Fejton

Agim Vuniqi: Portreti i Malësorit II

Malësorët e Malësisë së Madhe kontribues të luftës dhe të paqes   Problemi i shqiptarëve në Mal të Zi është problem që prek jo vetëm ndjenjat nacioanale të shqiptarëve, është problem që ka ngërthyer në vete kujtesën e tyre historike, të Malësisë dhe malësorëve, të shumë gjeneratave që u larguan …

Më shumë...

Agim Vuniqi: Portreti i Malësorit I

Shikoni këta barbarë! ka thirrur çdo tiran që ka shtyrë në fatkeqësi viktimën e vet, kur më në fund e ka pa të pamundshme me e bërë skllav. Ngjarja e dhimshme e Malësisë nuk i është treguar popullit të Shteteve të Bashkuara të Amerikës. Ajo ka qenë zhdukur në Evropë, …

Më shumë...

Xhelal Zejneli: KONFERENCA E AMBASADORËVE NË LONDËR (17 dhjetor 1912 – maj 1913) I

Nga trungu i atdheut “gërshërët e rrobaqepësve të mbledhur në Londër”, siç u shpreh shtypi i kohës, shkëputën krahinat më pjellore dhe që kishin qenë vatra të rëndësishme të Lëvizjes kombëtare. Me fillimin e konfliktit ballkanik, çështja shqiptare u vu në qendër të luftës diplomatike ndërmjet Fuqive të Mëdha. Më …

Më shumë...

Sheradin Berisha: OZN-a, UDB-ja dhe Kuvendi i Prizrenit ( 8-10 korrik 1945)

Dihet mirëfilli se pas Luftës së Dytë Botërore, syri dhe veshi i regjimit jugosllavë ishte padyshim Shërbimi famëkeq UDB. Ku e kishte zanafillën kjo famëkeqja UDB për Kosovë, e cila ia nxiu jetën shqiptarëve?! Më 14 maj 1944 me vendim të Shtabit Suprem të UNÇJ-së, u formua OZN’a (Odelenjeza Zashtitu …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Kënga e trimërisë në margjinat e historisë ( Halil Arnauti dhe Musliu- Musa dhe Halili)

Halil Patrona

Këngët historike, duke filluar prej ciklit të këngëve  të Luftës së Kosovës të vitit 1389 e deri te këngët e dëshmorëve të UÇK-së, janë këngë që kanë pasqyruar dhe pasqyrojnë heroizmin shqiptar nëpër shekuj. Nga ky mes i këngëve kemi edhe këngët e trimërisë, të cilat jo doemos lidhen për …

Më shumë...