Kultura

A.Q: “Konstandini i Vogëlthi”, kënduar nga këngëtari arvanitas, Thanasi Moraiti

Motivi i mbajtjes së besës bashkëshortore, është ndër motivet më të moçme të kujtesës shpirtërore shqiptare dhe ka të ngjarë të ketë qenë analog me motivin e kthimit të Odiseut në Itakë, sipas përshkrimeve që ka bërë rapsodi grek, Homeri, babai i eposit në letërsinë botërore. Kënga e Konstandinit, e …

Më shumë...

Prof. dr. Mehdi Polisi: Sami Frashëri njohës i Kur’anit

Dijetari i njohur turk, Levendi, në veprën e tij monografike për Sami Frashërin, duke u mbështetur në tri burime kryesore shkruan se Sami Frashëri ka përkthyer edhe Kur’anin, por, gjithnjë sipas këtyre burimeve, Këshilli i Kontrollit të Sheriatit, të cilit Samiu ia kishte paraqitur kërkesën për të marrë lejen e …

Më shumë...

Dr. Feti Mehdiu “Një vepër që nxit hulumtime të reja”

(AHMET QERIQI, “FENOMENE SHQIPTARE”, Prishtinë, 2005, fq. 136) 1. Halil Patrona – figurë e anashkaluar…2. Dy kahe të përpjekjeve për idetentitet kombëtar( Botoi Radio-Kosova e Lirë)Ahmet Qeriqi, (i burgosur politik 1981-1988), tani më është bërë emër i njohur për lexuesit tonë me disa vepra. Deri tash ka botuar vepra letrare, hulumtuese …

Më shumë...

Mehmet Bislimi: KËNGËN QË NUK E MUNDI VAJI!

ë sfondin e përtej reales mbijeton diçka e pashpjegueshme, diçka e padukshme e paprekshme, diçka e papërshkueshme, diçka që na mban gjallë e të papërkulur para sfidave të rënda që jeta na i vuri në rrugët tona si para sprovës së një kandari të madh, me të cilin në mënyrë …

Më shumë...

Mexhid Yvjesi: MULLA IDRIS HAJRULLAHU (1901-1949)

Lindi në katundin Velekincë, në afërsi të Gjilanit, me 4 qershor 1901. Rrjedh prej një familje bujqësore, fshatare, por arsimdashëse, fetare dhe atdhetare.Mësimet fillestare i kreu me sukses të shkëlqyeshëm, nën kujdesin e Mulla Halimit, në mejtepin e katundit Cërnicë, rrethi i Gjilanit, në vitin 1911. Mësimet i vazhdoi në shkollën …

Më shumë...

Halil Katana: Romani “Koha e Jeniçerëve” gërsheton ngjarjet reale historike të gjysmës së parë të shekullit XVIII

Ky roman është një histori e gjallë e periudhës së fundit të shekullit XVII dhe fillimit të shekullit XVIII. Është një periudhë ndryshimesh të mëdha në jetën politike dhe shpirtërore të kombit shqiptar. Të gjallë këtë histori e ka bërë Ahmet Qeriqi, duke i gërshetuar ngjarjet reale historike, të bazuara …

Më shumë...

Vlora BANUSHAJ & Sabir KRASNIQI: KOPSHTI I MIQËSISË SË ARTË

Mund të jenë disa shkronja… një fjali… një letër… fillimi i kësaj historie: shkronjave që mëkojnë me aq butësi filizat e parë, fjalive që ushqejnë me aq dashamirësi gonxhet e sapoçelura, letrave që formojnë me dashurinë më të sinqertë buqeta lulesh… nga mendje të ndritura, nga shpirtra të pastër, nga …

Më shumë...

Shefqet DIBRANI: OPTIKA LETRARE ZBARDHËLLON MBI OLIGARKINË E SHËRBIMEVE SEKRETE

(Muharrem Blakaj , <ATENTAT BRENDA GERMËS “L“>, roman,  botoi „SHKSH MËMËDHEU“, CH-St. Gallen 2007, faqe 336. ISBN 978-9951-423-05-2)   Muharrem  Blakaj është njëri nga romansierët shqiptarë më të suksesshëm të mërgatës shqiptare të këtij fillimshekulli i cili me romanet e tij të njëpasnjëshëm, jo vetëm që ka mbushur një boshllëk kulturor, por …

Më shumë...

Përparim KABO: Identiteti kombëtar dhe “shit-blerësit” e historisë

Në një kuptim janë historianët që krijuan kombet”, është kjo një tezë e lëvruar dhe pranuar gjerësisht. Ka ndodhur kështu sepse rrugëtimi nga etnitë, këto popullsi parakombëtare, tek kombet dhe shtetet kombe kanë qenë të mbushura jo thjesht me kohën-kronos, por me ngjarje dhe zhvillime në kohë. Në këtë nderje …

Më shumë...

Mexhid Yvejsi: Botime të reja: Myderriz HASAN ef. NAHI (Jeta dhe vepra 1905-1991)

Doli në dritë libri me titull: Myderriz Hasan ef. Nahi- jeta dhe vepra (1905-1991) Përmbledhje kumtesash nga sesioni shkencor (Prishtinë, 5 shkurt 2011) Librin e botoi: Kryesia e Bashkësisë Islame të Republikës së Kosovës Shtëpia botuese “Dituria Islame” Biblioteka “Botime të veçanta” Për botuesin: Mr. Naim Tërnava Përgatiti për botim: …

Më shumë...

A. Qeriqi: Përshtypje e vlerësime për librin, “Për ju o breza që ngritet Atdheun mbi supe” …

Halil Katana,

A. Qeriqi: Përshtypje e vlerësime për librin, “Për ju o breza që ngritet Atdheun mbi supe” të ushtarakut, shkrimtarit e publicistit, Halil Katana Shkrimtari dhe intelektuali i njohur shqiptar, koloneli i Ushtrisë Shqiptare dhe redaktori i revistës, “Pavdekësia”,  Halil Katana, në kohën kur po vuante nga një sëmundje e pashërueshme,  ka nxjerrë …

Më shumë...

Vazhdon të deformohet lufta e UÇK-së në emisionet e RTK-së

Ndodh që RTK-ja multietnike “ qind për qind e pavarur” të përgatis ndonjë film dokumentar për luftën e UÇK-së. Mirëpo edhe kur ndodh kështu filmi i tillë sajohet duke pasur për bazë mistifikimin e shpeshherë edhe deformimin e realitet, ashtu sikurse ndodhi më 23 mars 2007, në shënimin e 8-vjetorit …

Më shumë...

Zeqirja NEZIRI: RAPSODËT E RUGOVËS DHE TEORIA E EPOSIT

Konteksti. Në këtë studim kam shtruar në diskutim vetëm tri momente kyçe të figurës së lahutarit dhe të ushtrimit të aftësisë së tij të këndimit, që dikur kanë qenë shumë aktuale, por ende nuk janë tërhequr në arkivin e literaturës shkencore. Në zërin e lahutarit ose të rapsodit, si pjesë përbërëse e cilësimit …

Më shumë...

Mehmet Bislimi: Realitetin e kemi pranuar, por hezitojmë ta themi

Është shqetësues fakti për shkakun se gjërat që ndodhin nën hundët tonë, sikur nuk duam t’i shohim, apo t’i pranojmë si të tilla! Në fakt kur është koha e veprimit dhe e kontestimit të tyre madje edhe me këmbëngulje, ne tërhiqemi, apo edhe festojmë, heshtim, apo meditojmë, kur “historia” ikën …

Më shumë...

Isuf Ismaili : Përkushtimi i oficerit atdhetar e profesionist

Vështrim për librin: “… Stërvitëm dhe Adem Jasharin” , shkruar nga Hysen YmeriTë flasësh apo të shkruash për oficerët shqiptarë është jo vetëm dëshirë, nder, por është edhe një krenari e madhe, njëkohësisht është edhe shumë vështirë për të vënë në pah të gjithë pjesën më të madhe a më …

Më shumë...

Françesko Bider: Natë e errët në Sarajevë

( Këtë tregim Françesko Bider, (dëshmor i rënë gjatë luftës së UÇK-së) e ka shkruar në vitin 1993, gjatë kohës sa ishte në Sarajevë, në mesin e trupave paqeruajtëse. Shkrimin, ua  kishte dërguar për botim disa gazetave autoritative në Itali, por ato nuk e kishin botuar.) Në errësirën e ballkonit të  shtëpisë …

Më shumë...