Kultura

Albanologu i njohur Rober Elsie zbulon 50 fotografi të vitit 1863 nga vende të ndryshme të Shqipërisë

Fotografitë e marra nga Vjena të fotografit Josef Sekelit, i cili i ka bërë gjatë vitit 1863 me një ekspeditë austro-hungareze në Shqipërinë veriore, në Kosovë dhe Maqedoni, të udhëhequr nga Johan Georg fon Han, duket se do të mbeten të parat fotografi të bëra ndonjëherë të këtë rajon të …

Më shumë...

Dilaver Goxhaj: Krimi nuk mund të harrohet as përmirësohet kurrë

(Vështrim për librin e Manxhar Takës: “Drithërimat e Katërmbëdhjetës”)   Ndoshta mund të na thonë se tani nuk është koha të merremi me histori, ngaqë Greqia dhe Serbia po na “ndihin” të integrohemi në Evropë. Një mendim i tillë mund të pranohej nëse nuk ekziston një lidhje e ngushtë e …

Më shumë...

Mr. Nexhat Maloku: Jashtë truallit të tij njeriu nuk ka forcë, – çaste me poezinë e poetit Brahim Avdyli

Njëri prej poetëve më të spikatur dhe më karakteristik të mërgatës shqiptare në Zvicër është padyshim Brahim Avdyli. Karakteristik, sepse pjesën më të gjatë dhe më të frytshme të jetës së tij e ka kaluar dhe po e kalon ende në mërgim; i spikatur, sepse vepra e tij poetike tridhjetëvjeçare, …

Më shumë...

Ardian Ramadani: Një libër me vlerë e një autoreje të vyeshme e atdhetare

Më 18 shtator 2013 , në Prishtinë, u promovua libri «Organizatat ekstremiste serbe në Kosovë» me autore Fetnete Ramosajn. Autorja e cila është mjaft e njohur, vjen nga Deçani, Republika e Kosovës, e dalluar mjaft me pjesëmarrjen e saj aktive në lëvizjet ilegale dhe gjithëpopullore në Kosovë, si dhe mbi …

Më shumë...

Fadil Shyti: Protestë kundër sulmeve që po i bëhen simbolit të rezistencës shqiptare, Adem Demaçi

  A SULMOHET DRITJONI ORE?!   “Se goditet ari prej gurit, Mos u çudit aspak, Vleftë e gurit, nuk iu shtua, Edhe arit, nuk iu mpak” (Poezi perisane).   Çfarë janë këto zhurma, Nga të shkretat turma, Çfarë janë, këto fyerje, Këto mallkime,-dështime?!……   Ndaj heroit tonë, Dritjon Demaçit?! Që …

Më shumë...

Adil Fetahu: Pasuritë e shqiptarëve në Greqi

Për krimet, spastrimin etnik dhe gjenocidin e shtetit, kishës dhe bandave greke kundër shqiptarëve në Greqi,  është shkruar e folur në media e forume të ndryshme. Një përmbledhje e atyre ngjarjeve është botuar në librin e Hajredin Isufit, me titull: “Çamëria, nëpërmjet kronikave të kohës 1902 – 1940,” kushtuar martirëve …

Më shumë...

Mr. Prof. Nezir Beqiri: Kullat Shqiptare, djegia, rrënimi dhe ri ngritja e tyre

Në këtë shkrim do të shkruajmë për pasurinë gjithë kombëtare, për trashëgiminë kulturore, konkretisht do të theksojmë për Kullat Shqiptare dhe të kaluarën e lavdishme të kombit shqiptar duke kaluar nëpër  etapa të ndryshme prej shumë dekadash. Kombi Shqiptar njëherit nuk do të humb kurrë trashëgëmin e të parëve e …

Më shumë...

Adil Fetahu: Misionari i shqiptarizmës

(Arben Kondi: “BARBARËT”, roman; Vepra e zgjedhur, “ILAR”, Tiranë 2012, fq.179) Nga opusi prej 20 librave të botuara deri më tash të shkrimtarit çam, Arben Kondi, në Njëqintvjetorin e pavarësisë së Shqipërisë, vitin e kaluar u botuan tetë vepra të zgjedhura, me titull simbolik e domethënës: K o s o …

Më shumë...

Kadri Rexha: Habia e ngritur në mallkim

(Çast me poezinë “Habia” e poetit Isuf Sherifi, botuar në vëllimin poetik “Hije mbi tokë”, MKRSDÇJ, Prishtinë, 2004)              Cila zemër shkërdhehet me terrin          Cila dorë ia lëshoi perden diellit          vrau pikturën e ëndërruar të shekullit         Kolltuku paska pushtet të madh!       Kolltuku qenka …

Më shumë...

Radosllav Katiçiq: Zanafilla e shqipes

Shqipja është një gjuhë satem indo-evropiane, e cila formon një degë më vete, njësoj si greqishtja e armenishtja. Nëse Pederseni ka të drejtë në postulimin e ligjit mbi asibilimin e labio-velarëve para zanorëve qiellëzore në shqip, atëherë ajo nuk është e llojit satem por gjuhë në të cilën asibilohen bashkëtingëlloret …

Më shumë...

Isuf I. Bytyçi: Bashkimi i Shqipërisë së vogël…fillimi i drejtësisë së madhe !

Ishte kjo parulla në manifestimin-protestë  të 19 korrikut 2013, që u zhvillua në prag të 100-vjetorit të Konferencës famëkeqe të Londrës, prej orës 18:00 deri 20:30, në sheshin qëndror të Munihut, në Gjermani. Nuk ishin shoqatat shqiptare, që jetojnë e veprojnë në Mynih, ato që e organizuan këtë eveniment, siç …

Më shumë...

A. Qeriqi: Serbia, kjo tokë sodomie e Sodomës së Evropës

Krimet, që ka kryer Serbia dhe serbët përgjithësisht në Ballkan, janë krimet më monstruoze, që njihen historikisht qysh nga krijimi i shtetit të parë vasal serb në shekullin 19-të. Të mbështetur ushtarakisht e materialisht dhe të ndërsyer nga Rusia, serbët kanë sulmuar të gjithë popujt e Ballkanit, me të cilët …

Më shumë...

Mr. Nezir Beqiri: Në Ballkan dhe në botë jetojnë më shumë se 14 milionë shqiptarë

Në Shtetin amë të Shqipërisë jetojnë 3 milionë e 600 mijë e 523 shqiptarë. Ndërsa në Republikën e Kosovës janë mbi 2 milionë e katër qind mijë shqiptarë autoktonë Dardanë. Në Maqedoni parashikohet se jetojnë shqiptarë që përbëjnë gjysmën e popullsisë dhe mendohet se numri i shqiptarëve është e mundur …

Më shumë...

Mehmet Bislimi: 2 NËNTORI

Bacë Osmani, nesër është 2 nëntori … a thua do të trokas dikush në derën e vjetër prej druri   po ka dhe s’ka mundësi tani në breg të diellit bëhet fushatë hahet mish i pjekur dikush edhe e ha bukën thatë dikush pi raki dikush bënë tregti dikush lypës …

Më shumë...

Antigonë Salihu: Krijimtaria letrare e shkrimtarit Herman Hesse dhe romani Sidarta

Hyrje I. Tema, Letërsia gjermane e shekullit XX, ka për qëllim të nxjerrë në dritë, një segment të  rëndësinë e kësaj letërsie, jo vetëm për letërsinë dhe kulturën gjermane, por edhe për letërsinë e përgjithshme, botërore. Duke qenë se shumë vepra të kësaj letërsie janë përkthyer edhe në gjuhën shqipe, …

Më shumë...

Azem Deliu: Kohësia e letërsisë dhe “bestsellerët përballë parimeve”

Është gjykuar, dhe vazhdon të gjykohet, roli i letërsisë si letërsi në jetën e një qytetërimi, dhe roli i shkrimtarit si individ e intelektual në udhën e popullit të tij. Letërsia që prej lindjes së saj, e gjer më sot, ka pasur disa detyra prioritare, por, për të mos i …

Më shumë...