Kultura

Mehmet Hajrizi: Recension për librin “Kthesa e madhe…”, autor, Jakup Krasniqi

Lëvizja kombëtare e Kosovës për çlirim nga sundimi serb, këtu e nëntëdhjetë e katër vjet me radhë, përbën një nga kapitujt më të dhembshëm dhe njëkohësisht, më të lavdishëm të historisë së kombit shqiptar. Ajo paraqet padyshim, vlera shumë të rëndësishme në thesarin historik, politik, çlirimtar e demokratik, jo vetëm …

Më shumë...

Një libër për heronjtë e gjallë, për “heronjtë e heshtur”

“Tre shokë dhe një alibi” nga Halil KatanaMbijetesa e Shqipërisë në kushte dhe rrethana të izolimit të thellë, doemos se gjithnjë ka shtuar pyetjen bashkë me kureshtjen e miqve dhe të armiqve të saj, se si ia dilte Shqipëria të mbahej e rrethuar dhe të ndërtonte vendin duke u mbështetur …

Më shumë...

Vështrim për romanin “Koha e jeniçerëve”, të autorit, Ahmet Qeriqi

Pasurisë së çmuar të letërsisë shqiptare iu shtua edhe një margaritar që ndriçon vlera të shquara historike, letrare e artistike të përhapura në dritën e pikëvështrimeve dhe ideve që na dalin nga romani, “ Koha e jeniçerëve”, botuar nga Radio-Kosova e lirë, në Prishtinë, shkruar nga shkrimtari dhe veprimtari i …

Më shumë...

Shefqet Dibrani: Poezia e Sevdije Rexhepit (2)

IMAZH IMPRESIV I POEZISË LIRIKESevdije Rexhepi – ORËT E MUNGESËS. Vetëm pak kohë pas librit të parë “Simfoni e heshtur”, dhe atij në gjuhën angleze “The Sounds of Waterfalls –Tinguj ujëvarash”, Sevdije Rexhepi ka botuar edhe librin e tretë me poezi“Orët e mungesës”. Ndonëse për ne që jemi larg atdheut, …

Më shumë...

GSH: “Bijtë e askujt” roman polemizues i Rexhep Qosjes

Në këtë roman voluminoz historiografik, Rexhep Qosja anatemon shumë personalitete të larta të politikës, të historisë dhe të artit. Vlerësimi i këtyre figurave sipas Qoses do të provokojë tek lexuesit dhe personat e anatemuar, reagime negative dhe do t`i nxisë të reagojnë në mënyrë të ndryshme sepse ky është një …

Më shumë...

Mr. Kadri Rexha: AH, SHQYPNI, MOS THUEJ MBAROVA (Pjesa e parë)

(Çast me disa këngë të epikës së Rilindjes kombëtare të interpretuara nga rapsodi i kombit Dervish Shaqa)                                      Pas shuarjes me gjak të veprimtarisë dhe të luftës së Lidhjes Shqiptare të Prizrenit populli shqiptar, jo që nuk u dorëzua, por vazhdoi rezistencën aty ku ajo ishte ndërprerë. Lidhja, me veprimtarinë …

Më shumë...

Përshtypje nga vizita e z. Alfredo Bider, në Kosovë, vëlla i dëshmorit të UÇK-së, Françesko Bider

  Me ftesë të “Redaksisë Dëshmorët e UÇK-së” dhe drejtorisë së Radios-Kosova e lirë, ka qëndruar për një vizitë treditore në Kosovë, z. Alfredo Bider nga Biella e Italisë, vëlla i dëshmorit, Françesko Bider, pjesëtar i UÇK-së, i cili ka rënë në Frontin e Kosharës, më 7 maj të vitit …

Më shumë...

Isuf I. Bytyçi: Migjeni, ky uragan

„Tefta Radi:Dokumentari «Migjeni Ky Uragan» mbështetet mbi dëshmi autentike, në rrëfimet e personave që kanë patur kontakte me shkrimtarin e madh, të cilët unë i konsideroj dhe si dëshmitarët e fundit të viteve ’30. Po ashtu me ish nxënës të Migjenit, që numërojnë mbi ’90 vite mbi supe. Por edhe …

Më shumë...

Anila Basha: Enver Hoxha e çmonte shumë krijimtarinë artistike të Ismali Kadaresë

Ismail Kadare e Enver Hoxha…Bashkëjetesa e një shkrimtari me diktatorin, në kohën e diktaturës së proletariatit. Të gjithë kanë lexuar shumë këto vitet e fundit të demokracisë mbi marrëdhëniet e të dyve, por deri më tani, e vërteta ende nuk është zbardhur akoma. Duke qenë se bëhet fjalë për shkrimtarin …

Më shumë...

Dilaver Goxhai: DISKUTIM PËR LIBRIN “ÇËSHTJA SHQIPTARE” shkruar nga: James Pettifer dhe Miranda Vickers

Të nderuar autorë dhe dashamirë të tyre dhe të librit!Më lejoni të shpreh mirënjohjen time për ftesën që më benë organizatorët e këtij takimi me rastin e promovimit të botimit në shqip të librit “Çështja shqiptare” të autorëve Xhejms Pettifer dhe Miranda Vickers, promovim i cili organizohet në ditën e …

Më shumë...

Prof. Dr. Muhamet Pirraku: Çka fiton shqiptarësia e Vushtrrisë nëse “Ura e vojinoviqëve”do të quhet “Ura e vjetër e gurit” !?!

Sihariqet për fitoren e luftës për “trashëgiminë kulturore” (!?!) të “Ekipit të Unitetit”(!?) në “konsultimet e radhës në Vjenë” (?!), të botuara në “Koha Ditore” të 1 marsit 2007, fq. 2, sikur paralajmëruan së paku një fitore të Kosovës. Nën boxin me titull: “Kosovarët ankohen për Vushtrrinë, Boletinin e Novobërdën”, …

Më shumë...

Zenun Gjocaj: Roman i një historie të përjetuar ( Vështrim letrar për romanin “Burgu” të autorit, A. Qeriqi)

thesat jetësore, politike e kombëtare, drejt përpjekjeve për çlirimin e Kosovës, sollën kthesa edhe në letërsi. Bartësit dhe ideologët e luftës çlirimtare, pos tjerash, formuan një letërsi të vuajtur me lëkurën e tyre, me flijime e aktivitet të gjallë formash të ndryshme, me burgosje e tortura, qoftë edhe të paguar …

Më shumë...

Mr. Bajram Mehmetaj: Fetnete Ramosaj, “Krimet serbe në Kosovë – PA APOLOGJI – Me fakte kundër shpifjeve”, II

Libri “Krimet serbe në Kosovë – PA APOLOGJI – Me fakte kundër shpifjeve” (vëllimi i dytë), i autores Fetnete Ramosaj, përfshinë një lëndë të gjerë studimi për krimet e organizuara shtetërore të forcave ushtarake-policore serbe që bënë mbi popullatën shqiptare në Kosovë, në vitet 1998-1999. Lënda e këtij studimi është shtjelluar …

Më shumë...

Dr. Zenun Gjoci: Një roman për të sotmen historike

(A. QERIQI, “KOHA E JENIÇERËVE”,  (roman); botoi “Radio Kosova e Lirë”. Prishtinë, 2009)   Në forma të ndryshme të prozës publicistike e artistike, ka kohë që Ahmet Qeriqi ka trajtuar tema kyçe historike, prej atyre  iliro-shqiptare, madje që nga shekujt e hershëm të kohës egjiptiane e këndej, qoftë në vështrimin publicistik apo …

Më shumë...

Kadri Ferati: Mbresa nga një pushim veror

U zgjuam herët në mëngjes, ende pa lindur dielli. Ishte mëngjes i freskët, i këndshëm, mëngjes që shëronte mushkëritë. Ishte mëngjes i vendlindjes. M’u kujtuan fjalët e babës plak që thoshte se duhej zgjuar para se të lindte dielli, për t’ia marr shëndetin  me t’u dukur rrezet e para. Kështu i …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Mulla Sherif (Adem ) Bajraktari – Nastradini i Drenicës ( 1881-1963 )

Sherif Adem Bajraktari lindi në vitin 1881 në fshatin Kizharekë të Drenicës. Edhe pse  pjesëtar i një familjeje të varfër, babai i tij, Ademi e dërgon në Shkup, në medrese. Ishte më i moshuar, por edhe më i gjatë ne trup nga medresistët e gjeneratës. Pasi kryen medresenë kthehet në fshat. …

Më shumë...