Kultura

Agron Shele: Brukseli shokohet me barbaritë serbe në Kosovë!

Promovohen në Bruksel  veprat e Dr Nusret Pllanës: “Terrori i Serbisë  pushtuese mbi shqiptarët 1844-1999 ”  , “Intervenimi i NATO- S  në Kosovë” dhe filmi dokumentar “Rrugëtimi i një libri nëpër  botë”   Me rastin e 15-Vjetorit të Intervenimit Humanitar dhe Ushtarak të NATO- S në Kosovë, në një nga …

Më shumë...

Adil Fetahu: Një roman për Çamërinë, dhembjen tonë të madhe

(Arben Kondi: “Rikthim në Çamëri”, botimi i gjashtë, Shtëpia Botuese “Ilar”, Tiranë 2012)   Romanin  historik e udhëpërshkrues “Rikthim në Çamëri”, të shkrimtarit Arben Kondi, herën e parë e kam lexuar gjatë një pushimi në fshatin turistik “Mali i Robit”, në qershor të vitit 2011, ndërsa  për herë të dytë …

Më shumë...

A. Fetahu: Hapja e Mësonjëtores së parë shqipe në Korçë ishte një fitore e madhe për shqiptarët

Dita e Mësuesit është një festë e karakterit historik, arsimor e kulturor, që i kushtohet personelit arsimor-edukativ të të gjitha niveleve të arsimit, prej shkollës fillore, deri në universitet. Në kalendarin e festave të ndryshme, në vende të ndryshme shënojnë e kremtojnë data të ndryshme nga historia e tyre. Dita …

Më shumë...

Mehmet Buslimi: Beqir Mehës

një shekull me pushkët e lirisë në dorë një shekull në kërkim të bashkimit kombëtar një shekull rezistencë një shekull përkushtim një shekull luftë kundër pushtuesit barbarë Mehajt bijtë e dëshmuar të shqiptarisë Meha i parë Mehajt themeli i lirisë   tri gjenerata Emini Nebihu Tahiri Beqari stërgjyshi gjyshi i …

Më shumë...

Përplasje titanësh: Çabej vs Bonfante

Kongresi i Studimeve Ilire i mbajtur në vitin 1972 shënon një nga konferencat më të organizuara shkencore të mbajtura ndonjëherë mbi ilirët. Duke iu përgjigjur ftesës së institucioneve akademike shqiptare, dhjetëra studiues të huaj të të gjitha lëmive shkencore erdhën në Tiranë, ku dhanë referate, kumtesa e trajtesa të thukta …

Më shumë...

Zenun Gjocaj ndjenjën e sakrificës për njerëzit e kishte pjesën më të fisnikëruar të qenies

(Fjala e Ahmet Qeriqit, në Akademinë e mbajtur në njëvjetorin e ndarjes nga jeta të dr. Prof. Zenun Gjocajt)   Të respektuar familjarë të Zenun Gjocajt, të nderuar të pranishëm! Jemi bërë bashkë në këtë Akademi, për ta përkujtuar dhe për ta nderuar një personalitet të shquar, jo vetëm për …

Më shumë...

Qerimane Polisi: Nderime për ju

Ju jeni zëri i fjalë së lirë Me emrin tuaj Kosova e Lirë Ju viganë qëndrese ballë breshërisë I pritet plumbat me zërin e lirisë.   As bomba e raketa nuk ju lakuan Por edhe më shumë tingujt jehuan Ju flet, ju flet Kosova e Lirë Forcën, durimin, qëndresën bashkuan.   …

Më shumë...

Dilaver Goxhaj: E drejta zakonore e Lunxhërisë

(Refleksione për librin “Dasma Lunxhote”, autor Koço Vasili, Sh.B. “Argjiro”, Gjirokastër, (faqe 2013, 262)   Libri “Dasma Lunxhote”, krahas vlerave të tjera që nxjerrin në pah reçezentët Bardhosh Gaçe, Afërdita Onuzi, Thanas Dino dhe studjuesi Fitim Çaushi, që e shoqërojnë këtë studim, unë do të thoshja se ky libër është …

Më shumë...

Dilaver Goxhaj: Karadaku i Labërisë

Ishte Tetor i vitit 1997. Grupi prej pesë turistash anglezë, të moshave 28 deri 42 vjeç, pasi kish mbërritur në qytetin e Vlorës, ish nisur për t’u njohur me krahinën e Labërisë, me emërin Lumi i Vlorës dhe për të dalë më pas në Tepelenë e Gjirokastër. Pasi kishin ndaluar …

Më shumë...

Ramadan Pllana: Agimi dhe Bruno janë gjallë, i nderuari Ibrahim Çavolli

Më 26 janar të këtij viti, në Curih , me rastin e përurimit të librit të Agim Sylejmanit  “REXHEP MALAJ zjarr lufte që nuk shuhet” u takova me shumë bashatdhetarë, ndër ´ta edhe me veprimtarin e njohur Osman Osmanin i cili më njoftoi se në librin e Ibrahim Çavollit, shkrimtarit, …

Më shumë...

Feti Mehdiu: Zëri i dëshmorëve

(Shehidët kurrë nuk vdesin,“ata janë të gjallë por ju s`e kuptoni  dot. ( Sureja  Bekare, nr. 145)   Hej, hej…, heeej… A po dëgjoni more! Hej… Juve po ju thërras Pikërisht, juve, Që vraponi rrugëve të Kosovës së lirë Për të kënaqur qëllimet tuaja të mjera;   Juve,  që vraponi …

Më shumë...

Mehmet Bislimi: Pritje

tek shtegu i rrugës së Arbrit atje të guri i betimit ku flamuri i lirisë është larë me gjak ku dikur është bërë fuqishëm betimit i burrave atdheut mos t’ hymë në hak   koha zbehu fuqinë e fjalës pritja kohën ka ngrënë me dhëmbë nëpër kohë ndarë e shkapërderdhë …

Më shumë...

Kur vdes motra e Simbolit të Rezistencës Kombëtare

Në moshën 84-vjeçare ka vdekur Ajshe Demaçi-Jashari, motra e Simbolit të Rezistencës Kombëtare, Adem Demaçi. Me rastin e varrimit, në varrezat e qytetit, në Prishtinë, pasi falënderoi të gjithë ata që kishin shkuar për të marrë pjesë  në ceremoninë mortore, Bacë Adem Demaçi solli në kujtesë sakrificën e motrës së …

Më shumë...

Mimikëria humoristike në Kosovë zëvendësim për mungesën e humorit dhe satirës profesionale

Seritë apo  emisionet humoristike në Kosovës, që janë shfaqur dhe nuk shfaqen më, por që kanë mbetur nëpër audio e videokaseta dhe të janë postuar në  youtube  si: “Familja moderne”, “Kafeneja jonë”, “Përralla me tupan”, “Stupcat” e të tjera si këto janë përshkuar dhe përshkohen me mungesë të shprehur të …

Më shumë...

Hasan Qyqalla: Liria jonë është shkruar me Alfabetin e gjakut

(Prof. dr. Nusret  Pllana: “Terrori i Serbisë pushtuese mbi shqiptarët 1844 – 1999”)   Gjergj FISHTA, duke derdhur tërë mllefin e pezmin, ku tjetër pos te shkaktari kryesor i katrahurës shqiptare, te Fuqitë e Mëdha të Evropës e botës, në vargjet e veta nxjerr klithmën:   Uh! Evropë, ti kurva …

Më shumë...

Mr. Kadri REXHA: Rruga letrare e Jusuf Gërvallës

Jusuf Gërvalla, si poet  sprovat e para i bëri  në kohën kur ishte  gjimnazist. Nëse nuk i llogarisim këtu tekstet e këngëve dhe pak poezi e tregime të tij, të botuara në gazetën “Flaka e vëllazërimit, fillet e poezisë së mirëfilltë të Jusuf Gërvallës datojnë nga viti 1974, kur para …

Më shumë...