Kultura

“Fati i luleve”, një vepër monumentale për jetën dhe veprën e Jusuf Gërvallës, shkruar nga bashkëveprimtari, Kadri Rexha

Është e mirënjohur legjenda biblike mbi fatin e Josifit, birit të Jakobit, të cilin vëllezërit ziliqarë e kishin shitur si skllav, meqë ata konsideronin se babai e donte më shumë nga të tjerët. Jusufi i historisë shqiptare, ka diçka të përbashkët me emnakun e tij të kujtesës biblike. Jusufi ynë …

Më shumë...

A. Q. Kur mësimdhënësi vdes duke shkuar në shkollë…

Në moshën 56-vjeçare ka vdekur, në Shtime, mësimdhënësi i gjuhës shqipe, Hilmi Uka. Ai  ishte pjesëtar i një familjeje të ndjekur dhe të persekutuar nga ish-regjimi komunist i Shqipërisë dhe ish-regjimi jugosllav. Edhe pse në kushte tejet të rënda ekonomike, Hilmiu, falë vullnetit, zgjuarsisë dashurisë së pashuar për dituri, ka …

Më shumë...

Rilindasit e vonuar dhe rikthimi në identitetin e të parëve

Jeta dhe vepra e Josif Bagerit, (1868 – 1915) e panjohur dhe e pandriçuar sa duhet,  po rikthehet në kujtesën e kombit, së bashku me një rizgjim të vonuar të ortodoksëve shqiptarë të Maqedonisë, të cilët ishin shumëfish të keqtrajtuar e të përbuzur. Në radhë të parë të përbuzur si …

Më shumë...

Azem Deliu: Ja pse nuk pajtohem me z. Shvarc për Kadarenë dhe krijimtarinë e tij

Kisha vendosur që për njëfarë kohe të mos shkruaja publikisht për Kadarenë, sepse nuk ishte në interesin tim publik, të merresha si servilist i tij. Por reflektimi i Stephen Schwartz ndaj Kadaresë më shtyu që ta thyej këtë parim dhe të kunderpërgjigjem seriozisht duke dashur të argumentoj krejt të kundërtën …

Më shumë...

Libri, “Katër ditë vizitë në Kosovë” i Tefta Camit hedh dritë mbi një periudhë shumë të rëndësishme të kombit

Libri “Katër ditë vizitë në Kosovë” është një libër i veçantë, një ditar me kujtime i ish-Ministres së Arsimit dhe Kulturës së Shqipërisë, Tefta Cami, e cila ka nxjerrë në dritë, një periudhë shumë të rëndësishme të së kaluarës, për të cilën pak po flitet  dhe krejt pak po shkruhet. …

Më shumë...

Isuf Ismaili: Vepër studimore e atdhetare për këngëtarin Dervish Shaqa

Libri i  ri për këngëtarin e shquar Dervish Shaqa, nuk mund të mos e lexohet  me një frymë për shumë arsye. Së pari, ky rapsod ka vlerat më të shëndosha njerëzore e atdhetare, të mishëruara edhe në këngët folklorike, si një shkollë e patriotizmit shqiptar. Së dyti, ky libër vjen …

Më shumë...

Një segment i zyrtarëve të lartë të Qeverisë së Kosovës nuk ka njohuri të mjaftueshme për “Holokaustin”

Zyrtarë të lartë të Qeverisë së Kosovës, në përpjekje për të mësuar nga praktika e shteteve tjera dhe me dëshirë për t’ u treguar  se i dalin zot punës, shpeshherë kanë rënë në situata qesharake, duke shkaktuar madje edhe skandale, sikur është rasti i vendosjes së Pllakës së “Holokaustit” në …

Më shumë...

Beqir Prelezi, kryemjeshtri apo mbreti i çiftelisë

Çiftelia është instrumenti muzikor më i preferuari ndër shqiptarët e krahinave veriore dhe verilindore të Shqipërisë etnike, por edhe të disa trevave të Shqipërisë së mesme. Pavarësisht nga origjina, meqë origjina e instrumenteve muzikore është origjinë publike e krejt popujve të botës, çiftelia ndër shqiptarë tashmë është bërë instrument kombëtar …

Më shumë...

Migjeni, meteor ndriçues që nuk shuhet kurrë në qiellin e kulturës dhe letërsisë shqiptare

Pavarësisht përpjekjeve 20-vjeçare të rojeve të errësirës, për të rrënuar gjithçka nga e kaluara, pavarësisht pretendimeve të disa qarqeve anti kulturore dhe në esencë antishqiptare për të damkosur të gjitha personalitetet unifikuese shqiptare, Migjeni po qëndron si meteor ndriçues, lart, në pjesën e kthjelltë të qiellit shqiptar të kulturës dhe …

Më shumë...

Mr. Kadri Rexha: DERVISH SHAQA ( 4. 5. 1919 – 13. 4. 1985)

Dervish Shaqa lindi më 4 maj të vitit 1910 në Llukë të Epërme të Komunës së Deçanit. Rrjedh nga një familje fashatare me tradita punëtore, kulturore dhe luftarake. Ndonëse arsimimin fillor katër-klasë e kreu në gjuhën serbe rapsodi i ardhshëm u rrit dhe u edukua në shkollën e traditës kombëtare …

Më shumë...

A. Qeriqi: Çajupi, zëri i ndërgjegjes shoqërore dhe kombëtare shqiptare

Në mesin e personaliteteve më meritore të kombit, pa dyshim se një vend të rëndësishëm zë edhe Andon Zako Çajupi, (1866-1930) veprimtar dhe atdhetar i devotshëm, poet, krijues, dramaturg, publicist e përkthyes. Ai zë vend meritor dhe vend nderi në letërsinë shqipe të kohës, në radhë të parë për kundrimin …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Vallja e shotës, valle autoktone shqiptare e Kosovës, që përshkoi si korrent tëra vendet e Ballkanit e më gjerë

Vallja e Shotës, është njëra ndër vallet e cila luhet, por edhe këndohet në Kosovë, Shqipëri, në Bosnje, në Serbi, Kroaci, Maqedoni, Turqi, Bullgari e madje edhe në Greqi, jo vetëm te arvanitasit. Nuk besoj të jetë shënuar në muzikën e popujve ballkanikë një valle aq e luajtur dhe aq …

Më shumë...

Shqipe Bakolli- Millaku: Gjuha shqipe në diasporë përgjegjësi dhe sfide

Pra, mallkue njai bir Shqyptari,    qi këtë gjuhë të Perëndis’, trashigim, që na la i Pari, trashigim s’ia len ai fmis; edhe atij iu thaftë, po, goja, që përbuzë këtë gjuhë hyjnore; qi n’gjuhë t’huej, kur s’asht nevoja, flet e t’veten e lèn mbas dore.   ( Gjergj Fishta ) …

Më shumë...

Dilaver Goxhaj: Labëria kthehet në shtratin e vet, reportazh nga Saranda

Ndonëse për Luftën e Lëkursit të vitit 1878 është shkruar e është folur shumë herë, por për akademitë përkujtimore të saj ndoshta nuk është folur ose është folur shumë pak. Sikundër dihet, ajo luftë ka filluar në 27 Shkurt të vitit 1878 dhe ka përfunduar në 14 Mars (sipas kalendarit …

Më shumë...

Salih e Feriz Krasniqi, rapsodë të paharrueshëm të këngës burimore shqiptare

Salih Krasniqi  i takonte një familje tradicionale këngëtarësh në rajonin e Anadrinit. Ai ishte djali i këngëtarit të mirënjohur, Bajram Krasniqi, i cili kishte kënduar dhe ishte afirmuar si këngëtarë në kohën e kryengritjeve shqiptare kundër robërisë shekullore osmane. Salihu lindi në vitin  1919 në fshatin Drenoc të Anadrinit, komuna …

Më shumë...

Bujqësia e stërgjyshërve të shqiptarëve (Maria Jonson, North Balkan food, past and present)

Trakologjia, si dega më e re e arkeologjisë, ende nuk ka qartësuar nëse trakët ishin një nga popullsitë vendëse të Ballkanit. Në lëmin gjuhësor, duket e ‘vërtetë’ se trakët ishin rrënjës në pjesën më të madhe të gjysmës lindore të Siujdhesës Ballkanike, tevona duke u shpërndarë në trevën e Karpateve, …

Më shumë...