Kultura

Ahmet Qeriqi: Romani, “Kodi Da Vinçi”, i shkrimtarit, Dan Brown, një përpjekje për ta diskredituar krishterimin

  Pa dyshim se Dan Brown është ndër shkrimtarët më të lexuar dhe më të talentuar të letërsisë së sotme botërore. Me romanin e tij “Kodi Da Vinçi” ai ka thyer rekorde sa i përket tirazhit të botimit të këtij libri, si dhe leximit të kësaj vepre nga lexues të …

Më shumë...

Alfred Mojsiu: Toleranca ndërfetare në traditën e popullit shqiptar

(Pjesë nga fjala e presidentit të Shqipërisë, Alfred Mojsiu, mbajtur në Forumin e Oksfordit, në Angli, më 9 nëntor 2005)“Rasti Shqipëri”, si një rast shembullor i bashkëjetesës së besimeve në rrugën e gjatë të historisë, tashmë po trajtohet si “Fenomeni Shqipëri”. Po çfarë është toleranca ndërfetare tek shqiptarët? Dhe a …

Më shumë...

Mr. Arben Hoxha: VETËDIJA MODERNE HISTORIKE NË ,,SHËRBIM TË LIRISË”Kadrush Radogoshi : NËPËR UNIVERSIN LETRAR, Rilindja

Kadrush Radogoshi me veprat e tij të botuara deri më tani, si në zhanrin e poezisë, prozës ashtu edhe të dramës, gjithnjë duke u udhëhequr nga vetëdija moderne historike, dëshmoi se në planin e ideshmërisë, domethënë të qëndrimit dhe vizionit ndaj botës, u takon atyre krijuesve që, siç thotë Satri, …

Më shumë...

Kadri Rexha: Duke e përkujtuar Jusuf Gërvallën në 63-vjetorin e lindjes

KA AKOMA POETË1. ka njerëz që akoma dinë se dielli ndritmes akullnajash në shpirt mes muresh të qytetitka njerëz që akoma ia dinë ngjyrën lulesmes drizash të malit mes sendesh të vjetraka akoma njerëz që dinë se kafshët kanë ekzistuarmes nesh mes drunjsh e ujëvarash mes xhunglashka njerëz që ëndërrojnë …

Më shumë...

Orazio Vasta: Vëllezërve nga Kosova që duan ta njohin jetën dhe veprën e poetit sicilian, Turi Lima

  Vëllezërve nga Kosova, të cilët dëshirojnë t’i njohin mendimet dhe veprat e poetit sicilian, Turi Lima, dhe mbi mbështetjen që iu ka bërë të drejtave të popujve për vetëvendosje, vendosa për të shkruar këto që që po i sjell në vazhdim: Turi Lima: “I tëri dhe me të gjitha …

Më shumë...

Faik MIFTARI: DASHURIA KUANTIKE E BACËS ADEM

  “Të rrëfej jetën time që të shohësh se si shqiptarët më gatuan për të mirën e vet dhe se si pushtuesit serb më kalitën e më farkuan për sherrin e për të zezën e vet” Para ca ditësh lexova romanin më të ri të shkrimtarit, politikanit, atdhetarit dhe mbi …

Më shumë...

Hetem Sopjani : Shkenca bashkëkohore është fushë e veçantë për shpjegimin e përmbajtjeve të Kur’anit

  ”Edhe në tokë ka dëshmi për ata të bindurit. Po edhe në veten tuaj. A nuk jeni kah e shikoni”? Kur’an (Edh-dharijatë, 20-21). Në Kuranin Famëmadh ka shumë ajete, që tregojnë se islami është fe e vërtetë, e cila fe ngërthen të dhëna të shumta shkencore. Shkenca bashkëkohore është …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Enver Hoxha i paraqitur ndryshe, jo vetëm bardhezi

Shtëpia botuese “Bota shqiptare” nxori në dritë librin e autorit, Peter Lukas “Misioni Amerikan në Shqipëri”, përkthyer në gjuhën shqipe.“Edhe autorët e tjerë e kanë portretizuar Enver Hoxhën dhe Mehmet Shehun, dy figurat qendrore në Shqipëri gjatë Luftës së Dytë Botërore, por askush nuk ka arritur t’i portretizojë ata me …

Më shumë...

Baki Ymeri : Visar Dodani dhe kujtimet e tij

JEMI BIJ TË NJË KOMBI QË NA E NDEZ ZEMRËN ME NJË ZJARR TË SHENJTË Porsi gjaku dhe fryma që janë shpirti i njeriut, gazetat dhe dituria janë shpirti i një kombi Duke i falënderuar birit të një rilindasi korçar (Thanas Kristo Rëmbeci), para ca vitesh na ra në dorë një libër …

Më shumë...

Gëzim Mekuli: Analizë e shkrimit të Ismail Kadaresë “Identiteti kombëtar dhe vetëdija fetare”

Shkrimi i Rexhep Qoses “Identiteti kombëtar dhe vetëdija fetare” mund të vlerësohet si një krijim publicistik që ka nxitur një ndër debatet me interesante në hapësirën publike shqiptare. Një ndër këto debate të njohura është ai Qosje – Kadare. Karakteristikë e veçantë e këtij debati është mënyra e ndryshme e …

Më shumë...

Kadri Rexha: GJURMËVE TË NJË ÇETE

  Duke lexuar pjesën e parë të kujtimeve „Kryengritja shqiptare“ të shkrimtarit Mihal Grameno, do të njihemi më për së afërmi me aktivitetin e rëndësishëm të Komitetit të fshehtë „Për lirinë e Shqipërisë“, i cili me iniciativën e Bajo Topullit, u formua në Manastir, në nëntor të vitit 1905, dhe …

Më shumë...

Mexhid YVEJSI: Ditët e javës në gjuhën shqipe

(Reagim rreth shkrimit: “Ditët e javës në gjuhën shqipe”, shkruar nga akademik Besim Bokshi, gjuhëtar, n/kryetar i Akademisë së Shkencave dhe të Arteve të Kosovës, botuar në të përditshmen “Koha Ditore:, më 1 dhjetor 2007, faqe: 42. ( Reagim me të vetmin qëllim: shikim nga një tjetër këndvështrim!) Në një …

Më shumë...

Beqir ELSHANI: KOSOVA ME HALLE SHUMË

  Sot është Dita e Parë e Shkollës. Sa shumë jemi gëzuar. Dihet që Burimi, më i vogëli vëlla është gëzuar më shumë se unë dhe Artani, ai hyn në klasën e parë. Jo vetëm që është gëzuar, por edhe mburret, meqë prej çerdhes parashkollore kalon në shkollën fillore. Edhe …

Më shumë...

Dilaver Goxhaj: Një tragjedi Makbethjane në letërsinë shqipe

(Vështim rreth librit të Ylli Polovinës, “Ndarje me të shkuarën)“Akuzoje fatkeqësinë që ajo të mos marrë përmasa më të gjera, përndryshe fatkeqësitë zmadhohen”ShekspirLetërsia e sotme shqipe dallohet për larminë e madhe të stileve apo të rymave, duke mos patur uniformitet midis tyre, por që ende nuk është larguar fuqia ndikuese …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Vështrim rreth serialeve humoristike: “Familja moderne” “Kafeneja jonë” dhe “Përralla me tupan”

(Kur aktorët detyrohen të luajnë rolin e kukullave e maskotave)Emisionet e humorit dhe argëtimit në tri Tv-të e Kosovës, me përjashtime të rralla disponojnë nivelin e duhur profesional, meqë lënda e tyre e humorit është një përzierje, as mish as peshk, ku efektet e humorit nxiten me gjeste trupore, me …

Më shumë...

Më kanë quajtur spikeri i Kosovës. Intervistë e Albert Zholit me Kiço Fotjadhin

  Folësi dhe spikeri është një profesion i vështirë. Profesion shumë dimensional. Spikeri nuk është një lexues i thjeshtë. Kur një njeri lexon lajmet, quhet lexues i lajmeve. Folësi është interpretues. Anon dhe nga aktori. Folësi mund të lexojë edhe një poezi shumë bukur, edhe një skicë letrare, edhe një …

Më shumë...