, me rastin e organizimit dhe formimit të pikave të para ushtarake në fshatin e tij të lindjes, Makermal të Skënderajt, ishte edhe dëshmori Ajet Gjinovci. Njëkohësisht ai ishte mbase pjesëtari më i moshuar i ...

Më shumë...

Shaban Bislim Shabani (10.6.1949 – 31.3.1999)

Shaban Bislim Shabani (10.6.1949 – 31.3.1999)

Luftës për çlirimin e vendit nga okupatori serb Açareva i ka dhënë dëshmorët: Shaban Shabani, Fazli Beqiri, Xhafer Abdullahu, Ismet Rrahmani, Arben Nura, Zejnë Veseli, Zymer Tan Tahiri, Avni Fazli Beqiri dhe Xhavit Uka. Gjatë kohës së luftës nga arma armike janë martirizuar: Sejdi Beqiri, Azem Beqiri, Ganimete Beqiri, Qazim ...

Më shumë...

Hidajet Hasan Mazreku (24.10.1975 – 31.3.1999)

Hidajet Hasan Mazreku (24.10.1975 – 31.3.1999)

Dëshmori i kombit Hidajet Mazrekut, u lind më 24 tetor të vitit 1975 në fshatin Drenaj të Rahovecit pasi që i ati, Hasani, ishte shpërngulur prej Gurishti të Malishevës me detyrë të imamit në Drenaj. U rrit në një familje të varfër, por me traditë për pjesëmarrjen e të parëve ...

Më shumë...

Jashar Zejnullah Jashari (16.3.1962 – 29.3.1999)

Jashar Zejnullah Jashari (16.3.1962 - 29.3.1999)

Më 16 mars të vitit 1962, prindërve Zenullah e Zejnie Jasharit, nga fshati Strofc i komunës së Vushtrrisë, u lindi fëmija i katërt, të cilin e pagëzuan me emrin Jashar. Mahmuti, Kosumi dhe Jonuzi, ishin tre vëllezërit më të mëdhenj të Jasharit, kurse Tefiku, Faiku dhe Mahmuti i ri, më ...

Më shumë...

Jahja Rejhan Danuza (27.4.1971 – 29.3.1999)

Jahja Rejhan Danuza (27.4.1971 - 29.3.1999)

Ndërsa në Prekaz të Drenicës e në Gllogjan të Rrafshit të Dukagjinit zhvilloheshin luftimet ndërmjet luftëtarëve të lirisë dhe forcave çetnike serbe, në Rrafshin e Anadrinit formohen këshillat e Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës dhe vlonin përgatitjet për të dalë haptazi kundër të gjitha formave të dhunës që ushtronte policia serbe ...

Më shumë...

Bujar Beqir Shala (20.3.1978 – 29.3.1999)

Bujar Beqir Shala (20.3.1978 – 29.3.1999)

Dëshmori Bujar Shala, u lind më 20 mars të vitit 1978, në fshatin Rashiq të Pejës. Familja e tij brez pas brezi i doli zot atdheut, pa kursyer mundin as gjakun për lirinë e tij. Përpjeket shekullore të popullit shqiptar të kësaj treve, për familjen e dëshmorit Bujar Shala kanë ...

Më shumë...

Zaim Qazim Bajrami (29.5.1963 – 29.3.1999)

Zaim Qazim Bajrami (29.5.1963 – 29.3.1999)

Dëshmori i kombit Zaim Bajrami u lind më 29 maj të vitit 1963 në fshatin i Izbicë të komunës së Skenderajt në një familje atdhetare. Prindërit Qazim e Raza Bajrami linden shtatë fëmijë tre djem e katër vajza: Bislimin, Nurijen, Agimin, Zaimin, Sherifen, Hanifen dhe Feriden. Dëshmori Zaim Bajrami shkollimin ...

Më shumë...

Mehdi Adem Zabeli (16.3.1968 – 29.3.1999)

Mehdi Adem Zabeli (16.3.1968 - 29.3.1999)

Mehdi Zabeli u lind në Prishtinë, më 16.3.1968, prej ku, pas një kohe të shkurtër, familja e tij u shpërngul në fshatin Lumëmadh të komunës së Vushtrrisë. Prindërit e tij, Ademi e Azeminja i paten 9 fëmijë: Sejdiun, Xhemilen, Azemin, Sylejmanin, Rrahmanin, Avdiun, Mevluden, Mehdiun dhe Isakun. Shkollën fillore Mehdiu ...

Më shumë...