Kultura

Ismail Kadare: Një pasdite me shokun Enver Hoxha

  Tani që udhëheqësi ynë nuk është midis nesh, kujtimet për të marrin një përmasë e vlerë të veçantë. Ato janë pjesë e veprës së tij monumentale, por një pjesë sui generis, që nuk përfshihet në librat, fjalimet, ditaret, porositë e letrat e tij, por është e shpërndarë në qindra, …

Më shumë...

SALIH BYTYÇI: Tematologjia: ose plagjiatura postmoderne e Sabri Hamitit

HyrjaNë fushën e shkrimit shqip sot, si asnjëherë më parë, po lulëzon fenomeni i plagjiaturës, i kiçit dhe i botimeve krejt të pavlera. Këtë dukuri e ndeshim si në botimet shkollore e universitare, ashtu edhe në shkresurinat e akademikëve tanë, të cilët nuk reshtin të prodhojnë gjithfarë gatesash të pashije …

Më shumë...

Dr. Sadri Fetiu: ME ÇFARË TEKSTESH MËSIMORE MËSOHET LETËRSIA NË SHKOLLAT TONA?

Gjatë vitit 2007 në Kosovë janë botuar tetë tekste mësimore për letërsinë në shkollat e mesme. Katër prej tyre trajtojnë letërsinë shqipe e katër të tjerë – letërsinë botërore. Disa nga këto tekste janë ribotime, por kjo e dhënë nuk është shënuar askund, për arsye që mund t’i dinë vetëm …

Më shumë...

Këngëtarë meritorë të këngës burimore shqiptare: Shkurte Fejza, Ilir Shaqiri, Dava Gjergji, Thanas Moraiti

 Për specifikat dhe vlerat antologjike të këngës shqiptare sa e sa herë është folur dhe është shkruar nga muzikologët shqiptarë dhe të huaj. Kënga shqiptare mbërthen me vete shumë segmente të jetës sonë, të historisë së dhembshme, tragjike dhe heroike, por edhe shumëllojshmërinë e formave dhe trajtave, në të cilat …

Më shumë...

Poezia e Jusuf Zenunajt sipas kritikës rumune

  Një proverb i stërlashtë persian thotë se “lulet më të bukura rriten në baltë”. Duke e eksploruar, mund të themi se dashuria për shpirtin shqiptar është kripa e ëmbël e mbijetesës në kohë të vetmisë dhe arratisjes, ikonë për të shpresuar dhe për të vdekur, madje, në lutjen e …

Më shumë...

Isuf Ismaili: Poezi e shkruar me fjalë zemre

  Vargje poetike të Lebit Murtishit Letërsia shqipe është pasuruar e po pasurohet vazhdimisht me zëra poetikë, të cilët na kanë dhënë dhe po na japin në mënyrë të vazhdueshme kënaqësinë e të shijuarit të vlerave të shquara letrare e artistike. Pa hezituar fare kanë shfaqur tërë botën e tyre …

Më shumë...

Kadrush Radogoshi: AHMET KORONICA NË MES TË HARRESËS DHE SEMANTIKËS HOMERIKE

  Hyrje Dega e Lidhjes së Prizrenit në Gjakovë u krijua e para dhe ishte më e fuqishmja. Roli i saj në ngjarjet e kësaj periudhe ishte vendimtar. Ajo dha figurat më të shquara të Lidhjes Shqiptare: Sulejman Vokshin, komandant i përgjithshëm, Mic Sokolin, Ali Ibrën, Binak Alinë, prijës të …

Më shumë...

Adil Olluri: Semiologjia e Umberto Ekos

Modeli studimor i Umberto Ekos është kërkimi semiologjik që realizohet rreth një procesi shoqëror siç është komunikimi dhe rreth konvencioneve kulturore siç janë kodet. Por, që në fillim këtu duhet të kemi të qartë, se ky kërkim i tij dallon në princip nga njohja e jonë që kemi për semiologjinë, …

Më shumë...

Kadri Rexha: KËNGË MBI KËNGËT

(Çast me këngën “Kur ta kthyem moj Kosovë shpinën”)Në interpretimet brilante të rapsodit kombëtar Dervish Shaqa, kënga „Kur ta kthyem moj Kosovë shpinën“ zë një vend të veçantë. Është kjo një këngë e shkëlqyer dhe një odë e vërtetë kushtuar Shqipërisë, PPSH-së dhe prijësit të madh të kombit shqiptar, Enver …

Më shumë...

“Fati i luleve”, një vepër monumentale për jetën dhe veprën e Jusuf Gërvallës, shkruar nga bashkëveprimtari, Kadri Rexha

Është e mirënjohur legjenda biblike mbi fatin e Josifit, birit të Jakobit, të cilin vëllezërit ziliqarë e kishin shitur si skllav, meqë ata konsideronin se babai e donte më shumë nga të tjerët. Jusufi i historisë shqiptare ka diçka të përbashkët me emnakun e tij të kujtesës biblike. Jusufi ynë …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: “Kur Zoti harron”- një vepër që kurrë nuk harrohet

Ahmet Qeriqi

( Duke rilexuar rrëfimet e para të shkrimtarit dhe simbolit të rezistencës kombëtare shqiptare, Adem Demaçi) Përmbledhja me rrëfime “Kur Zoti harron” e autorit të mirënjohur të letërsisë shqipe, Adem Demaçi, e botuar në vitin 1990 gjithsesi se është një vepër antologjike e prozës sonë, e cila kishte filluar të …

Më shumë...

Shthurja dhe degjenerimi i shoqërisë feudale ruse në romanin “Zotërinjtë” Gollovliovë” të shkrimtarit të madh, Mihail Efgrafoviç Salltikov-Shçedrin (1826-1884)

Ahmet Qeriqi

 Letërsia ruse e shekullit 19 shënon kulmin e letërsisë së përgjithshme botërore me shumë emra shkrimtarësh ndër më të njohurit jo vetëm në Rusi. Në mesin shkrimtarëve më të mëdhenj të asaj kohe pa dyshim se radhitet edhe Shçedrini, i njohur si shkrimtar realist por edhe satirik i pamëshirshëm. Duke …

Më shumë...

Shqipja standarde e sulmuar”, reagim i Institutit Albanologjik të Prishtinës

Në kohët e fundit në Kosovë janë shpeshtuar paraqitjet publike në ligjërimin jostandard. Janë shpeshtuar edhe shkrimet e intervistat që aktualizojnë dhe kontestojnë formimin e gjuhës standarde shqipe duke propaganduar mënjanimin e saj nga përdorimi publik në Kosovë. Kështu së fundi në tregun kosovar bashkë me gazetën ditore “Ekspres” ka …

Më shumë...

KADRI REXHA: Sami Frashëri, ideolog i Lëvizjes çlirimtare dhe mjeshtër i penës

Në mesin e figurave më të shquara të mendimit dhe të veprimit patriotik gjatë periudhës së Rilindjes kombëtare shqiptare, padyshim njërin ndër vendet e nderit e zë edhe Sami Frashëri, iluminist, revolucionar, publicist dhe ideolog qendror i lëvizjes çlirimtare, Sami Frashëri bëri një punë të çmuar në shërbim të atdheut …

Më shumë...

Ismail Kadare: Epoka e kapitalizmit është në perëndim, ndërsa Realizmi socialist është ende në dekadat e tija të para

A do të vazhdojnë të ekzistojnë letërsia dhe artet në të ardhmen? Kjo pyetje, herë në mënyrë të drejtpërdrejtë, herë në mënyrë të tërthortë, vërtitet në të gjitha propagandat e tyre. Përgjegjësia e saj përbëhet nga një radhë parashikimesh sa fataliste aq edhe absurde: pritet vdekja e romanit, vdekja e …

Më shumë...

Kadri Rexha: Lek Lekë Matrënga ( 1560-1619 ) autori i parë i letërsisë së arbëreshëve të Italisë

(Lekë Matrënga 1560-1619)Për Lekë Matrëngën, autorin e veprës më të lashtë të letërsisë arbëreshe, si edhe për disa autorë tjerë të letërsisë sonë të vjetër, nuk ekziston ndonjë fond i gjërë i të dhënave ku do të mësohej më shumë për jetën dhe veprën e tij. Lekë Matrënga u lind …

Më shumë...