Kultura

Victoria Milesku: KËNGA E MËRGIMIT

  Jusuf Zenunaj është një . Sa më larg janë kosovarët nga atdhe i vetu, aq më shumë e duan dhe punojnë më shumë për te. Poetët e Kosovës që e ndjekin fatin e mërgimtarit, e përshkruajnë brigjeve të huaja, me dashuri, me nostalgji e me dhembje, historinë shumë të …

Më shumë...

Baki Ymeri: Jusuf Zenunaj në gjuhën rumune

  (Din stâncã curg lacrimi / Prej shkëmbit rrjedhin lotë.Përktheu: Baki Ymeri,botoi Bashkësia Kulturore e Shqiptarëve të Rumanisë, Bukuresht, 2008) Thonë se librat kanë jetën e tyre dhe se kush lexon fluturon në botën e ëndrrave. Kosova ka dritë të shenjtë dhe drita e Saj vjen përmes ëndërrimtarit të Saj, …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: “Gjithçka kthehet përsëri”, shënim për romanin “Siddharta”, të shkrimtarit të madh gjerman, Herman Hese

Ahmet Qeriqi: Periudha e rezistencës së vitit 1981 kërkon qasje, qëndrim dhe emërtim të saktë historik e shkencor

  Romani “Siddharta” i Herman Hesit, shkrimtarit më të njohur gjerman, fitues i çmimit Nobel për letërsi, është ndër veprat më të përkthyera dhe më të lexuara në botë. Ky shkrimtar është i njohur edhe me romanet: “Ujku i stepeve”, “Loja e perlave të qelqta” e të tjerë. Siddharta është …

Më shumë...

Adil Olluri: Krahasimi objektiv i letërsive

  Teksti studimor “ Romantizmi në Evropë lindore dhe juglindore dhe në literaturën shqiptare ”, i albanologut tonë të njohur, Eqrem Çabejt, paraqet një model iliustrativ për kërkime krahasuese ndërmjet letërsive, në rastin konkret ndërmjet letërsive romantike. Ky tekst ndahet në tri pjesë. Në pjesën e parë flitet për zhvillimin …

Më shumë...

Besnik Kryeziu

Më në fund, disa nga ata që me vite na kanë ligjëruar për demokraci, e treguan fytyrën e vet. Demonstratën paqësore e shndërruan në demonstratë të dhunshme, duke përgjakur e vrarë ata që s´kërkonin gjë tjetër përpos vetëvendosje për Kosovën. Ata, djem e vajza, që atë ditë ishin nisur për …

Më shumë...

Kadri Rexha: Poema “Kënga e sprasme e Balës” dhe folklori

Poema „Kënga e sprasme e Balës“, kryevepra e Gavrill Darës së Ri dhe njëra ndër kryeveprat e letërsisë sonë kombëtare, flet qartë se poeti për krijimin e saj gjeti mbështetje të fortë dhe frymëzim të pashterrur në gurrën e folklorit të pastër arbëresh. Nga letërsia popullore arbëreshe, të cilën e …

Më shumë...

Victoria Milescu: MAGJIA E ATDHEUT TË DYFISHTË

  Baki Ymeri, shqiptar për nga babai dhe rumun për nga mamaja, i lindur në Shipkovicë të Tetovës, ka kryer Gjuhën dhe Letërsinë Shqipe në Fakultetin e Filozofisë pranë Universitetit të Kosovës në Prishtinë, ndërsa në Rumani është i njohur si përkthyes, poet dygjuhësh dhe kryeredaktor i revistës Shqiptari. Ka …

Më shumë...

Kadri Rexha: POEZI ME PROGRAM TË QARTË

  Brahim Avdyli, poet, prozator dhe publicist militant, me këmbëngulje po ecën në rrugën e nisur letrare duke shkruar poezi me motive shoqërore dhe politike, poezi me një program të qartë në shërbim të çështjes së shenjtë të atdheut të robëruar. Dhe, nisur nga ky rrafsh, parabola krijuese e këtij …

Më shumë...

Pjetër Jaku: Të krijosh dhe të botosh në emigrim

  Bisedë me poetin Pjetër Jaku, botues i së përmuajshmes ” Kuvendi” në Detroit. >br> Botoi Tirana Observer 12 Janar 2008 Intervistoi: Rajmonda Moisiu Në bisedat jo të pakta që kam pasur, më ka pëlqyer të jem e drejtëpërdrejtë: mund të na thuash diçka për origjinën tuaj dhe fëmijërinë? Të …

Më shumë...

Prof. dr. Mehdi POLISI: SAMI FRASHËRI – eruditi që zotëroi shumë fusha të diturisë

Mehdi Polisi

  1. Sami Frashëri, me punën e tij vëllimore e të shumanshme nga njëra anë, dhe cilësore nga ana tjetër, i ka bërë borxh brezat pas tij që t’i kthehen vazhdimisht veprës së tij – ishte shprehur në një rast, me plot të drejtë, profesor Rexhep Ismajli. Jemi krenar dhe, …

Më shumë...

Hysen Matoshi: Mediet në këmishën politike

(Përkitazi me librin “Mediat dhe politika” të Gëzim Mekulit, botoi “Mekuli press”, Oslo, 2006.).Njëra ndër marrëdhëniet më interesante dhe më me ndikim në botën bashkëkohore është ajo ndërmjet medieve dhe politikës. Varësia e ndërsjellë, aq shumë e hetueshme, sidomos te ne, tanimë nuk përbën një fakt për ta konstatuar. Kjo, …

Më shumë...

Mehmet Bislimi: “UDHA E KRIPËS”, poezi të Isuf Sherifit

Edhe në përmbledhjet e tij poetike më të hershme, por edhe në këto më të vonshme poeti Isuf Sherifi, lexuesit i jap diçka më shumë e më përtej mendimit dhe imagjinatës së tij krijuese. Tashmë, është bërë gati e zakonshme që nga një dorë krijuesish dyert e poezisë të hapën …

Më shumë...

Mehmet Bislimi: Historia e Kullës së Tahir Mehës

  Kullat tona në përgjithësi, te ne (në mungesë të institucioneve të mirëfillta që ishin nën diktat të pushtuesit), kanë luajtur rol shumë pozitiv në kontributin e ngritjes së vetëdijes sonë qytetare, kombëtare, por edhe edukative, madje kanë mbajtur gjallë frymën tonë liridashëse dhe atë të besës e traditës sonë. …

Më shumë...

Botohet në gjuhën rumune përmbledhja poetike “Din stanca curg lacrimi” ( Prej shkëmbit rrjedhin lotë) e autorit Jusuf Zenunaj

  Emri i poetit, dramaturgut dhe veprimtarit Jusuf Zenunaj nga Novosella e Pejës, i cili aktualisht jeton në Belgjikë, tashmë është emër i njohur jo vetëm për lexuesit shqiptarë por edhe për lexuesit frëng dhe tash së fundi edhe për lexuesit rumunë. Kohë më parë nën përkujdesjen e Bashkësisë Kulturore …

Më shumë...

Kadrush RADOGOSHI: SIMBOLIKA E MBIJETESËS DHE E PEIZAZHIT SINTETIK

  1. Pas njëzet e pesë vjetësh Letërsia shqiptare në Kosovë, e krijuar në rrethanat e një pushtimi të egër, në pjesën më të madhe të saj, nuk u krijua si komoditet formal-estetik, por si kundërvënie e brendshme dhunës dhe terrorit fizik e shpirtëror. Atë, në pjesën dërmuese të saj …

Më shumë...

Prenk Lleshaj: Disa fjalë të urta në romanin “Burgu” të Ahmet Qeriqit

Në këtë roman autori ka pasqyruar faktografinë autentike dhe kronologjike të një periudhe dhumë të rëndësishme e dramatike të veprimtarisë çlirimtare të popullit të Kosovës. Ky popull përballoi vështirësi të mëdha, por mbeti në këmbë dhe i barazpeshuar, duke përballuar rrebeshet, sikur përballon toka acarin në dimër dhe breshërin e …

Më shumë...