Kultura

Ahmet Qeriqi: Tre Halilët e legjendave dhe historisë shqiptare

Në traditën e  rrëfimeve popullore dhe në historinë shqiptare  njihen personazhet  e rrëfimeve popullore Muji e Halili, Halili e Musliu dhe Halili e Musa i Vogël. Muji dhe Halili janë personazhet e njohura të këngëve, të emërtuara në traditën folklorike, si “Këngë të Kreshnikëve”. Ende nuk dihet se kur janë krijuar këto këngë, …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Paraqitja e Hyjit JHVH, para Mojsiut në Malin Sinaj dhe urdhëresat e ndalesat

Tre librat e shenjtë, Toreja, Bibla dhe Kur’ani pranojnë se profeti Mojsi ka biseduar me Hyjin, në Malin Sinaj. Është i vetmi nga profetët që ka folur me Zotin dhe ka shkruar fjalët dhe porositë, që ka marrë nga ai. Biseda, sipas librave të shenjtë është bërë në mënyrë specifike, meqë …

Më shumë...

Kadri Rexha: Poetët nuk vdesin

(Homazh për Teki Dervishin)Ishin ato netët e gjata të Jusufit me shokë, një copë qielli atdheu me yje që digjen zjarr, tashti diku një botë fort e largët edhe e dashur si kujtimi: pritje e takime të ngrohta miqësh të helmuar me fjalë herezie, gota të mbushura mall dehës e …

Më shumë...

Urime Radios-Kosova e Lirë në përvjetorin e 13-të

Dilaver Goxhaj: Zotërinj drejtues të Radio Kosova e Lirë,  më lejoni që në emër të vullnetarëve të radhëve të UÇK, nga trojet shqiptare jashtë Kosovës, të grumbulluar në shoqatën “Vullnetari i Lirisë”, t’u përshëndes me rastin e 13 vjetorit të themelimit të kësaj radioje, në zjarrin e asaj lufte çlirimtare, ku, pa …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Dashuria e përhershme dhe pashtershme e Adem Demaçit për njeriun dhe njerëzimin

Filozofi më i madh idealist, gjerman, Georg Vilhelm Fridrih Hegel, në veprën madhore “Fenomenologjia e shpirtit” në kapitullin, “Perënditë dhe njerëzit”, ndër të tjera ka shënuar: “Forcat e përgjithshme disponojnë në vetvete shenjën e individualitetit, e cila është e lidhur me principin e veprimit. Nga kjo del se vepra e tyre …

Më shumë...

Migjeni, poeti e prozatori i madh shqiptar, që nuk u kuptua si duhet asnjëherë

Njëri ndër poetët më të shquar shqiptar, Millosh Gjergj Nikolla, ashtu sikur pati fatin e keq në jetën e tij të shkurtër, ashtu vazhdon ta ketë fatin e keq jo vetëm krijimtaria e tij e shkëlqyer, por edhe bustet dhe emri i tij. Indiferenca, keqinterpretimet dhe satanizimi që po i …

Më shumë...

Përurimi i librit “Feniksët e lirisë 8”( Fjala e anëtarit të Redaksisë, Ahmet Qeriqi)

ë respektuar dhe shumë të nderuar familjarë të dëshmorëve!Nga libri në libër, nga viti në vit, edhe pse me vështirësi mund, dhe në kushte minimale për punë, ne anëtarët e kësaj redaksie, në bashkëpunim me ju familjarë dhe bashkëluftëtarë të dëshmorëve, kemi arritur që sot këtu para jush të përurojmë …

Më shumë...

Kadri Rexha: RRUGA LETRARE E JUSUF GËRVALLËS

Si poet Jusuf Gërvalla sprovat e para i bëri poashtu si gjimnazist. Nëse nuk i llogarisim këtu tekstet e këngëve dhe pak poezi e trgime të tij, të botuara në gazetën “Flaka e vëllazërimit, fillet e poezisë së mirfilltë të Jusuf Gërvallës datojnë nga viti 1974, kur para lexuesit paraqitet …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Manipulimet politike e fetare me emrin dhe personalitetin e Nënë Terezës

Robëria dhe skllavëria shumëshekullore e popujve ka krijuar kultin e Shpëtimtarit, të Mesisë kudo te popujt e botës dhe jo vetëm ndër ne. Etja për kultet nuk është diçka gjenetike as e lindur, por janë sundimtarët ata që ngrehin kulte, me qëllim që popullin ta mbajnë të robëruar, të shfrytëzuar …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Nata e fundit e profesor Gjonit

Në kohën e ndarjes, natën e 23 shkurtit të vitit 1947, Gjon Serreçi e kishte përqafuar fort bashkëluftëtarin dhe shokun e tij besnik, Man Gagun. Në momentin e ndarjes, kishte ndier sikur  diçka në trupin e tij ishte këputur. Tetë muaj kishin qenë të pandashëm, qysh prej korrikut të vitit 1946. …

Më shumë...

Kadri Rexha: POEZI KUSHTUAR JUSUF GËRVALLËS

Këto poezi, të botuara në vitin 1980 dhe 1981, në kohën kur Jusuf Gërvalla vepronte në mesin e mërgimtarëve shqiptarë,  ribotohen të përgatitura nga Radio – Kosova e lirë me rastin e 65-vjetorit të lindjes së Poetit dhe Atdhetarit tonë të pavdekshëm.         SI TA ZË VARGUN   …

Më shumë...

Ferhat CAKAJ: NJË DHIMBJE E MADHE E SHPIRTIT TË MADH TË KOMBIT

 (Shënim për monografinë „Fati i luleve“ të shkrimtarit Kadri Rexha)                      1. Tabllo realiste e Kosovës së përgjakur   Fati i luleve“ është monografi e shkrimtarit, kritikut e publicistit Kadri Rexha, kushtuar jetës dhe veprës së shkrimtarit dhe patriotit Jusuf Gërvalla. Autori i ka jetuar e përjetuar mjaft nga …

Më shumë...

Viktor Hygo: “Katedralja e Parisit”

Katedralja e Shën Mërisë së Parisit është padyshim edhe sot e kësaj dite një ndërtesë madhështore. Por, sado e bukur që ka mbetur katedralja duke u plakur, njeriu nuk mund të mos pikëllohet dhe të mos pezmatohet kur sheh gjymtimet dhe dëmtimet e panumërta që i kanë bërë koha dhe …

Më shumë...

Kadri Rexha: RRUGA LETRARE E JUSUF GËRVALLËS

Si poet Jusuf Gërvalla sprovat e para i bëri poashtu si gjimnazist. Nëse nuk i llogarisim këtu tekstet e këngëve dhe pak poezi e trgime të tij, të botuara në gazetën “Flaka e vëllazërimit, fillet e poezisë së mirfilltë të Jusuf Gërvallës datojnë nga viti 1974, kur para lexuesit paraqitet …

Më shumë...

Jorgo Bulo: Akademiku, Rexhep Qosja korife i shkencës, që mbrojti kulturën tonë nga gjenocidi serb

Kur marr sot në dorë kompletin e veprës së akademikut Rexhep Qosja, mendimi më çon në kohën e shkuar, kur dyzet e ca vjet më parë, ai, atëherë i ri, vinte në Tiranë me një libër të vogël me kritika, por me një synim ambicioz për të mbledhur lëndën për …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: BESA fenomen unikat i jetës shpirtërore dhe dokesore shqiptare

Fenomeni i “besës” ndër shqiptarë paraqet vlerat më sublime etike, fetare, dokesore dhe shpirtërore.Ky fenomen mbart me vete vlerat më të larta morale të shqiptarit, vlera mjaft autentike, me të cilat shqiptarët, sidomos në të kaluarën, dalloheshin nga popujt e tjerë. Besa, si fenomen unikat nuk mund të përkufizohet thjesht …

Më shumë...